Στις εργασιες της Πανελληνιας Συνοδου των ΦοΔΣΑ ο Δημαρχος Κομοτηνης

Γ. Γκαράνης: «Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες στην ανακύκλωση και όχι να ακολουθήσουμε τιμωρητική διαδικασία»

Το παρών στις εργασίες της 14ης διήμερης Πανελλήνιας Συνόδου των ΦοΔΣΑ για την «Ανάκτηση και Ανακύκλωση: Η Ελλάδα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων» που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη έδωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Η Σύνοδος στοχεύει ν’ αναδείξει τα προβλήματα στη διαχείριση τόσο των σύμμεικτων απορριμμάτων όσο και των ανακυκλώσιμων, όπως και τον ρόλο των Δήμων στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

«Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πού βρισκόμαστε σε σχέση με τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη έχοντας την υποχρέωση να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες διαχείρισης των αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών» επεσήμανε σε δήλωσή του ο κ. Γκαράνης σχετικά με τις εργασίες του συνεδρίου.

Ο ίδιος τόνιζε πως «ο Δήμος Κομοτηνής αντιλαμβάνεται την ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και καταβάλει προσπάθειες αύξησης των ρευμάτων αποβλήτων» θυμίζοντας πως ο δήμος «ξεκίνησε πρώτος πιλοτικά την κομποστοποίηση στον καφέ κάδο, σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, καλύπτει όλα τα ρεύματα προϊόντων, δηλαδή συσκευασίες, οχήματα τέλους κύκλου ζωής, μπαταρίες, μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, ογκώδη απόβλητα, συμμετέχοντας ενεργά στην ανακύκλωση. Επίσης, συνεργάζεται με την πλατφόρμα FOLLOWGREEN για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να μάθουν τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων και τη διαλογή στην πηγή».

Παράλληλα ο δήμαρχος Κομοτηνής δεν παρέλειψε να αναφέρει πως με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται σε κεντρικό επίπεδο προς όφελος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της υγείας για να υπογραμμίζει πως «ο Δήμος Κομοτηνής θεωρεί τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες του τόπου μας συνοδοιπόρους στη μετάβαση προς μια ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και υποστηρίζει ότι οφείλουμε να τους εκπαιδεύσουμε και όχι να ακολουθήσουμε τιμωρητική διαδικασία». Εξ ου και σημείωσε κλείνοντας «ζητούμε στήριξη της πολιτείας για την εκπαίδευση των πολιτών όλων των ηλικιών και εμείς σαν Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και ν’ ανταμώνουμε με πρωτοβουλίες ομάδων, συλλόγων, φορέων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.