Στηριξη στους παλιννοστησαντες απο το Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Επιτροπή από τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την λύση του προβλήματος των δανείων τους

Ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την στήριξη του στους παλιννοστήσαντες συμπολίτες μας για το θέμα των δανείων τους, αλλά και ζητά να βρεθεί δίκαιη λύση σε αυτό, ενέκρινε ομόφωνα την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Μάλιστα για να υπάρξει πίεση προς βουλευτές και υπουργεία για αυτό το σκοπό, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από το Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Συμβουλίου, που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Απαραίτητη η στήριξη των παλιννοστήσαντων

Το θέμα των δανείων έφεραν στο Συμβούλιο, με ξεχωριστά ψηφίσματα, τόσο ο Σπάρτακος, όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Το θέμα, σημείωσε ο κ. Κώστας Καραΐσκος, αφορά πρωτίστως τους παλιννοστήσαντες, αλλά σε δεύτερη φάση και όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες που πιέζονται.

Και ενώ εκφεύγει των αυστηρών αρμοδιοτήτων του Δήμου, θεωρεί πως μπορούν να βρεθούν στοιχεία και να αναληφθούν πρωτοβουλίες μέσω ΠΕΔ και ΚΕΔΕ για το ζήτημα, που εν τέλει αφορά κατασχέσεις πρώτων κατοικιών.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Λεβέντης σημείωσε πως οι συμπολίτες μας καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά που αντιστοιχούσαν στα τότε επιτόκια, και τώρα κινδυνεύουν από τα χρέη.

Για αυτό και κατέθεσε και μια σειρά αιτημάτων που συμπεριλήφθηκαν και στο τελικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως την διαγραφή τόκων και ανατοκισμών, την απομείωση των οφειλών που προκύπτουν, το ετήσιο κόστος αποπληρωμής να μην υπερβαίνει το 10% του εισοδήματος, και να πάψει κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και κάθε άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους του Δημοσίου.

Ομόφωνη η συμφωνία

Με την έκδοση ψηφίσματος συμφώνησαν και οι άλλες παρατάξεις, με την επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή να σημειώνει πως οι παλιννοστήσαντες ζούνε ένα σήριαλ πρωτοφανών εκβιασμών, την ώρα που μεγάλη μερίδα μαστίζεται από ένα μεγάλο κύμα ανεργίας και οδηγείται στη μετανάστευση.

Αυτοί οι άνθρωποι, σημείωσε, ήρθαν για συγκεκριμένους λόγους στην περιοχή, δεν έχουν δεσμούς με αυτό τον τόπο πέρα από την κατοικία τους, παράγοντες που δεν λήφθηκαν υπόψη από την ελληνική πολιτεία.

Για μείζον κοινωνικό ζήτημα για την περιοχή μας, μίλησε ο επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης, για ανθρώπους που ήρθαν εδώ για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή με υποσχέσεις που τους έδωσε η ελληνική πολιτεία, συμφωνώντας με το ψήφισμα.

Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης συμφώνησε και αυτός με την έκδοση ψηφίσματος, τονίζοντας, μετά από τη συζήτηση, πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, που σε συνεννόηση με τους βουλευτές, θα πάρει αν είναι δυνατόν τα στοιχεία από τις τράπεζες, και στη συνέχεια θα αναλάβει πρωτοβουλίες πίεσης στα κέντρα των αποφάσεων.

Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, περιλαμβάνοντας και τις προτάσεις λύσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ θα δημιουργηθεί η προαναφερθείσα επιτροπή αποτελούμενη από το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.