Στην αναμονη… για την ονοματοδοσια των οδων στην Κομοτηνη

Με αφορμή την πρόταση Σπάρτακου για τους Μέτσο Τζεμαλή και Μητροπολίτη Δαμασκηνό

Το θέμα απότισης τιμής σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην περιοχή μας, με την απόδοση του ονόματός τους σε οδούς της πόλης, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με αφορμή την πρόταση του Σπάρτακου για να δοθεί το όνομα οδού στον θανόντα Μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρού Δαμασκηνού.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, τονίστηκε πως το ζήτημα δεν έχει προχωρήσει και σε άλλες περιπτώσεις, για την απόδοση τιμής σε διατελέσαντες δημάρχους για παράδειγμα όπως ο Ανδρέας Στογιαννίδης.

Την ίδια ώρα συζητήθηκε η απόδοση τιμής και σε άλλους αποδημήσαντες δημάρχους, όπως ο Γεώργιος Παπαδριέλλης και ο Τάσος Βαβατσικλής.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την μετονομασία οδών, συστατικό στοιχείο λήψης της τελικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί η σύμφωνη γνώμη επιτροπής, η οποία αποτελείται από: τον προϊστάμενο του Τμήματος Διοικητικού – Οικονομικού ή τον προϊστάμενο του Τμήματος Προσωπικού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως Πρόεδρο, δύο εκπρόσωπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από την Εκτελεστική Επιτροπή της, και δύο καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ 02, οι οποίοι ορίζονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, από τον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ουσιαστικά αυτό φαίνεται να καθυστερεί την όποια ονοματοδοσία. Στο Συμβούλιο έγιναν από πολλές πλευρές αναφορές στην μετονομασία δρόμων, και όχι μόνο στην ονοματοδοσία καινούριων.

Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί πως τουλάχιστον το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει τονίσει πως η μετονομασία επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους, και πρέπει να εφαρμόζεται με φειδώ, δεδομένων των επιπτώσεων που συνεπάγεται η αλλαγή ονομασίας τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην προσαρμογή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.