Στη Βουλη τα προβληματα με τη μεταφορα απορριμματων στη Ροδοπη

Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης

Ερώτηση στην υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνος Χήτας για το πρόβλημα στην μεταφορά των απορριμμάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθαριότητας στους δήμους της Ροδόπης. ο κ. Χήτας περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας από την να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το  πρόβλημα.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, που όμως αφορά και όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους της Ροδόπης, εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον σταθμό μεταφόρτωσης κατά την εκφόρτωση των απορριμματοφόρων τους. Οι καθυστερήσεις αυτές συμβαίνουν, γιατί στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), τον οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης, πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες για να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα στο τέλος της βάρδιας τους, λόγω του μικρού αριθμού των Συρμών μεταφοράς – συμπίεσης απορριμμάτων που είναι διαθέσιμα. Όπως καταγγέλλουν σε δημοσιεύματα οι εργαζόμενοι, το πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και ένα χρόνο, από τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί η νέα μονάδα επεξεργασίας στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να κλείσει ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής και τα απορρίμματα της Ροδόπης να μεταφέρονται σε αυτήν και τα οχήματα όλων των Δήμων της Ροδόπης να εκφορτώνουν στον ΣΜΑ, ο οποίος βρίσκεται στον παλιό ΧΑΔΑ της Κομοτηνής σε τράκτορες με συρόμενα φορτηγά με συμπιεστές, για να μεταφερθούν στην Αλεξανδρούπολη. Η μεταφορά τους ανατέθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος χρησιμοποιεί τα 30 φορτηγά που του διέθεσε η ΔΙΑΑΜΑΘ. Το πρόβλημα δηλαδή εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι λόγω του μικρού αριθμού των Συρμών μεταφοράς συμπίεσης απορριμμάτων οι εργαζόμενοι που φτάνουν στον ΣΜΑ αναγκάζονται να σταθμεύουν τα γεμάτα απορρίμματα οχήματα στον όρχο της καθαριότητας για 2, 3 ή και περισσότερες ώρες μέχρι να επιστρέψουν τα φορτηγά – πρέσες από την Αλεξανδρούπολη, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και καθυστερεί την έναρξη της αποκομιδής των απορριμμάτων την επόμενη μέρα, αφού πολλές φορές τα φορτηγά – πρέσες δεν έχουν επιστρέψει μέχρι τις 2 το μεσημέρι, όταν και σταματά η παραλαβή των ΣΜΑ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων στον Δήμο Κομοτηνής αλλά και στους υπόλοιπους Δήμους της Ροδόπης και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά ωράρια των εργαζομένων στην καθαριότητα, λόγω της υπερβολικής αναμονής στον ΣΜΑ Κομοτηνής;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.