Σταματης Σακελλιων «Σε περιπτωση χρεοκοπιας της Ελλαδας οι δανειστες θα χασουν αμεσως 270 δισεκατομμυρια»

«Αν χρειαστεί, θα υπάρξει ένας μίνιμουμ εσωτερικός δανεισμός από την αυτοδιοίκηση, η οποία θα πάρει πίσω τα χρήματά της με ένα επιτόκιο 2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος»
Στα σημαντικότερα ζητήματα της επικαιρότητας συγκαταλέγονται το προσφυγικό, η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά δήμων και περιφερειών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

 
Για όλα αυτά αλλά και για τοπικά ζητήματα που αφορούν στην ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων της περιοχής μας και το κλίμα διαχωρισμού μεταξύ τους που συχνά καλλιεργείται, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» και στις Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη και Νατάσσα Βαφειάδου ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων.
 
Ο κ. Σακελλίων, αφού ξεκαθάρισε ότι είναι κατά των νομοθετικών πράξεων, διασαφήνισε ότι η συγκεκριμένη αφορά σε μίνιμουμ δανεισμό από τους δήμους και τις περιφέρειες, οι οποίες μάλιστα θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους με επιτόκιο 2,5%. Επιπροσθέτως, εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με τον επικοινωνιακό χειρισμό του εν λόγω θέματος από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το εν λόγω θέμα.
 
Εν συνεχεία, ο κ. Σακελλίων επεσήμανε ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ζημιώσει τους δανειστές της ενώ θα προκαλέσει και ντόμινο στις χρηματαγορές και ότι λόγω αυτών των ισορροπιών η συμφωνία θα επιτευχθεί, ακόμα και εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Σακελλίων απέδωσε επίσης την έντονη κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση στο θίξιμο των συμφερόντων των ελληνικών συστημικών ΜΜΕ αλλά και στις αντιδράσεις των «ακραίων συντηρητικών φωνών» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή μας, ο κ. Σακελλίων υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τις χρόνιες θέσεις του απέναντι στους εθνικισμούς και στον ρατσισμό και ότι παρά τη σύγκλιση του κόμματος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αναφορικά με την έξοδο της χώρας από την κρίση, οι διαφορές μεταξύ τους σε πολλά άλλα ζητήματα «παραμένουν και είναι σημαντικές».
 
Τέλος, ο κ. Σακελλίων άσκησε κριτική στην επιλογή του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα να γίνει η συγκέντρωση των επιταφίων «μπροστά από το χουντικό μνημείο, το Σπαθί», ενώ τόνισε ότι μέχρι να ανεγερθεί νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή «πρέπει να στηριχθεί το παλιό».  

«Η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου δεν είναι μια πρωτοφανής κατάσταση, συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης»

 
ΠτΘ: κ. Σακελλίων η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά δήμων και περιφερειών και μάλιστα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις…
Σ.Σ.:
Κατ΄ αρχάς να αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και οι εκβιασμοί και οι απειλές εντείνονται όσο φτάνουμε προς το τέλος της συμφωνίας. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της, ενώ, παράλληλα, η τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στραγγαλίζει την οικονομία της χώρας είναι δεδομένη. Από ‘κει και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω όλον αυτό τον ορυμαγδό που ξεσηκώθηκε. Πέρασαν πέντε χρόνια μνημονίου, οδηγήθηκε η χώρα εδώ που οδηγήθηκε με ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων και οι αυτοδιοικητικοί μας δεν ήταν τόσο ζωηροί.
 
Να ξεκαθαρίσω ότι διαφωνώ με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όπως διαφωνούσαμε και πριν αλλά πριν είχαν να κάνουν με κόψιμο μισθών και συντάξεων. Η ουσία του πράγματος είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου. Αυτή δεν είναι μια πρωτοφανής κατάσταση, συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενδεικτικά να αναφέρω την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Αυτό γίνεται ώστε, αν χρειαστεί, να υπάρξει ένας εσωτερικός μίνιμουμ δανεισμός και τα χρήματά τους θα τα ξαναπάρουν πίσω. Είναι εγγυημένα και μάλιστα με ένα επιτόκιο 2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος.
 
ΠτΘ: Εντούτοις δεν έγινε νωρίτερα καμία σχετική ανακοίνωση σχετικά με τη δυσκολία της κατάστασης και το σκεπτικό της κυβέρνησης…
Σ.Σ.:
Για την επικοινωνιακή επεξεργασία που έγινε ευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών. Εγώ νομίζω ότι οφείλεται σε λάθος εκτίμηση. Κανονικά θα έπρεπε ο υπουργός Οικονομικών να καλέσει τα όργανα της αυτοδιοίκησης, να τους γνωστοποιήσει το πρόβλημα και να βρουν τον τρόπο. Ασφαλώς βέβαια ο υπουργός Οικονομικών δεν αυθαιρέτησε, αυτό έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.  

«Προκαλείται πολύ μεγάλη φασαρία από τα συστημικά μέσα, ενώ έχουν κάνει “γαργάρα” τις προηγούμενες 42 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου»

 
ΠτΘ: Υπήρξαν περιστατικά αντεγκλήσεων μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πανούση και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε αυτά οφείλονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσαρμοστεί στα δεδομένα;
Σ.Σ.:
Δεν είμαστε σε μια ήρεμη περίοδο, δεν έχουμε μια συνηθισμένη κυβερνητική αλλαγή. Πρέπει να αναλογιστούμε τι παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Πολύ μεγάλη φασαρία προκαλείται και από τα συστημικά μέσα, ενώ έχουν κάνει γαργάρα 42 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Μήπως την προκαλούν γιατί ο υπουργός Οικονομικών τους καλεί να καταβάλουν άμεσα τα 40 εκατομμύρια από το 2% ή μήπως γιατί θα ξαναβγούν σε δημοπρασία οι άδειες, μήπως επειδή ξεκίνησαν να ψάχνουν με ποιες διαδικασίες τους χορηγήθηκαν δάνεια από τις τράπεζες;
 
Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους, και προεκλογικά και μετεκλογικά, ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι εύκολοι. Γιατί ακριβώς για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση και απέναντι σε ανθρώπους και πολιτικές που δεν έχουν μάθει να έχουν απέναντί τους επί της ουσίας διαπραγματευτές. Επίσης όμως ο πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο, και, μάλιστα, και στην κ. Μέρκελ. «Αν φτάσουμε στο σημείο να έχω να επιλέξω μεταξύ του να πληρώσω τους δανειστές ή να πληρώσω τους μισθούς και τις συντάξεις είναι προφανές ότι θα επιλέξω το δεύτερο».
 
ΠτΘ: Θα χρεοκοπήσει η χώρα ή θα βρεθεί λύση με τους δανειστές; Υπάρχει και το ενδεχόμενο του διπλού νομίσματος…
Σ.Σ.:
Σε περίπτωση χρεοκοπίας οι δανειστές θα χάσουν αμέσως 270 δισεκατομμύρια και ακόμα περισσότερα από το ντόμινο που θα προκληθεί στις χρηματαγορές. Άρα και μόνο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ δείχνει ένα απλό πράγμα. Ότι η διαπραγμάτευση ασφαλώς θα είναι σκληρή αλλά στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.
 
ΠτΘ: Στα μέσα όμως διαβάζουμε και βλέπουμε ότι δεν γίνεται κανενός είδους διαπραγμάτευση…
Σ.Σ.:
Σε σημαντικά θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, τα φορολογικά κ.λπ. υπάρχει συμφωνία χωρίς μέτρα και, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Εγώ αναρωτιέμαι αν θα αναλάβει η κ. Μέρκελ το κόστος της αποτυχίας της διαπραγμάτευσης με βάση  τις επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι η σύγκρουση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι πολιτική. Υπάρχει μία κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η οποία λέει ξεκάθαρα ότι δεν παίρνει μέτρα ύφεσης, λιτότητας και παραπάνω αποδόμησης του κοινωνικού κράτους. Σε αυτό διαφωνούν ακραίες συντηρητικές φωνές στην Ευρώπη.  

«Θεωρώ την ανακοίνωση των δημάρχων αναφορικά με το προσφυγικό απαράδεκτη»

 
ΠτΘ: Μείζον θέμα των ημερών είναι το προσφυγικό. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με αυτό;
Σ.Σ.:
Το προσφυγικό ζήτημα είναι ζήτημα όλης της νότιας Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή η Ιταλία έχει δεχθεί πολύ περισσότερους πρόσφυγες απ’ ό,τι η Ελλάδα. Φαίνεται ότι η θέση που είχαμε και στο παρελθόν και έχουμε και τώρα για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ είναι σωστή. Δεν μπορεί ούτε η Μεσόγειος να γίνεται νεκροταφείο ούτε οι χώρες του νότου να είναι αποθήκες ψυχών. Υπάρχει μία τάση στην Ευρώπη να οριστεί το θέμα ως αστυνομικό. Αυτή η αστυνομική χροιά στη λογική της Ευρώπης λέει «να ενισχύσουμε τη Frontex, να βυθίζουμε τα πλοία και να χτυπάμε τους δουλέμπορους».
Κανείς πλην της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει θέσει το θέμα ως πολιτικό. Γιατί φεύγουν οι άνθρωποι από τις συγκεκριμένες χώρες, π.χ. από τη Συρία; Γιατί ξαφνικά θέλησαν να πάνε εκδρομή στην Ευρώπη; Δεν έχουν καταλάβει ότι κάτι γίνεται στη Συρία; Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος δεν έχει καταλάβει ότι γίνονται σφαγές μέσα στους καταυλισμούς; Στη Λιβύη «γκρέμισαν» τον Καντάφι για να κάνουν μια «χώρα δημοκρατίας, ευημερίας και προόδου» και βλέπουμε πού έχει οδηγηθεί. Αυτές ήταν ευρωπαϊκές πολιτικές. Η εξάπλωση του ISIS ήρθε από τον ουρανό; Αν δεν θέλουν να δουν τις πολιτικές αιτίες του προβλήματος θα εισπράξουν και τις συνέπειες.
 
Προσωπικά, θεωρώ την ανακοίνωση των δημάρχων αναφορικά με το προσφυγικό απαράδεκτη γιατί αφενός παραγνωρίζουν το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα που υπάρχει, αφετέρου κάνουν έναν άστοχο και επικίνδυνο συσχετισμό με τους συμπολίτες μας από τη μειονότητα. Μιλάνε «για διατάραξη της κοινωνικής και πληθυσμιακής ισορροπίας». Από πού προκύπτει αυτό; Επειδή ακριβώς είναι δήμαρχοι οφείλουν να σκέφτονται δύο και τρεις φορές κάποια πράγματα. Διάβασα μία δήλωση της δημάρχου της Καβάλας κ. Τσανάκα για το προσφυγικό ζήτημα, η οποία έγινε μετά το δημοτικό συμβούλιο, ότι οι γυναίκες των προσφύγων, που θα έρθουν στην Καβάλα είναι βέβαιο ότι θα εκπορνευτούν γιατί δεν έχουμε δουλειές να τους δώσουμε. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα.  

«Όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγυρίσει η κοινωνία της Θράκης σε διχαστικές λογικές»

 
ΠτΘ: Υπάρχει ένα έντονο κλίμα διαχωρισμού χριστιανών και μουσουλμάνων που εκφράζεται μέσω δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ, ιστοσελίδων και αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Επίσης, βλέπουμε περισσότερους εκπροσώπους των ΑΝΕΛ να δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης ενώ παράλληλα το σύνολο των εκπροσώπων της αριστεράς σιωπά σε πολλά θέματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία…
Σ.Σ.:
Η αριστερά ήταν, είναι και θα είναι αμετακίνητη σε θέσεις που έχει διατυπώσει επί σειρά ετών απέναντι στους εθνικισμούς και στον ρατσισμό. Όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγυρίσει η κοινωνία της Θράκης σε διχαστικές λογικές. Όποιος και αν είναι αυτός που τις έχει στο μυαλό του, θα μας βρει απέναντι. Με τους ΑΝΕΛ συμφωνήσαμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Οι διαφορές που έχουμε στα άλλα ζητήματα ήταν και παραμένουν σημαντικές. Εμείς δεν θα υπερασπιστούμε μόνο τις θέσεις μας αλλά το κοινό κεκτημένο της περιοχής. Είναι χρήσιμο να μας εγκαλούν και συμπολίτες που πραγματικά νοιάζονται για αυτά τα ζητήματα αλλά θέλω να τους πω ότι «έχουν γνώση οι φύλακες», εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.
 
ΠτΘ: Τη Μ. Παρασκευή έγινε περιφορά του επιταφίου στον Εχίνο της Ξάνθης, όπου δεν υπάρχουν χριστιανοί παρά μόνο ένα παρεκκλήσι. Αυτό σχολιάστηκε σφοδρά με την επισήμανση ότι «θα μπορούσε να χυθεί και αίμα». Ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ;
Σ.Σ.:
Άποψή μου είναι ότι ήταν μια κίνηση εντελώς λανθασμένη. Την εξ αντικειμένου ευθύνη, επειδή μιλάμε για θρησκευτική τελετή, την έχει ο Μητροπολίτης Ξάνθης. Δεν μπορεί να γίνεται η περιφορά του επιταφίου σε ένα χωριό χωρίς να έχει γνώση ο Μητροπολίτης. Το θεωρώ λάθος όπως και το ότι ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής τη Μ. Παρασκευή επέλεξε να γίνει συγκέντρωση των επιταφίων μπροστά στο χουντικό μνημείο, το Σπαθί. Ήταν μια επιλογή που συμβολικά μας οδηγεί στο παρελθόν, γιατί δεν πιστεύω ότι αυτά είναι λάθη, είναι επιλογές.
 
ΠτΘ: Ποια είναι η άποψη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα της ανέγερσης ενός νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή;
Σ.Σ.:
Πριν γίνει νέο νοσοκομείο πρέπει να στηριχθεί το παλιό. Και, όπως ξέρετε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει προσλήψεις στον τομέα της υγείας. Νομίζω ότι περίπου 700 θέσεις αντιστοιχούν στην περιφέρειά μας για ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό θα δώσει μια ανάσα στους πολύ σκληρά εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που υπέφεραν τα πάνδεινα τα χρόνια που πέρασαν. Οι συνθήκες εργασίας τους είναι πολύ δύσκολες και όντως στηρίζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου στον πατριωτισμό τους.

«Η Ελλάδα με την Αργεντινή είναι δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις και καλό είναι να μην τις συγχέουμε»

 
Έχω έναν φίλο που μένει στο Μπουένος Άιρες και, μάλιστα, είναι σε επιτελική θέση, ο οποίος μου εξήγησε ότι η Ελλάδα με την Αργεντινή είναι τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Η Αργεντινή είχε και έχει μια πολύ ισχυρή μεσαία τάξη. Για παράδειγμα, ο μισθός του εκπαιδευτικού στην Αργεντινή είναι περίπου στα 1.400 ευρώ και μάλιστα με κόστος ζωής πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Σαφώς η Αργεντινή έχει δυσκολίες αλλά έχει και έναν πολύ μεγάλο πλούτο και είναι καλό να μη συγχέουμε τις περιπτώσεις. Το ότι «θα γίνουμε Αργεντινή» ήταν το μότο των προηγούμενων κυβερνήσεων και μάλιστα στην Αργεντινή το εισέπραξαν αρνητικά, είχαμε διάβημα του τότε Αργεντινού πρέσβη στον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρέπει να κοιτάξουμε λοιπόν να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και αυτό είναι σε εξέλιξη, ο κ. Ήσυχος είναι στη Βραζιλία και είχε πάει και στην Αργεντινή. Είναι χώρες ισχυρές με εκτόπισμα. Όσοι διαφωνούν ας δούνε πως και από ποιους οδηγήθηκε η Αργεντινή στο ΔΝΤ το 2001.

«Ο κ. Σκουρλέτης θα νομιμοποιήσει την υποχρέωση των εργοδοτών να πληρώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές μέσω τραπεζών»

 
Η κυβέρνηση ξαναβάζει μπροστά τα εργασιακά ώστε να ανορθώσει ό,τι μπορεί από τη λαίλαπα που περάσαμε. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους και δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενες την κρίση. Από το 2010 υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τις εταιρείες να καταβάλλουν τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω τραπεζών. Χρειαζόταν μια υπουργική υπογραφή για να ενεργοποιηθεί αυτός ο νόμος. Για 5 χρόνια, έπειτα από πιέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, δεν έμπαινε αυτή η υπογραφή. Ο κ. Σκουρλέτης θα τη βάλει, οπότε καταλαβαίνετε, ότι αν υποχρεωθούν οι εργοδότες να πληρώνουν τους εργαζόμενους και τις ασφαλιστικές εισφορές, κατά πρώτον θα υπάρξει ανάσα για τα ασφαλιστικά ταμεία και, κατά δεύτερον, οι μισθοί των εργαζομένων θα καταλήξουν στην αγορά.
 
Επίσης, αυτή τη στιγμή ο κ. Δραγασάκης ετοιμάζει την Αναπτυξιακή Τράπεζα –έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο–, η οποία θα έχει ένα σημαντικό κεφάλαιο, θα μπει μέσα και το Παρακαταθηκών και Δανείων και όποιοι άλλοι επενδυτές το θελήσουν, και θα δίνει χαμηλότοκα δάνεια –ρευστότητα δηλαδή– στην αγορά μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ. Στις μέρες μας 25.000 χαμηλότοκα σε μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι παράδεισος. Αυτό θα «τρέξει» στους επόμενους μήνες. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.