Στεφανος Μακρυγιαννης: «Θελουμε ενα αλλου ειδους αναπτυξης, με την οποια να μπορει να ζησει ο λαος του τοπου σε αξιοπρεπεια»

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης με την Ανταρσία στην ΑΜΘ για τους στόχους της παράταξης στην Περιφέρεια

Αγώνα τόσο εντός, όσο και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου αν εκλεγούν σε αυτό, υπόσχεται ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης με την Ανταρσία στην ΑΜΘ και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ροδόπης, λίγο πριν τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.

Οι δυνατότητες της ΠΑΜΘ να βελτιώσει την εκπαίδευση

Ξεκινώντας από τον τομέα τον οποίο γνωρίζει καλύτερα, τόνισε πως ενώ η κεντρική εξουσία ενώ έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για πολλά ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση, δεν τα αποφασίζει, ούτε τα υλοποιεί όλα. Η Περιφέρεια, ως βραχίονας την Κεντρικής Κυβέρνησης, εφαρμόζει μια αντίστοιχη πολιτική, που επηρεάζει την ποιότητα της εκπαίδευσης, και την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών και των δικαιωμάτων των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η εκπαίδευση άλλωστε, θεωρεί πως δεν είναι μια περίκλειστη γυάλα που δεν έχει σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία, αντίθετα αντανακλώνται σε αυτή όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών που αφορούν την Περιφέρεια.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως τα τελευταία 10 χρόνια, από την εφαρμογή του συστήματος myschool, έχουμε 12% μείωση του μαθητικού πληθυσμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ, λόγω της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης, που όμως οφείλονται στις πολιτικές της κυβέρνησης και της περιφέρειας, που κάνουν δύσκολη την ζωή των ανθρώπων στον τόπο τους, και αναγκάζονται να φύγουν.«Είναι δεκάδες τα χωριά που άδειασαν από μαθητές και μαθήτριες, γιατί ξαφνικά οι γονείς τους δεν είχαν μέσο βιοπορισμού και υποδομές, και έφυγαν μετανάστες» σημείωσε.

Οι παράγοντες βέβαια είναι πολλοί, τόνισε, από την υποβάθμιση του ΕΣΥ ιδίως στους οικισμούς, αλλά και στο είδος της «ανάπτυξης», με την οποία σχετίζεται και η διοίκηση της Περιφέρειας.Η εξέλιξη της ΑΜΘ σε ενεργειακό, και τα τελευταία χρόνια στρατιωτικό κόμβο, με βουνά σπαρμένα ανεμογεννήτριες, χωράφια με αγωγούς και φωτοβολταϊκά, αποθήκες LNGστα λιμάνια, που διαφημίζονται ως ανάπτυξη, όμως οι πολίτες δεν έχουν να θερμάνουν τα σπίτια τους το χειμώνα.Όλα αυτά έχουν σχέση και με την εκπαίδευση, γιατί τα παιδιά έρχονται στα σχολεία κουβαλώντας τους φόβους, τις αγωνίες και τα προβλήματα των γονέων.

«Θέλουμε ένα άλλου είδους ανάπτυξης, με την οποία να μπορεί να ζήσει ο λαός του τόπου σε αξιοπρέπεια» τόνισε, με όλα τα ζητήματα να είναι αλληλένδετα.

Απαραίτητη η επέκταση της σχολικής στέγης

Όσο για το τι μπορεί να γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας; Ξεκινώντας από την εκπαίδευση, ο κ. Μακρυγιάννης τόνισε πως θα μπορούσε, σε συνεργασία με τους Δήμους, να υπάρξει πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονης σχολικής στέγης, κάτι που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, μιας και καινούρια σχολική μονάδα δεν έχει υπάρξει στη Ροδόπη τα τελευταία 13 χρόνια, αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες ειδικά στην προσχολική αγωγή. Και αυτό γιατί η επέκταση της σχολικής αγωγής σε δύο έτη οδήγησε «προσωρινά» σε προκάτ κτίρια, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες των παιδιών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχολεία με 29 μαθητές σε κάθε τάξη, και θα έπρεπε η Περιφέρεια να είχε ήδη ξεκινήσει να λύνει το πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια, προβλέποντας την αστικοποίηση της Κομοτηνής.

Ο κ. Μακρυγιάννης έθιξε και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, στο οποίο είναι καθ΄ ύλην υπεύθυνη η ΠΑΜΘ. Όπως εξήγησε, σήμερα τα εν λόγω δρομολόγια είναι υπερπλήρη, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα μεταφοράς μαθητών με ασφάλεια στις σχολικές μονάδες, το οποίο θα μπορούσε ενδιάμεσα να χρησιμοποιείται για τις σχολικές εκδρομές, με επένδυση σε λεωφορεία και εξοπλισμό αντί να εκχωρείται σε ιδιώτες.

Παράλληλα θα μπορούσε να υπάρξει επένδυση στις περιβαλλοντικές δομές για να μπορέσουν οι νέες γενιές να μάθουν για την προστασία του δάσους.

Περιφέρεια που θα ανήκει στο λαό

Στόχος της Ανταρσία στην ΑΜΘ, τόνισε, είναι μια περιφέρεια που θα ανήκει στο λαό, όπου θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, θα έχει έλεγχο επί της λειτουργίας της, και αυτό θα κάνουν μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Εμείς θα είμαστε ταυτόχρονα εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, και στο δρόμο συνεχίζοντας τους αγώνες, μιας και η μεγαλύτερη δύναμη είναι η συλλογική δράση του λαού» ανέφερε, και εναντίον των αποφάσεων που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Προτάσεις μπορούν να βρεθούν από πολλές μεριές, επισήμανε, όμως το κεντρικό θέμα είναι η πολιτική κατεύθυνση με την οποία θα λειτουργεί η νέα Περιφερειακή αρχή. «Αυτή θα είναι η εξυπηρέτηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και των άλλων οργανισμών, ή μια αλλαγή ρότας;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να μεταφέρει την εμπειρία που είχε από τις συνομιλίες του με τον κόσμο, τονίζοντας πως βλέπει πολύ προβληματισμό, σε σημείο απογοήτευσης, που θεωρεί πως πρέπει να αντιπαλευτεί, και να πειστεί η κοινωνική πλειοψηφία πως μπορεί να αλλάξει και να κάνει καλύτερη τη ζωή της, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.