Στη δινη της πολιτικης ασταθειας η Βουλγαρια εδω και δυο χρονια

Την ευρωπαία επίτροπος Καινοτομίας και Πολιτισμού Μ. Γκάμπριελ προτείνει για πρωθυπουργό ο Μπ. Μπορίσοφ

Η ευρωπαία επίτροπος Καινοτομίας και Πολιτισμού Μαρίγια Γκάμπριελ «θα είναι η υποψήφιά μας για την πρωθυπουργία», ανακοίνωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ, επικεφαλής του κόμματος Gerb και πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, η οποία βρίσκεται σε πολιτικό διέξοδο εδώ και δύο χρόνια.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2017, η 43χρονη Μαρίγια Γκάμπριελ ήταν προηγουμένως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Περισσότερο από έναν μήνα μετά τις εκλογές, τις τέταρτες από το 2020 στην Βουλγαρία, ο Μπόικο Μπορίσοφ, το κόμμα του οποίου ήρθε οριακά πρώτο στην ψηφοφορία, θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σε μία επιχείρηση που προβλέπεται δύσκολη, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, δεν επετεύχθη συμφωνία με τους φιλελεύθερους του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ, που εξασφάλισαν την δεύτερη θέση στις εκλογές. Πλέον, ο Μπόικο Μπορίσοφ θα πρέπει να στραφεί προς τα μικρότερα πολιτικά κόμματα με ετερόκλητα πολιτικά προγράμματα.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ ανατράπηκε την άνοιξη 2020, έπειτα από δεκαετή παραμονή στην εξουσία που σημαδεύτηκε από υποθέσεις διαφθοράς. Σήμερα, υπόσχεται ότι θα αποφύγει «πάση θυσία» την προκήρυξη νέων εκλογών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε την Βουλγαρία από τον μαρασμό», δήλωσε προβάλλοντας το συναινετικό προφίλ της ευρωπαίας επιτρόπου και καλώντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να συμμετάσχουν.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ θα αναθέσει την Δευτέρα στην Μαρίγια Γκάμπριελ τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση αποτυχίας, προβλέπονται δύο ακόμη απόπειρες πριν από την προκήρυξη νέων εκλογών.

Το πολιτικό αδιέξοδο ανάγκασε την Βουλγαρία να απαρνηθεί την είσοδο στην ευρωζώνη το 2024. Δεν έχει γίνει δυνατή η έγκριση προϋπολογισμού και δεν έχουν εκπληρωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την απορρόφηση του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων του σχεδίου ανάκαμψης από την πανδημία της Covid.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.