Στη Βουλη συζητηθηκε επικαιρη ερωτηση του βουλευτη Ροδοπης Δ. Χαριτου για τους τιτλους ιδιοκτησιας στον «Ηφαιστο»

Ο αν. υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε την επίλυση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση, παρόμοια με αυτή που δόθηκε στη Λάρισα

Παρέπεμψε στο απροσδιόριστο μέλλον τη συζήτηση του προβλήματος μαζί με ανάλογα που υπάρχουν σε άλλους οικισμούς της χώρας

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου με το αίτημά του να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των σπιτιών στους κατοίκους του οικισμού «Ηφαίστου» του Δήμου Κομοτηνής, απάντησε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Μαρτίου στη Βουλή ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας.

Ο βουλευτής Ροδόπης στην πρωτολογία του αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του θέματος τονίζοντας, απευθυνόμενος στον υπουργό,  πως «οι κάτοικοι του οικισμού Ηφαίστου στον Δήμο Κομοτηνής, στην πλειοψηφία τους άνεργοι, με προνοιακά επιδόματα, ελάχιστοι μικροπωλητές, επιπρόσθετα με τα μεγάλα  προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ζουν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, αφού στερούνται τους τίτλους ιδιοκτησίας των σπιτιών τους στα οποία διαβιούν για δεκαετίες».

Παράλληλα συμπλήρωσε πως «μπορεί οι κάτοικοι του οικισμού λόγω οικονομικής ανέχειας να αναγκάζονται να συμβιβάζονται για λόγους επιβίωσης με αυτό το άτυπο καθεστώς, να έχουν δηλαδή στέγη χωρίς όμως την κυριότητα των μικρών κτισμάτων τους. Αυτό όμως δεν τιμά μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, που διαχρονικά δεν επέδειξε τα ανάλογα αντανακλαστικά».

Γι’ αυτό και ζήτησε από τον υπουργό «να δοθεί λύση στο πρόβλημα, με νομοθετική ρύθμιση, ανάλογη με αυτήν που αντιμετώπισε το υπουργείο παρόμοιο πρόβλημα στη Λάρισα, συγκεκριμένα με το νόμο 1832/1989 άρθρο 17 παρ.3. με την πρόβλεψη, η παραχώρηση των οικοπέδων να γίνει άνευ οποιουδήποτε τιμήματος.  Ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν το τίμημα να προσδιοριστεί, όπως ο ιδιοκτήτης των οικοπέδων ο δήμος Κομοτηνής προτείνει, στο 1/50 μόνο της τρέχουσας αξίας μόνο των οικοπέδων και όχι των υπαρχουσών επί αυτών κτισμάτων».

Η απάντηση του αν. υπουργού

Στην απάντησή του ο αν. υπουργός κ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κοινωνικά και δικονομικά θέματα και επικαλέστηκε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι δημοτικές εκτάσεις πάνω στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα των κατοίκων του Ηφαίστου παράγονται νομικές δεσμεύσεις από την πλευρά του Δήμου για μεταβιβάσεις σε τρίτους, κάνοντας αναφορά σε νομικό πλαίσιο του 1980. Ο κος Πέτσας  αναφέρθηκε  στο θέμα του οικισμού του Ηφαίστου σημειώνοντας όμως ότι αυτό θα εξεταστεί μαζί με ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν και σε άλλους οικισμούς στο σύνολο της χώρας.

Η δευτερολογία του Δ. Χαρίτου

Στην δευτερολογία του ο βουλευτής κ. Χαρίτου τόνισε προς τον υπουργό πως «δεν αρκεί να αναγνωρίζεται στα λόγια η ύπαρξη του προβλήματος και η κοινωνική διάσταση που αυτό έχει. Την ίδια στιγμή που επικαλείστε το νομικό πλαίσιο και τα νομικά εμπόδια, καταλήγετε να αρνείστε να δεσμευτείτε για συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος, όπως έγινε με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση σε παρόμοιο πρόβλημα στη Λάρισα το 1989.

Ο βουλευτής Ροδόπης κάλεσε τον υπουργό να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτής της νομοθετικής ρύθμισης και υπογράμμισε πως κλείνοντας πως «η απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας σε αυτούς τους κατοίκους έχει υπερωριμάσει και έπρεπε ήδη να έχει λυθεί. Είναι άδικο για τους ανθρώπους αυτούς που ζουν σήμερα σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας και αποτελούν μια περιθωριοποιημένη κοινωνική ομάδα. Είναι ντροπή κυρίως για την Ελληνική Πολιτεία να μη σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα ώστε να τους βγάλει από το καθεστώς ημιπαρανομίας. Αν όπως φαίνεται εσείς δεν έχετε τη πολιτική διάθεση, βλέπω και τον  πολιτικό χρόνο, να δώσετε λύση, μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία θα δώσει λύση και σε αυτό το πρόβλημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.