Στην «αρενα» της Ροδοπης, με το βλεμμα στην ηγεσια της ΝΔ, ο Ε. Στυλιανιδης

«Η Ροδόπη στην κορυφή» το διττά ερμηνευμένο σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας

Με ψηλά το πήχη ξεκινάει την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της λίστας της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την επίσημη ανακοίνωση της επανακαθόδου του στον εκλογικό στίβο και της επαναδιεκδίκησης μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες του νομού μας, ο πρώην Υπουργός ζήτησε από τους Ροδοπίτες να του δώσουν με την ψήφο τους τη δύναμη, ώστε να οδηγήσει «τη Ροδόπη στην Κορυφή». Η ερμηνεία του συνθήματος, που υιοθέτησε ο κ. Στυλιανίδης για την τρέχουσα προεκλογική του καμπάνια, δεν περιορίζεται μόνο στην επιδίωξη αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών για τη Ροδόπη, σε ένα ζοφερό εξάλλου οικονομικό περιβάλλον σε εθνικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και στην προσωπική του φιλοδοξία να δηλώσει «παρών» στις εσωκομματικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας, όποτε αυτές κινηθούν, ώστε να διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού του κόμματος. 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Επί της πολιτικής «Ροδόπη στην κορυφή» σημαίνει τα πάντα, σημαίνει ότι θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις»

«Επί της ουσίας η “κορυφή” σημαίνει η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Θράκη, για να υπάρξει πραγματικά μία αποτελεσματική ανάκαμψη της περιοχής», απάντησε σε σχετική ερώτηση, για να επισημάνει χωρίς περιστροφές ότι «επί της πολιτικής “Ροδόπη στην κορυφή” σημαίνει τα πάντα. Σημαίνει να διεκδικήσουμε ό, τι δικαιούμεθα. Σημαίνει ότι θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις. Αν ανοίξουν οι εξελίξεις την άνοιξη, θα είμαστε παρόντες. Αυτό είναι σαφές». 

«Αν ο Β. Μεϊμαράκης πετύχει δεν τίθεται θέμα διαδοχής»

Σε άλλο σημείο, πάντως, αναγνώρισε ότι, αν ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καταφέρει να βγει νικητής στην επικείμενη αναμέτρηση, τότε θα παραμείνει πρωθυπουργός και δε θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. «Ο κ. Μεϊμαράκης ανέλαβε καταρχήν ως μεταβατικός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας παράλληλα εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής αρχηγού από τη βάση την ερχόμενη άνοιξη», εξήγησε, «όταν όμως ανέκυψε το ενδεχόμενο διενέργειας εθνικών εκλογών, τα δημοκρατικά όργανα του κόμματος ομοφώνως τον εξουσιοδότησαν να εκπροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία σε αυτόν τον εκλογικό αγώνα ως υποψήφιος πρωθυπουργός». «Η μάχη μας σήμερα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές», συνέχισε, «και ο κ. Μεϊμαράκης βεβαίως να γίνει πρωθυπουργός. Και αν αυτό το πετύχει, δε νομίζω ότι τίθεται μετά θέμα διαδοχής. Το θέμα της διαδοχής και της εκλογής νέου αρχηγού από τη βάση θα ανοίξει ξανά στην περίπτωση, που η Νέα Δημοκρατία παραμείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση». 

Δριμύ «κατηγορώ» προς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πάντως ένα χαρακτηριστικό της τοποθέτησης του κ. Στυλιανίδη ήταν ότι έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα, από ό,τι σε προηγούμενες αναμετρήσεις, στην κριτική του απέναντι στον βασικό πολιτικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στο πολιτικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών, εκτίμησε πως αυτό είναι «αν θα πάμε σε μια αριστερή ακυβερνησία, σαν κι αυτή που βιώσαμε τους τελευταίους 6 μήνες ή σε μία αποτελεσματική Νέα Δημοκρατία, που μπορεί να αποτελέσει τον κορμό μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα δώσει τη μάχη για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων, που έπληξαν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες». Ανατρέχοντας στα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στην πολιτική ζωή του τόπου, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι «στην καρδιά της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης και ενώ όλοι μαζί με αγώνα και θυσίες επιτυγχάναμε τα πρώτα βελτιωτικά αποτελέσματα για την πατρίδα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε εκλογές», για να επισημάνει ότι «προσέφερε προεκλογική «ελπίδα» και εγγυήθηκε «τη βελτίωση της ζωής σας» και να ασκήσει αυστηρή κριτική για την μετέπειτα διακυβέρνηση της χώρας. Μεταξύ άλλων κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση ότι συνέθλιψε την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και των μισθωτών στις ουρές των capital controls έξω από τις τράπεζες, ότι κατέστρεψε τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της χώρας, ότι έστειλε 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως από τη Μακεδονία και τη Θράκη, να ανοίξουν ΑΦΜ στις γειτονικές χώρες, εγκαταλείποντας την περιοχή μας, ότι εκτίναξε την ανεργία των νέων και πολλαπλασίασε τη μετανάστευση τους στο εξωτερικό και ότι έβαλε στο φορολογικό στόχαστρο τους αγρότες με άδικο τρόπο. Επιπροσθέτως, παρατήρησε πως «οι «αντιμνημονιακές δυνάμεις» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνυπογράφοντας το «μνημόνιο Τσίπρα», εκτίναξαν το κόστος των μέτρων για τους Έλληνες από 5 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 σε 14 δις ευρώ σήμερα». Δεν παρέλειψε επίσης να κάνει μνεία στο μεταναστευτικό ζήτημα και στους χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης, παρατηρώντας πως «με την πολιτική της άνοιξε τα σύνορα σε χιλιάδες μετανάστες διακυβεύοντας τη δημόσια τάξη, αλλά και την εθνική ασφάλεια».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε φυσικά ο κ. Στυλιανίδης και στο θέμα, που αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και βρίσκεται στην κορυφή της επικοινωνιακής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος φυσικά για την απόφαση του κ. Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο. «Έστησαν κάλπες πέντε φορές μέσα σε ένα χρόνο, με δυο κοστοβόρες εθνικές εκλογές και ένα άστοχο δημοψήφισμα άνευ αντικειμένου», σημείωσε η κ. Στυλιανίδης, «καταστρέφοντας την τουριστική και εμπορική αγορά και τινάζοντας στον αέρα την πραγματική οικονομία». 

«Η Νέα Δημοκρατία, αποτελώντας τον κορμό μιας νέας διακυβέρνησης μπορεί να επισπεύσει την έξοδο από την κρίση»

Στον αντίποδα των παραπάνω, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή Ροδόπης, βρίσκεται η «αλήθεια» που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία και η συνέπειά της στην ευρωπαϊκή ιδέα. «Η Νέα Δημοκρατία, αποτελώντας τον κορμό μιας νέας διακυβέρνησης», τόνισε, «μπορεί να επισπεύσει την έξοδο από την κρίση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναγνώρισε ότι «κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση, αν θα βγει στην εξουσία, δεν μπορεί να αποκλίνει από τις βασικές αδρές γραμμές της πολιτικής, που συμφωνήθηκε με την Ευρώπη, ως πολιτική διάσωσης της χώρας». «Δυστυχώς το “μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου” είναι πολύ ακριβότερο από τα δύο προηγούμενα, λόγω της καθυστέρησης και της κακής διαπραγμάτευσης που έγινε το προηγούμενο διάστημα», σχολίασε, παρατηρώντας όμως ότι ένα από τα τρία κεφάλαιά του είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, που η Νέα Δημοκρατία τις πιστεύει και τις έχει υποστηρίξει διαχρονικά, και ένα δεύτερο είναι οι αποκρατικοποιήσεις, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «ήταν μέσα στο DNA της πολιτικής μας από το 2004 και μετά». «Το τρίτο κεφάλαιο έχει να κάνει με το πώς μοιράζονται τα βάρη», επισήμανε, σχολιάζοντας ότι «όποιος υποσχεθεί ότι θα δώσει λύσεις χωρίς να επιβαρύνει το βιοτικό επίπεδο μάλλον είναι δημαγωγός» και προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και πιστεύουμε ότι το μόνο πράγμα που μπορούμε να συζητήσουμε είναι πώς θα κατανεμηθούν δίκαια αυτά τα βάρη». 

«Να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων της περιοχής και να μπουν οι βάσεις για την πραγματική ανάδειξη και ανάπτυξη της Θράκης,»

Επικεντρώνοντας στο τοπικό επίπεδο και περιγράφοντας το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για τους πολίτες της Ροδόπης, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι πρέπει «να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο των σύνοικων στοιχείων της περιοχής μας και την ίδια ώρα να μπουν οι βάσεις για την πραγματική ανάδειξη και ανάπτυξη της Θράκης, όπως ακριβώς την έχουμε περιγράψει όλο το προηγούμενο διάστημα». Στο σημείο αυτό υπενθύμισε την πρόσφατη πρωτοβουλία του για τη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής της βουλής, με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Θράκης. «Το έκανα αυτό, διότι πραγματικά πιστεύω ότι μόνο αν υπάρξει συνέπεια και συνέχεια στην εφαρμοζόμενη περιφερειακή πολιτική», σημείωσε, «αυτή εδώ η περιοχή, η Θράκη και η Ροδόπη, μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο». «Όχι μόνο για τον ίδιο της τον εαυτό και τους κατοίκους της», συμπλήρωσε, «αλλά για ολόκληρη τη χώρα, για την εθνική οικονομία και για την εθνική εξωτερική πολιτική. Η Θράκη μπορεί να σηκώσει στην πλάτη της την ανάπτυξη της Ελλάδας, αρκεί να προσεχθεί από τις κυβερνήσεις και αρκεί ό,τι εφαρμόζεται να υπακούει σε μια στρατηγική που θα έχει συναποφασιστεί από όλα τα κόμματα και δε θα διασπάται κάθε φορά που αλλάζουν τα κόμματα στην εξουσία ή όταν αλλάζουν τα πρόσωπα στα υπουργεία». 

«Πρέπει να κοιτάμε ψηλά, να τολμούμε και να στεκόμαστε ισοδύναμα, ισότιμα απέναντι στους εκπροσώπους όλων των άλλων περιοχών διεκδικώντας την κορυφή»

Προβάλλοντας και ένα τρίτο διακύβευμα των εκλογών για τη Ροδόπη- το πιο σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε- έκανε λόγο για «την ευκαιρία, που έχουμε να οδηγήσουμε, μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις, τη Ροδόπη στην κορυφή». «Όταν πριν χρόνια ξεκινήσαμε όλοι μαζί αυτόν τον αγώνα», επισήμανε, «είχα διαβεβαιώσει τους συμπολίτες μου ότι θα καταφέρουμε να σπάσουμε μία παράδοση, που 54 ολόκληρα χρόνια ήθελε τον νομό μας έξω από τα κέντρα εξουσίας». «Το καταφέραμε το 2004», συνέχισε, «και δημιουργήσαμε μια καινούργια κατάσταση δίκαιης και ισόρροπης συμμετοχής της Ροδόπης στα κέντρα των αποφάσεων. Με τη συμμετοχή τη δική μου, αλλά και άλλων συναδέλφων σε κεντρικά υπουργεία, μας δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσουμε θέματα της περιοχής μας και να λύσουμε ζητήματα, που εκκρεμούσαν για πάρα πολλές δεκαετίες. Αυτό αποδεικνύει ως πείραμα ότι πρέπει να κοιτάμε ψηλά, ότι πρέπει να τολμούμε και ότι πρέπει να στεκόμαστε ισοδύναμα, ισότιμα απέναντι στους εκπροσώπους όλων των άλλων περιοχών διεκδικώντας και για αυτήν την περιοχή την κορυφή». Καταλήγοντας, κάλεσε τους Ροδοπίτες να βάλουν δύναμη όλοι μαζί «για να πάμε τη Ροδόπη στην κορυφή», επισημαίνοντας ότι «το δικαιούμαστε, το αξίζουμε και αυτή τη φορά το μπορούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.