Στη Βουλη συζητηθηκε η επικαιρη ερωτηση του Δ. Χαριτου για αποζημιωσεις ζημιων λογω παγετου

«Η κυβέρνηση διαψεύδει τις προσδοκίες που καλλιέργησε»

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου με το αίτημα του να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από παγετό στις δενδρώδεις καλλιέργειες κεράσια, ελιές, ρόδια κ.α., παρούσης της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στην υφυπουργό εξέθεσε την κατάσταση επισημαίνοντας ότι «η μείωση της παραγωγής, για παράδειγμα στα κεράσια, θα ξεπεράσει το 70% της αντίστοιχης περσινής. Ενώ και το 30% που συλλέγεται λόγω της χαλαζόπτωσης και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων δεν είναι ιδιαίτερα εμπορεύσιμο και εξαγώγιμο».

Στην απάντηση της η υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε για αποζημιώσεις στις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, ούτε για την ένταξη των ελαιόδεντρων που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο ανάπτυξης στις άμεσες αποζημιώσεις, ενώ δεν απάντησε ξεκάθαρα με ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Έτσι ο βουλευτής επανήλθε στη δευτερολογία του, λέγοντας με έμφαση ότι «η ανησυχία που είχα δυστυχώς ενισχύθηκε περαιτέρω. Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο υπουργός, παρουσία του πρωθυπουργού, ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για τις πραγματικές ζημιές διαψεύδονται. Σε μία περιοχή όπως η Ροδόπη, όπου η πλειοψηφία είναι μικροί παραγωγοί με λίγα στρέμματα, κάτι τέτοιο θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη βιώσιμη συνέχιση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας».

Ο κ. Χαρίτου εξήγησε πως «ο υπουργός είχε αναφέρει ότι θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις δένδρα που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο, όπως οι ελιές. Όμως από την απάντηση που μου δώσατε δεν προκύπτει αν θα ενταχθούν στις άμεσες αποζημιώσεις, αλλά ότι θα αποζημιωθούν μέσω του μηχανισμού ΠΣΕΑ στο απώτερο μέλλον».

«Η Ροδόπη μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή έχει ανάγκη από αυτούς τους πόρους»

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο βουλευτής σημείωσε «είναι κρίσιμο ζήτημα το πώς θα εξασφαλιστούν οι πόροι για τις αποζημιώσεις. (…) Πρέπει να μας εξηγήσετε αν υπάρχουν αποφάσεις ή απλώς λέτε εύκολα λόγια. Και στο παρελθόν φέρατε νομοθετικές ρυθμίσεις, για παράδειγμα για τον Ιανό, όμως αν κρίνουμε από τον τρόπο διαχείρισης και το γεγονός ότι ζητήσατε να επιστρέψουν πίσω οι παραγωγοί τις ενισχύσεις, τότε καλά κάναμε και δεν σας δώσαμε λευκή επιταγή».

Ο βουλευτής ζήτησε από την υφυπουργό να δεσμευτεί συγκεκριμένα για το αν οι πληγείσες καλλιέργειες στην ΠΕ Ροδόπης θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Ενώ στην επίκληση από πλευράς της υφυπουργού στο τι προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο βουλευτής άσκησε κριτική λέγοντας «επί 1,5 χρόνο βρίσκεται στο συρτάρι του υπουργείου ο διαγωνισμός για τις αναλογιστικές μελέτες για τον ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Τον διαγωνισμό που κατοχυρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνατε 1,5 χρόνο για να τον ανακοινώσατε. Αν με αυτούς τους ρυθμούς και τις ταχύτητες κινείστε και στην κατάρτιση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη και στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΠΑΑ, τότε θα χάσουμε πάλι το τρένο. Η Ροδόπη μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή έχει ανάγκη από αυτούς τους πόρους και δε μπορεί να περιμένει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.