Στη βουλη οι καθυστερησεις για τα σχολικα γευματα στον Δημο Κομοτηνης

Άμεση εκκίνηση του προγράμματος ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Στη βουλή φέρνει το ΚΚΕ τις καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στο Δήμο Κομοτηνής. Σε ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του κόμματος κ. Γιάννης Δελής και κ. Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζουν αναφέρονται στο κοινωνικό-οικονομικό προφίλ της περιφέρειας για να τονίσουν πως το πρόγραμμα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Παράλληλα θίγουν και το ζήτημα του αποκλεισμού των υπόλοιπων δήμων της περιοχής από το πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Διανύοντας ήδη τον τέταρτο μήνα της νέας σχολικής χρονιάς και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, παρατηρείται απαράδεκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος σχολικών γευμάτων για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, καλύπτοντας όμως και σε αυτούς ένα μικρό ποσοστό των πραγματικών αναγκών.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί την ώρα που η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής στερεί την κάλυψη βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, με  την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για την ανεργία των νέων, που η ενεργειακή φτώχεια, η ανέχεια σε επίπεδο ΕΕ, έχει μέχρι και τραγικά θύματα συνανθρώπους μας, που καίγονται μέσα στα σπίτια τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, όπως στην πολύ πρόσφατη περίπτωση της ηλικιωμένης στην Κομοτηνή.

Οι περισσότεροι από τους μαθητές της Κομοτηνής, πολλοί από τους οποίους στερούνται ακόμη και τη σίτιση λόγω του χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος, εξαιρούνται από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων αφού σ’ αυτό συμμετέχουν μόνο τα 14 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις περίπου 80 σχολικές μονάδες που λειτουργούν στον Δήμο, ενώ σε επίπεδο Ροδόπης λειτουργούν πάνω από 150 σχολικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, για δεύτερη συνεχή χρονιά έχει γνωστοποιηθεί ότι μένουν εκτός από την πρώτη φάση του προγράμματος σχολεία όπως το 8ο Δημοτικό, τα οποία «θα μπουν στο πρόγραμμα εφόσον δεν καλυφτεί ο μέγιστος αριθμός μερίδων που προβλέπεται».

Η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, της εξαίρεσης δηλαδή σχολικών μονάδων από το πρόγραμμα ή και ολόκληρων Δήμων της χώρας, όπως οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού Ροδόπης (Ιάσμου, Αρριανών, Μαρώνειας-Σαπών), δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως ενδιαφέρονται για την αναπτυξιακή πορεία της Θράκης. Μάλιστα, έχει συσταθεί και διακομματική επιτροπή. Αυτό, όμως, που κρύβουν τεχνηέντως, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα είναι ότι αυτή η ανάπτυξη και η ανησυχία τους έχει να κάνει με επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα μακριά από αυτά της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Με το «δύσκολο» χειμώνα μπροστά μας και τους μαθητές να κινδυνεύουν να κάνουν τα μαθήματα σε παγωμένες σχολικές αίθουσες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς την εξασφάλιση της απαραίτητης διατροφής, η κυβέρνηση πρέπει αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων στο Δήμο Κομοτηνής.

– Να διευρυνθεί το πρόγραμμα και στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και των Δήμων Ιάσμου, Αρριανών, Μαρώνειας-Σαπών, ώστε να μην βρεθεί κανένα παιδί υποσιτισμένο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.