«Στενο μαρκαρισμα» στον Υφυπουργο Υγειας Λεωνιδα Γρηγορακο για το Νεο Νοσοκομειο

«Δεν υπάρχει μόνο το ΕΣΠΑ, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βρούμε λεφτά», απάντησε χθες ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε επίμονες ερωτήσεις των εργαζομένων του Σισμανόγλειου, που αφορούσαν στην προοπτική της κατασκευής Νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Βέβαια, ο Υφυπουργός ήταν πολύ προσεκτικός κάθε φορά που αναφερόταν στην επίμαχη προοπτική, αποφεύγοντας να επικεντρώσει αποκλειστικά στην κατασκευή νέου Νοσοκομείου και αφήνοντας «παραθυράκια» για επανεξέταση της παλαιότερης μελέτης, που είχε αντικείμενο την επισκευή του υφιστάμενου κτιρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις δηλώσεις, που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Γρηγοράκος αναγνώρισε μεν την ανάγκη διευθέτησης του στεγαστικού προβλήματος του Νοσοκομείου Κομοτηνής, έσπευσε όμως να κάνει μνεία και στη μελέτη για την επισκευή του Σισμανόγλειου.

 

«Αυτό που δεσμεύομαι είναι ότι θα μεταφέρω το γενικό και ομόθυμο αίτημα στην κυβέρνηση για αλλαγή υποδομών, πιθανόν κτιριακών υποδομών, δηλαδή κάτι το καινούργιο για την Κομοτηνή», σημείωσε. «Υπάρχουν στατικά προβλήματα σε αυτό το Νοσοκομείο, συνέχισε, «αλλά υπάρχει μια μελέτη, η οποία δίνει 54 εκατ. ευρώ για την επισκευή του και μια καινούργια μελέτη για καινούργιο νοσοκομείο, που είναι 60 εκατ. ευρώ. Είναι μια πολιτική απόφαση, που δεν μπορώ να την πάρω εγώ, όμως θα την μεταφέρω εκεί που πρέπει να την μεταφέρω ώστε να βρεθεί αυτός ο τρόπος που θα φτιάξει… πιθανόν ένα καινούργιο Νοσοκομείο».

 

Πάντως, ο Υφυπουργός Υγείας δέχτηκε «στενό μαρκάρισμα» για το επίμαχο θέμα από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής μας, στις χθεσινές επαφές του στην Κομοτηνή.  Ειδικότερα, ο δήμαρχος της πόλης και παλιός φίλος του κ. Γρηγοράκου, χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη το να υπάρξει επιτέλους στην Κομοτηνή μια αξιοπρεπής, λειτουργική και σύγχρονη δευτεροβάθμια μονάδα υγείας, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι ο Υφυπουργός «θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να τελεσφορήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα και γενναία και καθόλου περιττά για την πόλη μας και το νομό μας». Ο κ. Πετρίδης δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ο Υφυπουργός επισκέφτηκε την περιοχή μας ενημερωμένος για τα προβλήματα της υποστελέχωσης του Σισμανόγλειου, αλλά και για τα βήματα που έχουν γίνει με στόχο την κατασκευή Νέου Νοσοκομείου, κάτι που, όπως επισήμανε, «μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία στις προσδοκίες μας». Κλείνοντας τόνισε στον κ. Γρηγοράκο ότι «ο χρόνος πλέον δεν είναι πολύς», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η διαπίστωση «δεν έχει να κάνει με αυτά, που ακούμε για τις πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο, αλλά έχει να κάνει με τις αντικειμενικές ανάγκες και συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας».

 

Η αντίδραση του κ. Γρηγοράκου στις παραπάνω επισημάνσεις ήταν ολίγον αινιγματική, αλλά η κατάληξή της περιλάμβανε μία σημαντική δέσμευση. «Ο δήμαρχος είναι ένας πάρα πολύ καλός πολιτικός», σχολίασε, «ξέρει και χειρίζεται πάρα πολύ καλά τα πολιτικά πράγματα, αλλά και το λόγο καλά». «Είναι γεγονός ότι ο δήμαρχος «έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα»», προσέθεσε και στρεφόμενος προς τον κ. Πετρίδη «και εγώ θα σε βοηθήσω όσο μπορώ», τόνισε. «Δεσμεύομαι γι’ αυτό», κατέληξε.

 

Από την όλη παρουσία του κ. Γρηγοράκου στην Κομοτηνή, τα ουσιώδη που εντέλει προέκυψαν είναι η αναγνώριση από μεριάς του της απόλυτης αναγκαιότητας διευθέτησης του στεγαστικού ζητήματος του Νοσοκομείου Κομοτηνής, καθώς επίσης η πολιτική βούληση, που εκφράστηκε δια του ιδίου για λογαριασμό της πολιτείας, ώστε η Ροδόπη να αποκτήσει σύντομα ένα νοσηλευτικό ίδρυμα με σύγχρονη υποδομή. Το δεύτερο συνιστά πράγματι μια σημαντική εξέλιξη για το ζήτημα, που μας ενδιαφέρει, δεδομένου ότι όσο απομακρύνεται η προοπτική της χρηματοδότησης του έργου με κονδύλια από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας, η υλοποίησή του εξαρτάται άμεσα από τη διάθεση της κεντρικής διοίκησης να διατηρήσει αυτό στα έργα εθνικής προτεραιότητας. Βέβαια, το γεγονός ότι ο κ. Γρηγοράκος μίλησε διαζευκτικά είτε για επισκευή του υπάρχοντος Νοσοκομείου, είτε για κατασκευή καινούργιου, αποφεύγοντας να συγκεκριμενοποιήσει τη στόχευση, αποτελεί έναν λόγο για να μπουν «ψύλλοι στ’ αυτιά» των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.