Στη Βουλη το νομοσχεδιο για τη συσταση δικαστικης αστυνομιας

Θα στελεχωθεί από ένστολο και πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό

Στη Βουλή κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Με το Σχέδιο Νόμου, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη σχετική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, υιοθετούνται στο εθνικό δικαστικό σύστημα οι βέλτιστες πρακτικές για τη στελέχωση των δικαστηρίων που εφαρμόζονται σε προηγμένα δικαστικά συστήματα. Παράλληλα, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και του νομικού κόσμου της χώρας.

Ειδικότερα, με το Σχέδιο Νόμου η Δικαστική Αστυνομία ιδρύεται ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό.

Στα βασικά καθήκοντα του ένστολου τμήματος περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν στη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών και την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.

Ειδικότερα, το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται από μόνιμα τοποθετημένα στα κατά τόπους Δικαστήρια ένστολά και ένοπλα στελέχη, που θα υπάγονται στις άμεσες οδηγίες των ασκούντων τη διοίκηση των δικαστηρίων, με κύρια καθήκοντα τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των δικαστικών αιθουσών και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, απελευθερώνοντας πολύτιμους ανθρώπινους πόρους για την Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, στα καθήκοντα του ένστολου τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η εκτέλεση των εκκρεμών ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων.

Αντίστοιχα, με τη δημιουργία του πολιτικού – επιστημονικού κλάδου προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Επιπλέον, για την υποβοήθηση του έργου των δικαστηρίων, στα βασικά καθήκοντα του πολιτικού – επιστημονικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, η σύνταξη επιστημονικών – τεχνικών εκθέσεων επί ζητημάτων εκκρεμών υποθέσεων, όταν κρίνεται αυτό αναγκαίο από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, η μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων, δικογράφων ή στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας των δικών.

Κώστας Τσιάρας: «Υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα δικαστών, εισαγγελέων αλλά και δικηγόρων»

Σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας επεσήμανε πως: «Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας που αποτελεί πραγματικότητα στις περισσότερες προηγμένες δικαιικά χώρες, σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα και για τη χώρα μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης ως θεσμού και στην επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της. Ένα όραμα δεκαετιών που εμπνεύστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ένα πάγιο αίτημα δικαστών, εισαγγελέων αλλά και δικηγόρων υλοποιείται επί διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Δικαστήρια όλης της χώρας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση, που βρίσκεται στην τελική ευθεία της ψήφισης της από τη Βουλή των Ελλήνων και η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση και υποβοήθηση του έργου δικαστών και εισαγγελέων, με επιστήμονες και πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα παρέχουν με υπευθυνότητα τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε εκκρεμείς σύνθετες υποθέσεις. Περαιτέρω με την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας αναμένεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ανεκτέλεστων δικαστικών αποφάσεων, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση αντίστοιχων εσόδων του Δημοσίου με σημαντικά ποσά, αλλά και να εμπεδωθεί η ασφάλεια στα δικαστικά καταστήματα, αποδεσμεύοντας παράλληλα προσωπικό της ΕΛΑΣ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.