Στην Αμερικανικη Σχολη Κλασικων Σπουδων μιλησε ο Ευριπιδης Στυλιανιδης

Περιέγραψε τις ευκαιρίες που κρύβονται για την Ελληνική Ενεργειακή Στρατηγική στο γεωπολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί

Σε εκδήλωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός, Αν. Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «Η Ελλάδα ως εγγυητής για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Βουλευτές της Αθήνας, Δήμαρχοι, απόστρατοι στρατηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματίες, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αφού ανέλυσε με χάρτες και στοιχεία την ενεργειακή διπλωματία της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, παρουσίασε τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και περιέγραψε τις ευκαιρίες που κρύβονται για την Ελληνική Ενεργειακή Στρατηγική εντός της απειλής που γεννά η ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Η Ελλάδα βρέθηκε περισσότερο προετοιμασμένη ακόμα και από τη Γερμανία ή την ΕΕ συνολικά. Σπάει το Ρωσικό μονοπώλιο τροφοδοσίας ενέργειας προς την ΕΕ και το Τουρκικό μονοπώλιο διέλευσης ενέργειας προς τη Δύση. Δημιουργεί με τους αγωγούς TAP και IGB, τις πλωτές εξέδρες αεριοποίησης και αποθήκευσης σε Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα και με τη μεγέθυνση του ελληνόκτητου στόλου με 4110 καράβια όλων των τύπων δημιουργεί νέους χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους ενέργειας από 12 διαφορετικές αγορές προς τη Ευρώπη. (…) Προωθεί επιθετικά τις ΑΠΕ καθώς και τις θαλάσσιες έρευνες με την προοπτική να μετεξελιχθεί από χώρα διέλευσης και αποθήκευσης και σε χώρα εξαγωγής ενέργειας. Αυτό αναβαθμίζει γεωπολιτικά την πατρίδα μας και φυσικά θωρακίζει την Αν. Μακεδονία και Θράκη, όπου λόγω και της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη για πρώτη φορά μέσω της επικείμενης διασύνδεσης και αναβάθμισης των λιμανιών επιτυγχάνεται ένα κρίσιμο by pass του Βοσπόρου».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ε. Στυλιανίδης απάντησε σε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του κοινού, το οποίο σχολίασε ιδιαιτέρως κολακευτικά τη στοιχειοθετημένη και ξεκάθαρη τοποθέτηση του Βουλευτή Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.