Στηριξη Χαριτου στους καπνοπαραγωγους

Την ανάγκη άμεσης καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης, αλλά και της ένταξης της καπνοκαλλιέργειας στη νέα ΚΑΠ τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ

Τρόπους συνεργασίας προς όφελος των καπνοπαραγωγών της περιοχής μας συζήτησαν την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Αμέτ Σινάν και ο αντιπρόεδρος κ. Χαλήλ Ιμπράμ Μουχαρέμ, ενόψει των παλιών και νέων προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ο κ. Σινάν ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτου που τους υποδέχτηκε στο γραφείο του, για να του μεταφέρουν τα θέματα των καπνοπαραγωγών και των μικροπαραγωγών της περιοχής, που παραμένουν εδώ και χρόνια πολλά και μεγάλα, και χρειάζονται τη συμβολή όλων για την επίλυσή τους.

«Τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών δεν λύνονται μέσα σε μία μέρα, θα προσπαθήσουμε να είμαστε σε επαφή με όλους τους βουλευτές και ειδικά με τον κ. Χαρίτου» σημείωσε, ώστε να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν και να κρατήσουν τους αγρότες στην περιοχή μας.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό, γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν την οικογένειά τους στην περιοχή μας, και όταν αναχωρήσουν, δεν ξαναγυρίζουν πίσω.

«Αυτό το θέμα πρέπει να δούμε όλοι μαζί, δυναμικά και ασταμάτητα, και οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να μείνουν και να δουλεύουν στον τόπο μας» κατέληξε.

Απαραίτητη η στήριξη των καπνοπαραγωγών

Οι καπνοπαραγωγοί, τόνισε ο κ. Χαρίτου, πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία μικροκαλλιεργητών από την εκτίναξη των τιμών στο αγροτικό πετρέλαιο, στα αγροτικά εφόδια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των καπνών αδυνατούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα.

Ο ίδιος έχει ζητήσει με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 90 ευρώ που υποσχέθηκε ο ΥΠΑΑΤ στους καπνοπαραγωγούς, που έρχεται πολύ καθυστερημένα και είναι αδύναμη για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και ανίσχυρη για να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της καπνοκαλλιέργειας.

Ο κ. Χαρίτου τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης, ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής, τα οποία έχει ήδη προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ειδικά για την καπνοκαλλιέργεια, αυτή πρέπει να ενταχθεί και να στηριχτεί στη νέα ΚΑΠ 2021-2027.

Σύμφωνα με τον βουλευτή υπάρχουν δράσεις στις οποίες μπορεί να ενταχθεί ώστε να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί η καλλιέργεια του καπνού για να μην εγκαταλειφθεί, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή της περιοχής και να τονωθεί η τοπική οικονομία, στην οποία, άλλωστε, η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει σημαντική συμβολή.

Ο κ. Χαρίτου ευχαρίστησε το προεδρείο του Συνεταιρισμού για την ενημέρωση και διαβεβαίωσε ότι θα είναι στη διάθεσή τους για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών το επόμενο χρονικό διάστημα σε όφελος των καπνοπαραγωγών και της καλλιέργειας. 

«Ο αγροτικός κόσμος αυτό το διάστημα με τις  κινητοποιήσεις του στέλνει μηνύματα στην κυβέρνηση αλλά αυτή δεν τα λαμβάνει, επιβεβαιώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει από τα λάθη της» ανέφερε, για αυτό θεωρεί πως είναι ανάγκη η χώρα να γυρίσει σελίδα με μία προοδευτική κυβέρνηση που θα σκύψει με ευαισθησία στις κοινωνικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, όσων πλήττονται εντονότερα αυτήν την δύσκολη οικονομική περίοδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.