Σταθερα θα μεινουν τα Δημοτικα Τελη στο Δημο Κομοτηνης

Παρά την αρχική ανησυχία για αύξηση των ανταποδοτικών λόγω ΔΙΑΑΜΑΘ

Παραμένουν και οι εκπτώσεις για ευπαθείς ομάδες

Δεν θα αναπροσαρμόσει κανένα από τα Δημοτικά Τέλη του ο Δήμος Κομοτηνής, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν από την πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή, παρά την πίεση που ασκείται αφενός από την ενεργειακή κρίση, αφετέρου από τις αυξήσεις στο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για αύξηση ήταν στα τέλη καθαριότητας μιας και αυτά όπως προκύπτουν από τη διαχείριση τόσο στους Δήμους στο θέμα της αποκομιδής, όσο και της ΔΙΑΑΜΑΘ στην επεξεργασία, είναι ανταποδοτικά, δηλαδή μετακυλίονται στους πολίτες, όπως και τα τέλη φωτισμού.

Στο παρελθόν ο Δήμος έχει προχωρήσει σε αύξησή τους, λόγω της συνεχόμενης αύξησης του κόστους εκ μέρους της ΔΙΑΑΜΑΘ, που και φέτος είχε, στο προσχέδιο της, πρόβλεψη για εκ νέου αύξηση περίπου 7%. Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους του ρεύματος, ήταν πολύ πιθανό να είχε ως αποτέλεσμα να μετακυληθούν αυτά τα κόστη στους δημότες. Τελικά όμως βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε φέτος τουλάχιστον, να παραμείνουν σταθερές οι απαιτήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ, (οι οποίες περιλαμβάνουν και την αποκατάσταση των ΧΥΤΑ).

Παράλληλα η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων καθαριότητας, αλλά και η αντικατάσταση λαμπτήρων σε πολλά σημεία με LED, σημαίνει πως τα ανταποδοτικά τέλη, τουλάχιστον για το 2023, θα παραμείνουν σταθερά.

Σταθερά όμως μένουν και όλα τα άλλα τέλη στο δήμο, όπως τα τέλη στάθμευσης, διαφήμισης, ακίνητης περιουσίας, διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χρήσης κοινοχρήστων χώρων και τέλους εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς. Επίσης δεν αναπροσαρμόζονται τα κόστη των δικαιωμάτων χρήσης δημοτικών κοιμητηρίων αλλά και χρήσης δημοτικών κτημάτων – έργων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.