Στη Βουλη συζητηθηκε η επικαιρη ερωτηση του Δ. Χαριτου για τα στεγαστικα δανεια των παλιννοστουντων της Θρακης

«Η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη στους παλιννοστούντες, καμία δέσμευση από τον υφ. Οικονομικών»

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για τη διαγραφή μεγάλου μέρους των στεγαστικών δανείων των παλιννοστησάντων ομογενών της Θράκης και τη ρύθμιση του υπολοίπου με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να αποπληρωθούν, παρόντος του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γ. Ζαββού.

Μιλώντας για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστησάντων ο βουλευτής, περιέγραψε μια κατάσταση ασφυξίας, τονίζοντας πως  «εν μέσω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης εντάθηκαν κατακόρυφα οι πιέσεις από το τραπεζικό σύστημα σε βάρος των δανειοληπτών.  Οι ανεξόφλητες οφειλές τους διαβιβάζονται ήδη προς βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ. Οι απειλές ότι θα τους επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους δεν είναι μόνο λόγια, έχουν ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις κοινών λογαριασμών των δανειοληπτών με άλλους δικαιούχους. Απαιτούν μάλιστα από όποιον οφειλέτη προσέρχεται και ζητά ρύθμιση των δόσεων να αποποιηθεί τη συγκεκριμένη μορφή δανείου με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

 «Θα συμφωνείτε ότι δεν είναι αυτή η τύχη και η μεταχείριση που άξιζαν οι παλιννοστούντες ομογενείς μας, που επέστρεψαν στην πατρίδα και  θέλησαν να ριζώσουν στον τόπο μας. Ότι οφείλει η ελληνική Πολιτεία να δώσει ένα τέλος στην αγωνία και στους φόβους των δανειοληπτών ομογενών μας» συμπλήρωσε ο βουλευτής Ροδόπης απευθυνόμενος προς τον υφυπουργός, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των στεγαστικών δανείων των παλιννοστησάντων και ρύθμιση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να αποπληρωθούν.

Απέκλεισε την οριζόντια αντιμετώπιση ο υφυπουργός

Ο υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας στον κ. Χαρίτου απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας οριζόντιας αντιμετώπισης των δανείων των παλιννοστούντων και αρκέστηκε να πει μόνο για τη δυνατότητα ρυθμίσεων, αγνοώντας το πραγματικό πρόβλημα των παλιννοστούντων που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια και βρίσκονται σε καθεστώς πιέσεων από το τραπεζικό σύστημα.

«Σε ποιους απευθύνεστε και τελικά με ποιους είστε;» η απορία Χαρίτου

Η εν λόγω απάντηση ήταν που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή Ροδόπης, ο οποίος κατά τη δευτερολογία του σε αυστηρούς τόνους επεσήμανε: «Για εσάς φαίνεται ότι όλα βαίνουν καλώς. Ανέμενα να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους ομογενείς μας, που περιμένουν απαντήσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα για τη ζωή τους. Αγωνιούν για το αν θα χάσουν ή όχι τα σπίτια τους κι εσείς ομιλείτε σα να μην ξέρετε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με το τραπεζικό σύστημα. Σε ποιους απευθύνεστε και τελικά με ποιους είστε, αυτό είναι το τεράστιο ερώτημα που σας θέτω. (…) Το να λέτε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και όλα προχωρούν κανονικά είναι εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να επανεξετάσετε την κατάσταση και να δώσετε λύση στο συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί σχεδόν 40.000 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και 8.000 στην περιοχή της Θράκης».

Δύο ακόμη θέματα από τον βουλευτή

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Χαρίτου έθεσε δύο ακόμα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους παλιννοστήσαντες της Θράκης. Το πρώτο έχει να κάνει με την παύση πληρωμών του κράτους για τα ενοικιαζόμενα σπίτια των παλιννοστησάντων.  Όπως εξήγησε ο βουλευτής «το κράτος εδώ και 2,5 χρόνια δεν πληρώνει το ενοίκιο στα σπίτια που νοικιάζουν περίπου 240 οικογένειες παλιννοστησάντων. Δικαιολογούμενα οι ιδιοκτήτες των σπιτιών κινούνται δικαστικά και αξιώνουν τα ενοίκια, εκβιάζουν τους παλιννοστήσαντες. Υπάρχει υπουργική απόφαση που βγήκε από τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών, αλλά χάθηκε ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών». Εξ ου και κάλεσε τον υφυπουργό να υπογράψει την απόφαση για να δοθεί ένα τέλος στις πιέσεις που δέχονται οι παλιννοστήσαντες από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Το δεύτερο παραπλήσιο θέμα το οποίο έθιξε ο κ. Χαρίτου, δεν είναι άλλο από την έξωση με την οποία έρχονται αντιμέτωπες 14 οικογένειες στον προσωρινό οικισμό Ποντίων στις Σάπες. «Να παρέμβετε για να δοθεί βιώσιμη και αποδεκτή λύση για αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν στην χώρα μας μετά από πρόσκληση της Πολιτείας και θέλουν να ριζώσουν εδώ και πασχίζουν να πληρώσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους στην κοινωνία» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.