Σταθερα τα τελη του Δημου Κομοτηνης και για το 2024

Αυξάνονται τα οικονομικά όρια για εκπτώσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Οριστικό τέλος στην έκπτωση στα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Σταθερά θα παραμείνουν τα τέλη του Δήμου Κομοτηνής και για το 2024, σε όλες τις κατηγορίες, ενώ οι μόνες αλλαγές που θα υπάρξουν είναι αφενός η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για κάποιες ευαίσθητες ομάδες, ώστε να λάβουν έκπτωση σε αυτά, όσο και η μη έκπτωση φέτος για τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα τέλη εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής, και θα εισαχθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, το οποίο έχει και τον τελικό λόγο.

Έτσι σταθερά μένουν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, στάθμευσης, διαφήμισης, κοιμητηρίων, παρεπιδημούντων και άλλα.

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, τα Δημοτικά Τέλη αποτελούν πηγή εσόδων για τους δήμους, και προηγούνται όλων των άλλων διαδικασιών, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό, που θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για αυτό έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία νωρίς για να βρίσκονται στα όρια που καθορίζει ο νόμος, για αυτό και εισάχθηκαν προς συζήτηση τα δημοτικά τέλη στην Οικονομική επιτροπή, τα οποία παραμένουν σταθερά, μια πάγια τακτική του Δήμου που τα τελευταία χρόνια δεν έχει αυξήσει καθόλου τα τέλη, πέρα των ανταποδοτικών, που βάση νόμου είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ισοζύγιο εσόδων εξόδων, και έγινε μόνο μια φορά την περίοδο της πανδημίας.

Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικό όρια για απαλλαγή ή μείωση τελών σε συγκεκριμένες ομάδες.

Ποιες απαλλαγές υπάρχουν

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2024 ειδικές κατηγορίες ακινήτων και ειδικές κατηγορίες κατοίκων του Δήμου Κομοτηνής.

Ίδιες με τις προηγούμενες χρονιές παραμένουν οι προϋποθέσεις για απαλλαγή από Δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μη ηλεκτροδοτούμενων και μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων εκτός οικισμών λόγω δυσπροσιμότητας,

Όσο για την απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πλήρη απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού θα έχουν Δημότες άποροι (κατόπιν αιτήσεώς τους) δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άτομα ή οικογένειες με άτομα με αναπηρία (κατόπιν αιτήσεώς τους), με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, με το εισόδημά τους από φέτος να προβλέπεται να είναι κάτω από τα 30.000 ευρώ (αντί των 20.000 ευρώ μέχρι τώρα).

Επίσης θα υπάρξει απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (πλήρως και κατά ποσοστό) των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, με την αύξηση του ανώτατου ορίου για την απαλλαγή από τα 20 στα 30 χιλιάδες ευρώ.

Έτσι πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα έχουν πλήρη απαλλαγή, με οικογενειακό εισόδημα από 30.000,01 ευρώ έως και 60.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή εάν υπάρχει μέλος της οικογένειας με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας άνω του 67%, διαφορετικά με οικογενειακό εισόδημα από 30.000,01 ευρώ έως και 60.000 ευρώ θα έχουν απαλλαγή σε ποσοστό 50%.

Όσο για τις τρίτεκνες οικογένειες, με οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ έχουν απαλλαγή σε ποσοστό 50%, ενώ με οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή εάν υπάρχει μέλος της οικογένειας με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας άνω του 67%

Τέλος θα δίνεται απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας σε μονογονεϊκές οικογένειες, κατά ποσοστό 50% όσων έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Τέλος στην έκπτωση στα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων

Στα νέα τέλη δεν υπάρχει πρόβλεψη, όπως γινόταν τις χρονιές της πανδημίας, για την έκπτωση στα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Να θυμίσουμε πως κατά την περίοδο της πανδημίας, είχε δοθεί λόγω της δυσκολίας που υπήρχε στα καταστήματα, αλλά και των υποχρεώσεων για τις αποστάσεις στα τραπεζάκια, μια έκπτωση ύψους 40% από το Δήμο. Ήδη από τα περυσινά τέλη ο Δήμος σκόπευε να κόψει την συγκεκριμένη έκπτωση, όμως μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των επαγγελματιών, τελικά βρέθηκε η σολομώντειος λύση του 20%.

Φέτος όμως, σύμφωνα με τον κ. Πολιτειάδη, δεν περιλαμβάνεται κάποια τέτοια πρόταση στα τέλη, και θα επιστρέψουν στα αρχικά ποσά, τα οποία επίσης έχουν μείνει αμετάβλητα τα προηγούμενα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.