«Στην ωρα τους και κανονικα» θα γινουν και τα τρια νοσοκομεια ΙΣΝ δεσμευτηκε απο το βημα της Βουλης ο Θανος Πλευρης

«Θα γίνει άλλη διαδικασία» υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε αναφορά του πρώην Υπουργού Ανδρέα Ξανθού

Επίκαιρες ερωτήσεις από τους Δημήτρη Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ – Έκκληση προς τις κατασκευαστικές εταιρείες να μετριάσουν τα κέρδη τους από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη

Τη διαβεβαίωση προς πάσα κατεύθυνση και δη προς τους κατοίκους της Ροδόπης, της Θεσσαλονίκης, και της Σπάρτης, ότι οι νέες νοσοκομειακές μονάδες που αναμένονται να κατασκευαστούν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα υλοποιηθούν κανονικά και μάλιστα εντός χρονοδιαγράμματος έδωσε από το βήμα της Βουλής, χθες Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης.

Σε συνέχεια της ακύρωσης του σχετικού διαγωνισμού, όπως αυτός ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης από το ΙΣΝ, ο κ.Πλεύρης κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική αναφορά του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κ.Ανδρέα Ξανθού.

Ο υπουργός, υποστήριξε ότι «η διαγωνιστική διαδικασία απέβη άκαρπη επειδή οι προσφορές ήταν ανώτερες του ύψους της δωρεάς και γι’ αυτό θα γίνει άλλη διαδικασία», ενώ τόνισε πως  «δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς την εκτέλεση των έργων» και πως αυτά θα ολοκληρωθούν κανονικά. 

Μάλιστα ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει πως «δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος ούτε θέμα μη ολοκλήρωσης του έργου».

Επίκαιρες ερωτήσεις από τους Δημήτρη Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ

Να σημειωθεί πως από πλευράς τους οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ αντίστοιχα κατέθεσαν επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Υπουργό Υγείας για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά τον κ.Χαρίτου, ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την πολύ αρνητική εξέλιξη, ρωτώντας τον υπουργό τι μέτρα θα λάβει για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της σύμβασης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή και του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

«Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ότι απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός κατασκευής των τριών Νοσοκομείων λόγω της υψηλής οικονομικής προσφοράς που κατατέθηκε από τις κατασκευαστικές εταιρείες, εκθέτει όχι μόνο τα κατασκευαστικά συμφέροντα αλλά πρωτίστως την κυβέρνηση που μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος και υποβαθμίζει το όλο θέμα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο της στην αρνητική αυτή εξέλιξη» επισημαίνει ο βουλευτής και μεταφέρει στην ερώτησή του τα βαθύτατα αισθήματα απογοήτευσης  των πολιτών της Ροδόπης οι οποίοι βλέπουν ένα αίτημα και όραμα δεκαετιών να κινδυνεύει να μείνει ανεκπλήρωτο.

Ο ίδιος μάλιστα ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «η συμβολή της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν οι αλλαγές και οι καθυστερήσεις με τις τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης, αφού οι Ν.4667/20.2.2020 και Ν.  4812/30.6.2021 επέφεραν την αλλαγή του χαρακτήρα του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ, καθώς και την παράταση  του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου. Ενώ μετά την απόφαση του ΙΣΝ στις 16.02.2023 η σιωπή από την πλευρά σας και η υποβάθμιση του ζητήματος προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα για το ρόλο σας στην αρνητική αυτή εξέλιξη».

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ήδη από την Πέμπτη και ο κ.Ιλχάν Αχμέτ μεταφέροντας «τον αιφνιδιασμό, την απογοήτευση αλλά και τα εύλογα ερωτηματικά» που ανέκυψαν στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης για το πιο εμβληματικό όπως το χαρακτήρισε έργο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο ίδιος κάνει ειδική μνεία και στις πρόσφατες αναφορές του Πρωθυπουργού στο έργο κατά την επίσκεψή στην Κομοτηνή και καλεί τον υπουργό να απαντήσει τόσο για το αν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε και με ποιόν τρόπο αυτή σκέφτεται να διασφαλίσει την υλοποίηση της σύμβασης με το ΙΣΝ, όσο και στο κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να προχωρήσει άμεσα το κομμάτι της διαγωνιστικής διαδικασίας, θέτοντας το ζήτημα της κρατικής συνδρομής αν και εφόσον αυτή απαιτηθεί.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει· οι ελληνικές εταιρείες να μετριάσουν τα κέρδη τους»

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησε για την ανάγκη επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ του ΙΣΝ και των κατασκευαστικών εταιρειών, προς τις οποίες σε ανακοίνωσή του απηύθυνε έκκληση, να επαναπροσαρμόσουν τα κόστη και κατ’επέκταση να μετριάσουν το κέρδος τους στο μέτρο που εφικτού, προς όφελος της κοινωνίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της εξέλιξης αυτής κάνοντας λόγο για «σοκ» για την τοπική κοινωνία της Ροδόπης, η οποία όπως υπογράμμισε διαθέτει το πιο παλαιό νοσοκομείο της χώρας με πάρα πολλά προβλήματα και σχεδόν μηδενική προοπτική αναδιοργάνωσης. Άλλωστε όπως επεσήμανε υπό αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε και η πρωτοβουλία της κατασκευής του νέου νοσοκομείου υπό την γενναία αυτή δωρεά του ΙΣΝ, ένα έργο ιδιαίτερο σημαντικό τόσο για λόγους ανθρωπιστικούς λόγω του κενού που υπάρχει στην υγεία όσο και για λόγους εθνικούς καθώς όπως τόνισε «ένας από τους λόγους που απογυμνώνεται δημογραφικά η Θράκη είναι και το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες νοιώθουν ότι δεν καλύπτονται επαρκώς υγειονομικά».

Ο κ.Στυλιανίδης όπως έκανε γνωστό επικοινώνησε με την διοίκηση του ΙΣΝ και κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα υλοποίησης του νέου νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως ενημερώθηκε άμεσα και ο Πρωθυπουργός ο οποίος προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ του ΙΣΝ και των κατασκευαστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος μετέφερε κατατέθηκαν περί των έξι προσφορών, από ξένες και ελληνικές εταιρείες, στο σύνολό τους με υπερβολικά αυξημένες τιμές, γεγονός που ενόχλησε τον δωρητή καθώς έκρινε πως τα νούμερα αυτά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές αυξήσεις των τιμών. Με την κίνηση της ακύρωσης του διαγωνισμού ο ίδιος πιστεύει ότι «το ΙΣΝ έστειλε ένα μήνυμα και προς την αγορά και την κυβέρνηση ότι κάτω από τέτοιους όρους δεν μπορεί το έργο να προχωρήσει γιατί θα μειώσει δραστικά την ποιότητα αυτού που θέλο0υν να φτιάξει».

Ερωτηθείς αν πρόκειται για «προϊόν» κερδοσκοπίας ο κ.Στυλιανίδης εξήγησε πως στις ξένες εταιρείες ενδεχομένως αυτές να κατέθεσαν με βάση τα κοστολόγια του εξωτερικού, μη έχοντας επίγνωση της ελληνικής αγοράς, ωστόσο σε ότι αφορά τις ελληνικές εταιρείες αυτές «οφείλουν να μετριάσουν τα κόστη και τα κέρδη τους». «Δεν γίνεται κάποιος να δίνει μια χορηγία τέτοιου μεγέθους και ο κατασκευαστής που κατά κανόνα έχει ωφεληθεί από το κράτος σε άλλα έργα να μην δείχνει το ανάλογο πρόσωπο» υπογράμμισε.

«Μου είπαν ότι κρατάνε στάση αναμονής, τίποτα δεν έχει τελειώσει, είναι ζήτημα συζήτησης και διαπραγμάτευσης» κατέληξε ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει τις εναλλακτικές λύσεις, ο ίδιος ανέφερε πως αν μπει το κράτος οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα καθυστερήσουν σημαντικά το έργο σε σημείο που όπως τόνισε «δεν ξέρω αν ως κοινωνία το αντέχουμε» για να υπενθυμίσει επίσης πως ήδη έχουν διατεθεί από πλευράς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης ένα διόλου αμελητέο ποσό για τα «συνδετικά» έργα, όπως προβλεπόταν, προκρίνοντας ως μόνο σενάριο την εύρεση λύσης μεταξύ του ΙΣΝ και των κατασκευαστικών εταιρειών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.