Στη Σαμοθρακη η ΠτΔ Κατερινα Σακελλαροπουλου

Συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού και ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης

Στο νησί της Σαμοθράκης βρέθηκε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού. Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο των Πεσόντων η ίδια δήλωσε: «Τιμάμε τις μεγάλες θυσίες και τους μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Σαμοθράκης που, με την αποφασιστική συμβολή του ελληνικού στόλου, οδήγησαν στην απελευθέρωση της νήσου στις 19 Οκτωβρίου 1912 από τον τουρκικό ζυγό και την ενσωμάτωσή της στη μητέρα – πατρίδα. Το παράδειγμά τους και η αγάπη τους για την ελευθερία εξακολουθούν να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν στην αδιαπραγμάτευτη προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας».

«Μια εκ μητρός Θρακιώτισσα, γίνομαι και Σαμοθρακιώτισσα»

Των εκδηλώσεων ακολούθησε η ανακήρυξη της κ. Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη του νησιού, τελετή κατά την οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την ιστορία και τους αγώνες των Σαμοθρακιτών , ενώ εξέφρασε και τη συγκίνησή της «για την ξεχωριστή τιμή που μου επιφυλάξατε να είμαι στο εξής μια από σας, σ’ ένα νησί γεμάτο ομορφιά και ζωντανή μνήμη… Με συγκίνηση λοιπόν κι εγώ, μια εκ μητρός Θρακιώτισσα, γίνομαι και Σαμοθρακιώτισσα, δημότης ενός νησιού πανάρχαιου και μυστηριακού, ενός τόπου που διαφυλάσσει την ιερότητά του σε κάθε γωνιά της φαντασμαγορικής του φύσης…».

Σκιαγραφώντας την ιστορική διαδρομή του νησιού έκανε λόγο για ένα «όμορφο και πολύπαθο νησί, που έζησε σχεδόν πέντε αιώνες σκλαβιάς, που υπέφερε, μάτωσε και ξεθεμελιώθηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους Τούρκους, πληρώνοντας ακριβά τη συμμετοχή του στην Επανάσταση του 1821, σαν σήμερα σήμανε η ώρα του λυτρωμού. Κατοικημένο από Πελασγούς και Θράκες, από τον 8ο αιώνα π.Χ. αποικισμένο από Έλληνες της Σάμου, διεθνές θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο κατά τη ρωμαϊκή εποχή, βυζαντινό και ορθόδοξο, θα διατηρήσει την ελληνικότητά του ανέπαφη και κατά την ενετοκρατία και κατά τη μακρόχρονη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας…».

Σημειώνεται πως στις εορταστικές εκδηλώσεις παρίσταντο μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού, Νατάσα Γκαρά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.