Στην «τελικη ευθεια» για την αναδειξη του νεου προεδρου στη ΝΔ

Χρήστος Μέτιος, αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης: «Αυτός που συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά για τη θέση του προέδρου του κόμματος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Λίγα 24ωρα χωρίζουν πλέον τους δύο υποψηφίους προέδρους της ΝΔ από την ετυμηγορία της κάλπης. Όπως είναι φυσικό στην κορύφωση μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας οι τόνοι μεταξύ των δύο υποψηφίων ανεβαίνουν, σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης πάντα. Παρόλα αυτά όσο σφοδρή και αν ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων, και οι δύο διαβεβαιώνουν πως η ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης είναι διασφαλισμένη και πως την επομένη των εκλογών θα συνεχίσουν να την υπηρετούν από όποιο πόστο.
 
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο κ. Χρήστος Μέτιος, αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κούρσα διαδοχής. Επιλογή διόλου τυχαία όπως σημείωσε, αφού ο κ. Μητσοτάκης «είναι ένας νέος πολιτικός με σύγχρονες απόψεις, που συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά για τη θέση του προέδρου του κόμματος”.
 
Χρήστος Μέτιος όμως αναλυτικά…
 

«Είναι πολύ εύκολο να υπερασπίζεται κάποιος τις αριστερές του ιδέες, όταν την ίδια ώρα καλείται άλλος να βγάλει το φίδι από την τρύπα»

 
ΠτΘ: Το 2016, παρά τις ευχές όλων μας, αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας, αν λάβει κανείς υπόψιν του και τις οικονομικές και τις κοινωνικές συνθήκες οι οποίες ισχύουν.
Χ.Μ.:
Σήμερα η κατάσταση στη χώρα θα έλεγα ότι διαρκώς χειροτερεύει. Η διεθνής οικονομική κρίση, βρήκε τις δομές του κράτους μας απροετοίμαστες. Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολιτικών που ασκήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά κυρίως από τις πολιτικές, αλλά και από την ανοχή της κοινωνίας μας και όσων ασχολήθηκαν με τα κοινά. Δείτε σήμερα την κυβέρνηση. Μέρα με τη μέρα φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι η κυβέρνηση, αντί να εργαστεί σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη, «οικοδομεί» σε ένα παλαιό μοντέλο. Ουσιαστικά αδυνατεί να διαχειριστεί την πραγματικότητα. Είναι πολύ εύκολο να υπερασπίζεται κάποιος τις αριστερές του ιδέες, όταν την ίδια ώρα καλείται άλλος να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Τώρα όμως που πρέπει οι ίδιοι να πάρουν και να εφαρμόζουν δύσκολες αποφάσεις, φαίνεται να αδυνατούν να το κάνουν, με αποτέλεσμα η κατάσταση στη χώρα συνεχώς να επιδεινώνεται. Ανάπτυξη δεν υπάρχει. Επενδύσεις δε γίνονται, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται και θέσεις εργασίας. Χιλιάδες επιχειρήσεις πτωχεύουν. Η ανεργία αυξάνει. Αυξάνει και η φορολογία. Μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα προωθούμενα μέτρα.
 

«Η κυβέρνηση Σαμαρά έχασε τις εκλογές γιατί έχασε τη μεταρρυθμιστική της κατεύθυνση»

 
ΠτΘ: Σε μια τέτοια κατάσταση λοιπόν είναι πιο απαιτητό από ποτέ, να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση στην αντίπερα όχθη. Αυτή την Κυριακή στις 10 Ιανουαρίου, έχουμε το Β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την υφιστάμενη κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία, καθώς έχουμε δει, τους τόνους από πλευράς των υποψηφίων να πέφτουν. Ποια είναι εικόνα για το νέο έτος της Νέας Δημοκρατίας;
Χ.Μ.:
Οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας δεν αφορούν μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Αφορούν και τη χώρα. Όποιος επιλεγεί ουσιαστικά θα είναι ένας από τους υποψήφιους πρωθυπουργούς. Δε θεωρώ ότι υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις, παρά μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις. Το κόμμα, μέσα στο 2015 υπέστη δύο εκλογικές ήττες και φυσικά ηττήθηκε και η θέση μας στο δημοψήφισμα. Διατηρήθηκε βέβαια σε σημαντικά ποσοστά, όμως οι ήττες ήταν σημαντικές. Αυτή η κατάσταση θεωρώ ότι ξεκίνησε περίπου όταν η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό που έκανε, έχασε τη μεταρρυθμιστική της κατεύθυνση. Αυτό είχε αντίκτυπο στο κόμμα.
 
Η πολιτική που επιλέχθηκε ήταν ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο εμείς πριν το σκίσει ο Τσίπρας. Θεωρώ ότι ήταν μια λανθασμένη πολιτική. Ήταν λογικό ότι στις εκλογές που ακολούθησαν, ο κόσμος να επιλέξει τον πιο αυθεντικό σ’ αυτές τις «κορώνες», δηλαδή τον κ. Τσίπρα. Άρα τα προβλήματα ξεκίνησαν τότε. Είχαμε τις δυο ήττες όπως ανέφερα, οι οποίες για να είμαι πιο ακριβής, η πρώτη ήττα και η ήττα στο δημοψήφισμα, είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε εκλογή νέας ηγεσίας. Τότε επικράτησαν δύο απόψεις. Η μία, που προέβλεπε το καταστατικό μας, ήταν η εκλογή να γίνει από τους πολίτες. Σας θυμίζω ότι στη θέση αυτή επέμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η δεύτερη θέση ήταν να εκλεγεί ο αρχηγός από ένα συνέδριο. Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν και οδήγησαν τελικά στην αναβολή της πρώτης εκλογικής διαδικασίας, όπως είναι γνωστό, πάνω από 400.000 πολίτες προσήλθαν, απ’ όλη την Ελλάδα, για να συμμετέχουν στην επιλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ.
 
Αυτό το γεγονός προσέδωσε σημαντική ισχύ στο κόμμα. Έδειξε ότι το κόμμα μας έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και θα έλεγα ότι έστειλε κι ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Το γεγονός της δυναμικής, δε θα ήταν τόσο φανερό, εάν ο αρχηγός επιλεγόταν από ένα συνέδριο 4.000 στελεχών. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η διαδικασία, επιλογής αρχηγού από τους πολίτες είναι σωστή και πρέπει να παραμείνει. Αυτή είναι η κατάσταση στο κόμμα, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ και σαφώς η επιλογή του αρχηγού είναι σημαντική υπόθεση και ενδιαφέρει όχι μόνο το χώρο μας, όχι μόνο την παράταξη αλλά και την ίδια τη χώρα.
 

«Κάποιους μπορεί να τους βολεύουν οι διαχωρισμοί μεταξύ “καραμανλικών” και “μητσοτακικών”»

 
ΠτΘ: Ο αριθμός όσων κατήλθαν στις κάλπες ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις και των ίδιων των κεντρικών στελεχών του κόμματος. Όσον αφορά την εσωκομματική διαδικασία πολλοί την εξέλαβαν  ως μια διαμάχη των δύο επικρατέστερων στρατοπέδων μέσα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Του λεγόμενου «καραμανλικού», από τη μία και του «μητσοτακικού», από την άλλη. Το είδατε αυτό το πράγμα εσείς μέσα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας;   
Χ.Μ.:
Δε θεωρώ ότι αφορούν το σύνολο των στελεχών αυτοί οι διαχωρισμοί. Κάποιους μπορεί να τους βολεύουν. Αυτές οι αντιπαραθέσεις υπήρχαν. Είναι γνωστό σε όλους μας και μέσα στο χώρο μας και έξω από αυτόν, αλλά αφορούν μια άλλη εποχή. Τώρα είμαστε στον 21ο αιώνα. Η χώρα έχει τόσα προβλήματα. Δεν μπορούν να κυριαρχούν αυτά.
 
Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να αναλάβει μια νέα αποστολή και πάλι. Πρέπει πρώτα να εκλέξει ικανό αρχηγό, που θα ανασυγκροτήσει την παράταξη και στη συνέχεια να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωθυπουργία, ώστε να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας και να οδηγήσει την πατρίδα μας στη θέση που της αρμόζει στον σύγχρονο κόσμο.
 
ΠτΘ: Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο των εσωκομματικών αντιδράσεων, υπήρξε και η έντονη φημολογία ακόμα και για απόσχιση κάποιων παλαιών στελεχών του κόμματος…
Χ.Μ.:
Δεν υπάρχει τέτοιο ζητούμενο, για ίδρυση νέου κόμματος. Δεν μπορώ να γνωρίζω προθέσεις κανενός, αλλά σε κάποιους αρέσει να γράφονται αυτά τα σενάρια, ίσως γιατί κάτι άλλο εξυπηρετούν. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει μια τέτοια, διαφαινόμενη τουλάχιστον, προοπτική στον ευρύτερο δικό μας χώρο.
 

«Η ενότητα της παράταξης και του κόμματος δεν κινδυνεύει»

 
ΠτΘ: Τρεις μόνο μέρες πριν την εκλογική διαδικασία, έχουμε δύο υποψηφίους, τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Μητσοτάκη. Εκφράζουν και οι δύο τις βασικές αρχές και θέλουν να παραμείνουν πιστοί και την επομένη των εκλογών, στις βασικές  αρχές του κόμματος, ωστόσο ο καθένας πρεσβεύει, νομίζω, και κάτι διαφορετικό, ως άνθρωπος και ως πολιτικός αρχηγός…
Χ.Μ.:
Θεωρώ ότι η ενότητα της παράταξης και του κόμματος δεν κινδυνεύει. Θα σας πω τη γνώμη μου και για τους δύο υποψηφίους: Τιμώ τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Γνωρίζω τη διαδρομή του και θεωρώ πως αν εκλεγεί θα εργαστεί για το καλό της παράταξης και του τόπου. Όμως θεωρώ ότι αυτός που συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά για τη θέση του προέδρου του κόμματος και έχει ήδη καταθέσει μια σημαντική πρόταση για τη χώρα, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και επειδή προσωπικά πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, από την αρχή αυτής της διαδικασίας, έχω κάνει την επιλογή μου μέσω της υπογραφής μου στην υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκφράζει τεκμηριωμένα τις θέσεις του, χωρίς λαϊκισμούς, έχει υψηλή κατάρτιση και μόρφωση. Έχει ένα σημαντικό βιογραφικό. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ξένες τράπεζες για δέκα χρόνια. Έχει εμπειρία και διάκριση σημαντική ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τα πήγε καλά σε ένα δύσκολο υπουργείο που χειρίστηκε πολλά κρίσιμα θέματα. Μπορεί να συνομιλεί και να εργαστεί με ξένους ηγέτες. Γενικώς είναι ένας νέος πολιτικός με σύγχρονες απόψεις. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους έχω κάνει την επιλογή μου στο  πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 

«Το σύνολο των στελεχών μιλούν ενωτικά»

 
ΠτΘ: Για να μείνουμε όμως σε δηλώσεις τοπικών στελεχών, από την άλλη πλευρά ο πρώην βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τέθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη. Σημείωσε μάλιστα πως ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που πρεσβεύει την τάση και το ιδεολόγημα του φιλελευθερισμού, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης πρεσβεύει το κομμάτι εκείνο της παράταξης που επιθυμεί η ΝΔ να είναι μια λαϊκή, μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή και πατριωτική παράταξη.
Χ.Μ.:
Δε θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να σχολιάζω απόψεις στελεχών και πολύ περισσότερο δε θέλω να σχολιάσω τον κ. Στυλιανίδη. Το σύνολο των στελεχών μιλούν ενωτικά και όλοι δηλώνουν ότι, όποιος αρχηγός επιλεγεί τελικά από τους πολίτες, θα στηριχθεί από όλους. Οι τέσσερις υποψήφιοι πριν τον πρώτο γύρο το δήλωσαν αυτό ξεκάθαρα και φάνηκε ότι εμμένουν στη θέση τους. Οι δύο υποψήφιοι του τελικού γύρου, τους έχω ακούσει εγώ ο ίδιος και τον ένα και τον άλλο, να λένε ότι σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν να εκλεγούν, θα στηρίξουν τον νικητή. Το σύνολο λοιπόν των στελεχών μας και ο κανόνας, σε όλη την επικράτεια, θεωρώ πως είναι η ενότητα. 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.