Στην Αλεξανδρουπολη η υφυπουργος Τουρισμου

Υποσχέθηκε στήριξη της περιοχής μέσα από προγράμματα και στοχευμένες δράσεις προβολής

Τρόπους περαιτέρω ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Έβρου και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τις 4 εποχές του χρόνου, ζήτησαν οι φορείς του νομού από την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία βρέθηκε την Παρασκευή 1/10 στην περιοχή μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η γνώμη», πολύ σημαντικό θέμα που έθιξαν δήμαρχοι και επαγγελματίες του τουρισμού ήταν η ανάγκη ενίσχυσης υφιστάμενων υποδομών, όπως το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης και το τελωνείο Κήπων, αλλά και η  στοχευμένη προβολή των πολλαπλών εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορεί να προσφέρει ο Έβρος.

Η κα Ζαχαράκη επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κκ Άνθιμο με τον οποίο συζήτησαν κυρίως θέματα θρησκευτικού τουρισμού, ενώ επίσης βρέθηκε και στο ΙΕΚ Τουρισμού, το οποίο χαρακτήρισε ως στολίδι και ως το τρίτο καλύτερο στη χώρα, μετά από εκείνα της Αναβύσσου και της Περαίας.

Στη σύσκεψη στο Νομαρχείo συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμό Θανάσης Τσώνης, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Ορεστιάδας, ο Αντιδήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γλήνιας, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Διδυμοτείχου, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης, ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, η τουριστική πράκτορας και μέλος του ΔΣ του HATTA Ευαγγελία Καραμπατζάκη,  κ.α.

Τα ζητήματα που έθεσαν οι φορείς του Έβρου

Οι φορείς αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που γίνεται και πρέπει να ενταθεί ώστε να ξεφύγει η περιοχή από το δίπτυχο ήλιος-θάλασσα, να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, το περιβάλλον της, η ιστορία της, τα μνημεία της, η γαστρονομία της. Σημειώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερα ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη, καθώς διαπιστώνεται πρόβλημα με την επάρκεια κλινών.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ως επί το πλείστον δύσκολο, με εξαίρεση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θα πρέπει επίσης το Υπουργείο να εστιάσει στον εσωτερικό τουρισμό, όλο τον χρόνο, στο σχολικό, συνεδριακό και αθλητικό τουρισμό, και στις εκδρομές μέσα από προγράμματα Τουρισμού για Όλους, με επίκεντρο την τρίτη ηλικία, μόνο για προορισμούς της Θράκης.

Αναφορά έγινε και για το συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, που θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία επισκεπτών, είτε υπάρχει θέμα κορωνοϊού στο μέλλον είτε όχι.

Μείζον θέμα που τέθηκε σχεδόν από όλους τους φορείς  ήταν αυτό με την αποθήκη καυσίμων στο αεροδρόμιο, η απουσία της οποίας συνιστά σοβαρό εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, υποβαθμίζοντας σημαντικά το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η συγκεκριμένη υποδομή στην “απογείωση” του τουρισμού. Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι μάλλον προωθείται μία λύση-χρυσή τομή για το εν λόγω θέμα μέσω του Υπουργείου Υποδομών, το επόμενο διάστημα. Η κα Ζαχαράκη ρωτήθηκε και από τους δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο πρόβλημα και σημείωσε πως δεν είναι στην αρμοδιότητά της, ωστόσο θα κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να συμβάλει στην επίλυσή του.

Η τοποθέτηση της υφυπουργού

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη του τουριστικού κλάδου από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας, αλλά και στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.  Αναφέρθηκε στα 70.000 επιπλέον voucher που εξασφάλισε το Υπουργείο και στην παράταση που δόθηκε ως τέλη του έτους, προκειμένου να επωφεληθούν κι άλλες περιοχές. Μίλησε για την καμπάνια που ετοιμάζει ο ΕΟΤ για όλη την Ελλάδα και για κάθε περιοχή ξεχωριστά, με διαφορετικές θεματικές ανά τόπο. Τόνισε πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι δεκαετής, με έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο οικολογικός, ο καταδυτικός, ο περιπατητικός, ο αθλητικός, ο ιαματικός, ο τουρισμός ευεξίας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδεται στο γαστρονομικό branding της κάθε περιοχής.

Μίλησε ακόμη για το νέο ΕΣΠΑ και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την εστίαση, για το νέο πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης, από όπου θα αντληθούν περίπου 350 εκ ευρώ για τον τουρισμό. Βαρύτητα δίνεται και στην τουριστική εκπαίδευση, αφού αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού, όπως της τόνισαν και οι τοπικοί φορείς. Για το ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων της περιοχής μας σημείωσε πως της αναφέρθηκαν κάποια προβλήματα, όπως ήταν ο μειωμένος αριθμός εγγραφών σπουδαστών φέτος, αλλά και η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, με τα οποία, όπως είπε, θα ασχοληθεί ιδιαίτερα. Τόνισε πως για όποια ζητήματα δεν αποτελούν δική της απευθείας αρμοδιότητα θα φροντίσει να τα παραπέμψει στους αρμόδιους Υπουργούς, ζήτησε εγγράφως αιτήματα και προτάσεις από τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη και επισήμανε ότι θα ενημερωθεί αναλυτικά για όσα διαμείφθηκαν από την ίδια ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.