Στην τελικη ευθεια για τη συσταση Αναπτυξιακου Οργανισμου στην ΑΜΘ

Με στόχο την υποστήριξη της Περιφέρειας κυρίως στο τεχνικό κομμάτι, καλύπτοντας την υποστελέχωση των υπηρεσιών

Προχωρά, αν και αρκετά καθυστερημένα, στη δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού, όπως έχουν ήδη κάνει Δήμοι της Περιοχής μας, καθώς και άλλες Περιφέρειες, η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το θεσμικό πλαίσιο που θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2020, Δήμοι και Περιφέρειες έχουν προχωρήσει στη σύσταση αναπτυξιακών οργανισμών κυρίως για την σύνταξη, διεκπεραίωση και ωρίμανση μελετών για την υποστήριξη των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων παρακάμπτοντας τόσο τη γραφειοκρατία, όσο και την έλλειψη προσωπικού, η οποία, όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένα από την διοίκηση της Περιφέρειας και όχι μόνο, είναι έντονη στην ΑΜΘ.

Ανάλογες δομές έχουν στηθεί σε άλλες περιοχές τον τελευταίο χρόνο, και μάλιστα για το θέμα είχε κατατεθεί επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Χατζηπέμου στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε ο Περιφερειάρχης, κ. Χρήστος Μέτιος, είχε τονίσει πως η διοίκηση ήδη είχε πάρει τις αποφάσεις που έπρεπε, και έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του, σημειώνοντας πως θα γίνουν σύντομα επίσημες ανακοινώσεις.

Ανάθεση λόγω της εξειδικευμένης μορφής του Οργανισμού

Τελικά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όχι για τις ανακοινώσεις, αλλά για να προχωρήσει η διαδικασία της δημιουργίας του Οργανισμού.

Έτσι με απευθείας ανάθεση, ύψους 30.000 ευρώ, η Περιφέρεια περιμένει από τον ανάδοχο την υποστήριξη των εμπλεκομένων υπηρεσιών της ΠΑΜΘ στις διαδικασίες σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης.

Και αυτό γιατί λόγω της εξειδικευμένης μορφής που αποδίδει στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς ο νόμος (νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) κρίνεται σκόπιμη η ανάθεση μελέτης, ώστε η Περιφέρεια να προβεί στη νόμιμη και εμπρόθεσμη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες του.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται από την υπογραφή της έως και την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης της Εταιρείας, που περιλαμβάνουν σχέδιο εισήγησης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχέδιο οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας, σχεδίου καταστατικού και κανονισμό λειτουργίας της υπό σύσταση Εταιρείας.

Παράλληλα θα εκπονηθεί οδηγός για την διοικητική υποστήριξη των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.