Στη δημοσιοτητα το σχεδιο των προγραμματικων θεσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δημόσια κοινωνική διαβούλευση ενόψει της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του Απριλίου

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση, ενόψει της προγραμματικής συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.
 
Το κείμενο των προγραμματικών θέσεων χωρίζεται σε έξι κεφάλαια:
Στο πρώτο, το εισαγωγικό, γίνεται λόγος για την τριπλή κρίση και τις πολιτικές της Αριστεράς, για την παγκοσμιοποίηση και τις ανισότητες, τις διαρκείς κρίσεις το νεοφιλελευθερισμού, την κλιματική αλλαγή και την κρίση της πανδημίας, αλλά και για τη ριζοσπαστική στροφή της Ελλάδας που από τη σημερινή εποχή της κρίσης πρέπει να περάσει στην εποχή της Πράσινης Ανάπτυξης μετά από μια Κοινωνική Συμφωνία.
 
Οι Προγραμματικές Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται πολύ στο ζήτημα της Πράσινης Ανάπτυξης και στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσουν προβληματισμούς για την Αριστερή στρατηγική για την κλιματική κρίση και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τον διευρυμένο ρόλο του κράτους και τον οικονομικό πλουραλισμό, τη χρηματοδότηση και το τραπεζικό σύστημα, τη δημόσια περιουσία, τα παραγωγικά δίκτυα, τις υποδομές, τη βιομηχανία, την ενέργεια, το αγροδιατροφικό ζήτημα ,τον τουρισμό και τη δημιουργική οικονομία.
 
Στο τρίτο κεφάλαιο οι Θέσεις καταπιάνονται με την καταπολέμηση των ανισοτήτων, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και τον πολιτισμό. Εδώ θα βρει κανείς σκέψεις και θέσεις για τη φορολογική πολιτική για μια δίκαιη κοινωνία, την εργασία και την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική ασφάλεια, πρόνοια κι αλληλεγγύη, ιδέες για ένα νέο δημόσιο σύστημα καθολικής κάλυψης και φροντίδας υγείας, καθώς και ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης στο κομμάτι της Παιδείας υπάρχουν θέσεις για ένα νέο σχολείο, ενώ υπάρχει και μα νέα προσέγγιση στο αγαθό του πολιτισμού.
 
Στο τέταρτο κεφάλαιο οι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα. Εδώ υπάρχουν σκέψεις για τη Δημοκρατία και το Νεοφιλελευθερισμό και το νεοφιλελεύθερο κράτος, για τον νεοδεξιό συντηρητισμό και τα κοινωνικά δικαιώματα, για την τοπική αυτοδιοίκηση ως μοχλό αποκέντρωσης, ανάπτυξης και δημοκρατίας, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ένα νέο σωφρονιστικό σύστημα, για το διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας, για τα Μέσα Ενημέρωσης, τα ψηφιακά δικαιώματα, τον αθλητισμό, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τον δημόσιο χώρο στις πόλεις, τη νησιωτική πολιτική, την πολιτική προστασία, τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, τα δικαιώματα των δυο φύλων, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα και μια ειδική αναφορά στη θρησκευτική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
 
Στο πέμπτο κεφάλαιο, οι Προγραμματικές Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε μια ισχυρή, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. Εδώ διατυπώνονται θέσεις για το ποια Ευρώπη θέλουμε, για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανθεκτικότητα ενώπιον της πανδημίας, για περισσότερη Δημοκρατία, για την οικολογική και την κοινωνική Ευρώπη αλλά και για την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, καθώς και την Κοινή Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρώπης.
 
Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο οι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με την ελληνική εξωτερική πολιτική και άμυνα. Ανατέμνουν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνουν τις διεθνείς εξελίξεις και διατυπώνουν θέσεις για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την πολυδιάσταστη εξωτερική πολιτική, τα Βαλκάνια, το ρόλο της Διασποράς και της ομογενειακής- θρησκευτικής διπλωματίας, καθώς και για την πολιτική άμυνας της χώρας.
 
Οι Προγραμματικές Θέσεις αποτελούν το πρόπλασμα της νέας πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, την οποία θέλει να ετοιμάσει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και με βάση την οποία θα απευθυνθεί σε όλο το φάσμα της κεντροαριστεράς, από την κεντρώα σοσιαλδημοκρατία έως τη ριζοσπαστική αριστερά που αποτελεί τη βάση εκκίνησης του κόμματος.
 
Δείτε περισσότερα εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.