Στις 22 Φεβρουαριου ο νεος γυρος διερευνητικων επαφων με Τουρκια

Οι επαφές θα διεξαχθούν στην Αθήνα

Στις 22 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Οι διερευνητικές επαφές θα διεξαχθούν στην Αθήνα.

Η Αθήνα βέβαια δεν έχει υψηλές προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών για τις συνεχόμενες παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών drones. Κατά την πάγια τακτική της Αθήνας, το ΥΠΕΞ προχώρησε και σε διάβημα. Και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον κ. Τσαβούσογλου για τις δηλώσεις του σχετικά με το μεταναστευτικό, λέγοντας πως «δεν περιμένουμε μαθήματα από την Τουρκία για το πως θα διαχειριστούμε το μεταναστευτικό».

Η σκληρή απάντηση Δένδια και η δήλωση Τσαβούσογλου

Ο Νίκος Δένδιας, χθες είχε στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία μετά τις νέες προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως ευθύνεται για τον θάνατο 19 μεταναστών στον Έβρο.

Ο Νίκος Δένδιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε σε αυστηρό τόνο ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας». Μάλιστα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «δεν δικαιούται, λοιπόν, δια να ομιλεί, για να θυμίσουμε μία παλιά φράση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προχωρήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέεκα Χάβιστο. Όταν ο Τσαβούσογλου άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα, ο Φινλανδός θέλησε να απαντήσει για να υποστηρίξει τόσο τη χώρα μας όσο και την ΕΕ υπονοώντας ότι έχει ευθύνες και η Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου, ειδικότερα, επιτέθηκε στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως ευθύνεται για τον θάνατο 19 μεταναστών στον Έβρο, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί προ ημερών και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική των επαναπροωθήσεων παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο. Πολλοί μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή του εξαιτίας αυτής της τακτικής, γιατί η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι εξίσου ένοχη με την Ελλάδα είναι και η ΕΕ που «αγνοεί τους μετανάστες».

«Η Ελλάδα ευθύνεται για τον θάνατο 19 αθώων ανθρώπων που αφέθηκαν στο κρύο» επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, προειδοποιώντας πως αν η Τουρκία κάνει το ένα δέκατο -χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί- η ΕΕ θα αντιδράσει πολύ σκληρά.

«Ποιος θα το σταματήσει αυτό; Πού είναι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου, ξεχνώντας προφανώς την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τη χώρα του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.