Στη Βουλη συζητηθηκε η επικαιροποιηση των Ειδικων Περιβαλλοντικων Μελετων για περιοχες Natura της ΑΜΘ

Την ανάγκη εξεύρεσης της χρυσής τομής μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπτυξης ανθρωπογενών δραστηριοτήτων τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΠΑΜΘ

H επικαιροποίηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) που διέπουν τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν το θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, της Βουλής.

Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, ο κ. Ανάργυρος Πατακάκης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η κα. Κωνσταντίνα – Αμαλία Μασίκα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος προστατευόμενων περιοχών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο κ. Στέργιος Διαμαντόπουλος, Δασολόγος / Περιβαλλοντολόγος, Εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΟΜΙΚΡΟΝ Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Α.Ε.

H κα. Αυγερινοπούλου, τόνισε ότι τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος της Μακεδονίας και της Θράκης αποτελούν προτεραιότητα για την Επιτροπή. Μάλιστα, σημείωσε πως μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά θέματα που έχουν προκύψει μετά τις πυρκαγιές στην Δαδιά του Έβρου, με στόχο την αποκατάσταση του πολύ σημαντικού αυτού οικότοπου, ευρωπαϊκής και διεθνούς σημασίας αλλά και για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο πεδίο εφαρμογής των μελετών για το δίκτυο NATURA.

Ο κ. Πατακάκης αναφέρθηκε στο έργο της επικαιροποίησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που διέπει τις περιοχές Natura 2000, επισημαίνοντας πως
«το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας, θα πρέπει να αποδώσει την πολυπόθητη χρυσή τομή που αποζητάμε ως Διοίκηση, ανάμεσα στην προστασία και διαφύλαξη του τόσο σπουδαίου και ευαίσθητου Περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που είναι σημαντικά αναγκαίες για την κοινωνική ευημερία και το μέλλον του τόπου μας».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη η επικαιροποίηση των μελετών να συμπεριλάβει δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοτουρισμού, ακόμα και τη λατομική δραστηριότητα(!).

Η κα. Μασίκα αναφέρθηκε στο έργο των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και τα σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου NATURA έχουν ξεκινήσει από το 2019 ενώ ο κ. Διαμαντόπουλοςτόνισε ότι στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η θωράκιση των περιοχών, η ρύθμιση χρήσεων και δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, η διαβούλευση και η θεσμοθέτησητων περιοχών.

Όπως τονίστηκε, η εν λόγω μελέτη έχει εκπονηθεί προγενέστερα της μεγάλης πυρκαγιάς, δεν αντιμετωπίζει με διαχειριστικά μέτρα το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς όμως, αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο-και συγκεκριμένα από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.- εκπονείται διαχειριστική μελέτη για την πυρκαγιά, τα έργα, δε, που θα προκρίνει αυτή η μελέτη, θα συμπεριληφθούν στην η Ειδική Περιβαλλοντική, καθώς είναι αναγκαία για την ανάταξη της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.