Στηριξη στα θυματα κακοποιητικων συμπεριφορων απο το Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜΘ

Μετά από εισήγηση της Περιφερειακής Σύνθεσης και της Φελίνας Καζάκου

Την στήριξή του σε όλες τις γυναίκες, θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών κάθε μορφής, και την ανάγκη να ανοίξουν τα στόματα και να προχωρήσει στην καταδίκη της βίας κατά των γυναικών, εξέφρασε με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, μετά από πρόταση της παράταξης της «Περιφερειακής Σύνθεσης».
 
Το θέμα ανέδειξε η Σύμβουλος της παράταξης κ. Φελίνα Καζάκου, η οποία σημείωσε πως με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και άσκησης βίας κατά γυναικών σε πανελλήνιο επίπεδο, η παράταξη της έκρινε σκόπιμη και πρότεινε στο Σώμα την υιοθέτηση ψηφίσματος, το οποίο να καταδικάζει αυτά τα περιστατικά και τους θύτες τους, αλλά να συνιστά και δέσμευση του Σώματος περί ενέργειων ώστε αυτά να εξαλειφθούν.
 
Να σημειωθεί πως το ψήφισμα υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις του Συμβουλίου πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι σύμβουλοι της οποίας ζήτησαν να απαλειφθεί η παράγραφος που αναφέρει πως «η Ελλάδα διαθέτει εκτενές και επαρκές νομικό πλαίσιο τιμωρίας των δραστών σε τέτοιου είδους περιστατικά» θεωρώντας πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα των γυναικών, ιδιαίτερα στο χώρο της εργασίας.
 
Το κείμενο του Ψηφίσματος έχει ως εξής:
 
«Τις τελευταίες ημέρες όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γίναμε μάρτυρες της σοβαρής και θαρραλέας καταγγελίας περί σεξουαλικής κακοποίησης που έκανε η κορυφαία αθλήτρια ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου.
 
Η κ. Μπεκατώρου άνοιξε έναν δρόμο, στον οποίο περπατούν πλέον και άλλες γυναίκες και δημοσιοποιούν τη σεξουαλική παρενόχληση ή τη σεξουαλική κακοποίηση ή/και εν γένει κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί. Ο δρόμος αυτός δεν πρέπει να κλείσει.
 
Η Ελλάδα διαθέτει εκτενές και επαρκές νομικό πλαίσιο τιμωρίας των δραστών σε τέτοιου είδους περιστατικά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτά φτάνουν στα εισαγγελικά γραφεία.
 
Ως Πολιτικό Όργανο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει τη στήριξη του στα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών κάθε μορφής και δεσμεύεται να εκπονήσει δράσεις ευαισθητοποίησης προς την κατεύθυνση της πάταξης του φαινομένου, αλλά και υποστήριξης των θυμάτων, που όπως έχει γίνει πλέον αντιληπτό στιγματίζονται βαθιά.
 
Μια  κακοποιητική συμπεριφορά, ακόμη και με τη μορφή μιας δήθεν αθώας προσέγγισης, μπορεί να κόψει τα φτερά ενός ανθρώπου διά παντός.
 
Σε μια κοινωνία που όλοι είμαστε χρήσιμοι και δεν περισσεύει κανείς, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς φόβου ή υπό το άχθος ενός “ένοχου” μυστικού που δεν τους επιτρέπει να προοδεύσουν στην προσωπική, την επαγγελματική, την κοινωνική τους ζωή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.