Σταματης Σακελλιων, Γραμματεας Ν.Ε. Ροδοπης του ΣΥΡΙΖΑ: «Οσοι υποστηριζουν το «ναι» σημερα δε θελουν την Ευρωπη»

«Κανείς δε μπορεί να διώξει κανέναν από την Ευρώπη. Είμαστε συνιδιοκτήτες. Δεν είμαστε ενοικιαστές, ούτε φιλοξενούμενοι»

Τελευταία ημέρα ραδιοφωνικών εκπομπών πριν και τη «μεγάλη μέρα» του δημοψηφίσματος, χθες, με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας να παρελαύνουν από το στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής, για να «διαδηλώσουν» και ραδιοφωνικά τις θέσεις και τις απόψεις τους σχετικά με το διακύβευμα και το αποτέλεσμα της κάλπης.
 
Μεταξύ αυτών ο γραμματέας της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σταμάτης Σακελλίων ο οποίος βρέθηκε στην παρέα της εκπομπής «Με το Ν και με το Β». Ο κ.Σακελλίων έκανε λόγο για σχέδιο «αποπομπής» του κ.Τσίπρα από πλευράς των Ευρωπαίων ηγετών, για την εγκατάσταση μίας οικουμενικής κυβέρνησης σύμφωνης με τα όσα επιτάσσουν, γεγονός που βρίσκει σύμφωνους το παλιό εγχώριο πολιτικό σύστημα, που οδήγησε την χώρα στη σημερινή κατάσταση.
 
Επίσης κάλεσε τον λαό να ψηφίσει «αποφασιστικό όχι» στο προσεχές δημοψήφισμα για να δώσει όπως τόνισε τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα ρυθμίζει το χρέος και θα περιέχει αναπτυξιακό πακέτο.
 
Σταμάτης Σακελλίων όμως…
 
 

«Η είσοδος μιας χώρας στο ευρώ είναι αμετάκλητη»

 
ΠτΘ: κ.Σακελλίων με τις συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες αντιλαμβανόμαστε ότι διαμορφώνεται μία πλειοψηφία η οποία πιστεύει στο «ναι» για να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Ισχύει τελικά αυτό το δίλημμα;
Σ.Σ.:
Όσοι υποστηρίζουν το «ναι» σήμερα δε θέλουν την Ευρώπη. Δεν έχω μάθει να βλέπω τη ιστορία στατικά. Το ερώτημα είναι «ποια Ευρώπη»; Ο κ. Στυλιανίδης, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Τσοχατζόπουλος, από τις φυλακές Κορυδαλλού να σας θυμίσω, ο κ. Σημίτης, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς υποστηρίζουν, λένε κάποιοι, την Ευρώπη. Ποια Ευρώπη όμως; Την Ευρώπη της λιτότητας, των μνημονίων, των μισθών της Κίνας για τους εργαζομένους, των ομαδικών απολύσεων, της υπερφορολόγησης και των μνημονίων που ζήσαμε πέντε χρόνια. Αυτό υποστηρίζουν. Βγήκε όλο το παλιό πολιτικό σύστημα, της διαφθοράς, της διαπλοκής, των ποινικών, γιατί το πολιτικό σύστημα έχει και ποινικούς εκπροσώπους, μαζί με τα χρεοκοπημένα κανάλια, που τα δανειοδοτούσαν αφειδώς οι προηγούμενοι κύριοι, για να μας πουν ότι αυτοί είναι οι Ευρωπαίοι και θέλουν την Ευρώπη. Βγήκε και ο κύριος Σουλτς χθες, με μια ωμή παρέμβαση, που ουσιαστικά είπε να ξεμπερδεύουμε με τον Τσίπρα.
 
Αυτός είναι ο στόχος. Να «διώξουμε» τον Τσίπρα και να έχουμε μια «δική μας» κυβέρνηση, να περάσουμε τα μνημόνια και τη λιτότητα, χωρίς καμιά ρύθμιση για το χρέος και να τελειώνει η ιστορία. Η σύγκρουση που γίνεται τώρα είναι βαθιά πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι», γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες, με νηφάλιο και ψύχραιμο τρόπο να απομονώσουν τις κραυγές του φανατισμού, που προέρχονται από το παλιό πολιτικό σύστημα, και με αποφασιστικό τρόπο να ρίξουν το «όχι» που σημαίνει «ναι» στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη όμως που λέμε εμείς.
 
Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι η είσοδος μιας χώρας στο ευρώ είναι αμετάκλητη. Καμιά χώρα που είναι στο ευρώ σήμερα, δε μπορεί να φύγει. Αυτό είναι αμετάκλητο βάσει των Συνθηκών. Για να αλλάξουν τις Συνθήκες χρειάζεται ομοφωνία. Ομοφωνία δεν υπάρχει. Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της χώρας από το ευρώ. Δεν υπάρχει θέμα ευρώ ή δραχμή στο δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Αν συμφωνεί ο ελληνικός λαός με τα συγκεκριμένα μέτρα περαιτέρω φτωχοποίησής του. Τόσο απλό είναι. Δεν τίθεται θέμα ευρώ ή δραχμής. Είναι μια σπέκουλα που παίζεται συνέχεια στα κανάλια της διαπλοκής και της διαφθοράς.
 
Ο πρωθυπουργός χθες στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην κυρία Χούκλη, έδειξε τα στοιχεία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, σχετικά με το πόσα λεπτά πρόβαλαν τις διαδηλώσεις για το «ναι» και πόσες για το «όχι». Οι μεν πρώτες κατέλαβαν 46 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου, ενώ οι διαδηλώσεις για το «όχι» μόλις 8 λεπτά. Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουν συνασπιστεί όλοι οι ένοχοι του εγκλήματος που συντελέστηκε στη χώρα και λένε «ναι ψηφίστε μας», να ξαναψηφίσει ο ελληνικός λαός, ουσιαστικά αυτό ζητάνε, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Σημίτη, τον Καραμανλή, τον Τσοχατζόπουλο κτλ.
 
 

«Όσοι ψηφίσουν «ναι» δίνουν συγχωροχάρτι σε όλο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα εδώ»

 
ΠτΘ: Η  Ευρώπη φαίνεται να συναινεί όμως μ’ αυτό το σώμα «ενόχων» όπως λέτε…
ΣΣ:
Ας δούμε, τι μας έχουν πει οι Ευρωπαίοι. Μας έχουν πει χτυπήστε τη διαφθορά, τη διαπλοκή, να πληρώσουν οι πλούσιοι κλπ. Μόλις η κυβέρνηση έβαλε την πρόταση να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 12% σ’ αυτούς που έχουν 500.000,00 ευρώ καθαρά κέρδη, αμέσως την έσβησαν αυτή την πρόταση. Γιατί; Γιατί θέλουν κάτι απλό. Ξαναφορολογήστε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κάτι που ήταν αδύνατο να δεχθεί ο κ.Τσίπρας. Ένα κομμάτι της πολιτικής ελίτ της Ευρώπης αυτό δεν το θέλει και δεν είναι τυχαίο ότι τα «όχι» των δανειστών στα ισοδύναμα που προτείναμε εμείς  ήταν αυτά που φωτογράφιζαν και συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Άρα σε κάθε περίπτωση, όσοι ψηφίσουν «ναι» την Κυριακή δίνουν συγχωροχάρτι σε όλο αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που οδήγησε τη χώρα εδώ.
 
 

«Δεν υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε είναι εντός ευρώ, είτε είναι εκτός ευρώ, που δεν παίρνει αγροτικές επιδοτήσεις»

 
ΠτΘ: Ακούμε όμως κ. Σακελλίων όλες αυτές τις μέρες και το τι πρόκειται, μπορεί υποθετικά, να γίνει στην περίπτωση που ο λαός πει το «όχι» που έχουμε ακούσει να συνδυάζεται με παύση των αγροτικών χρηματοδοτήσεων, του ΕΣΠΑ κτλ.
Σ.Σ.:
Οι φίλοι αγρότες θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε είναι εντός ευρώ, είτε είναι εκτός ευρώ, που δεν παίρνει αγροτικές επιδοτήσεις. Η χώρα μάλιστα με τις περισσότερες αγροτικές επιδοτήσεις, είναι η Μεγάλη Βρετανία, που είναι εκτός ευρώ. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα επιδοτήσεων. Αυτό που θέλουν είναι να εντάξουν τους αγρότες στο ΤΕΒΕ, που σημαίνει τρεις φορές παραπάνω εισφορές, ενώ και να το ξέρουν οι αγρότες θέλουν και το αγροτικό πετρέλαιο να εξαφανιστεί.  Είναι σαφές λοιπόν τι σημαίνει το «ναι» στο προσεχές δημοψήφισμα για τους αγρότες.
 
 

«Θέλουν να τσακίσουν την ελπίδα στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τον κ. Τσίπρα»

 
ΠτΘ: Θα μας διώξουνε από την Ευρώπη;
Σ.Σ.:
Κανείς δε μπορεί να διώξει κανέναν από την Ευρώπη. Είμαστε συνιδιοκτήτες. Δεν είμαστε ενοικιαστές, ούτε φιλοξενούμενοι. Θα καταλυθεί η έννοια της δημοκρατίας. Τι είπε ο κύριος Σουλτς χθες και μετά έτρεχε να το διαψεύσει το βράδυ; «Δεν μας ενδιαφέρουν οι εκλογές, το δημοψήφισμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μια δικιά μας κυβέρνηση, να περάσουμε τα μνημόνια που θέλουμε, να τελειώνουμε με τους ενοχλητικούς που μπορούν να βάλουν φωτιά σε όλη την Ευρώπη». Αυτό είναι το μέγα ζήτημα. Αυτό είναι το διακύβευμα. Δεν είναι να μας βγάλουν από το ευρώ. Θέλουν να τσακίσουν την ελπίδα στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τον κ.Τσίπρα.
 
 

«Οι Αμερικάνοι θέλουν μία συμφωνία, ένα κούρεμα του χρέους, όχι επειδή αγαπούν τους Έλληνες, αλλά επειδή κοιτούν το δικό τους πορτοφόλι»
 

ΠτΘ: Είδαμε δύο μόλις μέρες πριν το δημοψήφισμα την ανακοίνωση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. ΔΝΤ σημαίνει Αμερική.  Τι προέρχεται από εκεί; Πώς να το εκλάβουμε; Θα μπορούσατε να πείτε ότι η Αμερική δεν θέλει αυτή την Ευρώπη και αυτή την πολιτική της κ. Μέρκελ;
Σ.Σ.:
Είναι τόσο στενά συνδεδεμένες οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, που οποιαδήποτε μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη θα επηρεάσει και την οικονομία και την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Οι Αμερικάνοι θέλουν μία συμφωνία, ένα κούρεμα του χρέους. Και δε το θέλουν όχι επειδή αγαπούν τους Έλληνες, αλλά επειδή κοιτούν το δικό τους πορτοφόλι. Σε ό, τι αφορά το ΔΝΤ, βάσει του καταστατικού του, όταν μπαίνει σε μία χώρα το πρώτο πράγμα που ζητάει είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Το ΔΝΤ παραβίασε το καταστατικό του στο θέμα της Ελλάδας και αυτό γιατί πίεσαν οι Ευρωπαίοι μέτοχοι, οι Ευρωπαϊκές χώρες, και φαίνεται ότι δε θέλουν πλέον να κάνουν τα στραβά μάτια όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 
 
«Για τους ηγετικούς κύκλους της Ε.Ε. αλλά και το εγχώριο παλιό πολιτικό σύστημα, η δημοκρατία είναι μία ενοχλητική λεπτομέρεια»

 
ΠτΘ: Υπάρχει περίπτωση η Ευρώπη να επιβάλει την απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από την πολιτική σκηνή;
Σ.Σ.:
Ο κ.Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη περιέγραψε λεπτομερώς το σχέδιο που υπάρχει. Να πέσει ο πρωθυπουργός ή αν δεν πέσει και υπογράψει κάποια συμφωνία να πέσει σε λίγο καιρό, να αναλάβει οικουμενική κυβέρνηση με έναν τεχνοκράτη. Μόνο το όνομά του δεν είπε. Γιάννης Στουρνάρας. Είναι λογικό ότι το σύστημα δεν θα πάει σε μία επιλογή Σαμαρά που έχει φθαρεί ή σε μία επιλογή Βενιζέλου. Το είπε και ο κ.Σουλτς.
 
Για τους ηγετικούς κύκλους της Ε.Ε. αλλά και το εγχώριο παλιό πολιτικό σύστημα η δημοκρατία είναι μία ενοχλητική λεπτομέρεια. Αυτό το είχε πει άλλωστε και ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στους Γάλλους ότι δηλαδή του παραπονιούνται κάποιοι συνάδελφοί του από το Υπουργείο Οικονομικών ότι τα μέτρα αυτά της λιτότητας δεν μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα στην Ευρώπη, γιατί υπάρχει δημοκρατία.  Ο φασισμός και οι πολιτικές εκδοχές του δεν ενοχλούν το κεφάλαιο. Εργαλείο είναι. Άρα ξεχνούν τι έγινε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, θεωρούν ότι θα τιθασεύσουν το φαινόμενο. Επίσης, η επιβολή με το ζόρι μίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής μονόδρομου είναι προφανές ότι έχει στοιχεία ολοκληρωτισμού.
 
Είδα χθες πενήντα φορείς της Ροδόπης που βγήκαν στην πλατεία για να διατρανώσουν το «ναι» στην Ευρώπη. Τα πέντε προηγούμενα χρόνια εγώ δεν είδα ούτε μία φορά τους πενήντα αυτούς φορείς να συνασπίζονται απέναντι σε πολιτικές που έκλειναν μαγαζιά, που απέλυαν ανθρώπους κτλ. Τέτοια σύμπνοια δεν την είδα και μου κάνει εντύπωση πραγματικά. Δεν ξέρω τι να υποθέσω. Όπως επίσης θεωρώ πως μιλάμε για το άκρον άωτον της ξεφτίλας να βγαίνουν τα ιταλικά συνδικάτα να διαδηλώνουν υπέρ της Ελλάδας και η  ΓΕΣΕΕ με πραξικοπηματική απόφαση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δηλαδή, να στηρίζει το «ναι». Σε κάθε περίπτωση εμείς την Κυριακή καλούμε τους πολίτες να ρίξουν ένα αποφασιστικό «όχι» στις κάλπες, για να δώσουν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στην κυβέρνηση ούτως ώστε να φέρει μία συμφωνία η οποία θα είναι πραγματικά βιώσιμη. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία δεν θα ρυθμίζει το χρέος και δεν  θα έχει αναπτυξιακό πακέτο. Αυτά είναι τα μείζονα. Ο κ.Σαμαράς και η παρέα του θα υπέγραφαν με τα πέντε χέρια τη συμφωνία που οδηγεί την χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
 
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.