Σταματης Κουρουδης, επιχειρηματιας «Η αποφαση μου να μην συμμετασχω στις εκλογες ηταν ειλημμενη εδω και καιρο»

«Έκανα την δική μου πρόταση για τον πιθανό υποψήφιο από την Ροδόπη ωστόσο δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση από τα κεντρικά» - «Δεν θεωρώ λογικό, μετά την αποχώρησή μου από το Ποτάμι, να ψάξω να βρω άλλη πολιτική στέγη» - «Υπήρξα πάντα ενεργός πολίτης και έτσι θα παραμείνω, θα εξακολουθήσω να συμμετέχω στα κοινά και θα συνεχίσω να είμαι παρών»

Την αποχώρησή του από το «ΠΟΤΑΜΙ», όπου κατείχε και τη θέση του Συντονιστή Βιομηχανίας, που συνίσταται και στην αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική, τουλάχιστον για τη δεδομένη χρονική στιγμή, ανακοίνωσε μέσω σχετικής του ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο επιχειρηματίας κ.Σταμάτης Κουρούδης. Η αποχώρηση του κ. Κουρούδη, την ώρα που το όνομά του ήταν ένα από τα επικρατέστερα σε ό,τι αφορά τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στη Ροδόπη, ήρθε λίγες μόλις ώρες, μετά και την ανακοίνωση, επίσης μέσω facebook, από πλευράς του κ.Ιλχάν Αχμέτ της τοποθέτησής του στην εν λόγω θέση.
 
 Η αποχώρηση του κ. Κουρούδη, μόλις έξι μήνες, μετά την πρώτη του εμφάνιση στην πολιτική ζωή του τόπου, καθότι ήταν υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου με το κόμμα του Ποταμιού, μία υποψηφιότητα που συζητήθηκε πολύ και έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό της Ροδόπης, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά σχετικά με το «παρασκήνιο» της τοποθέτησης του κ.Ιλχάν ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού και τους λόγους που εν τέλει οδήγησαν τον κ. Κουρούδη στην απόφασή του αυτή.
 
Ο κ. Κουρούδης μίλησε στον «ΠτΘ» εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του, την πιθανότητα «μεταπήδησής» του σε νέο κομματικό χώρο, τα όσα εισέπραξε από την σύντομη πλην όμως πλούσια εμπειρία του στον χώρο της πολιτικής και φυσικά την άποψή του σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την επόμενη ημέρα για την χώρα και τους πολίτες της.
 
Σταμάτης Κουρούδης λοιπόν…
 
ΠτΘ: κ. Κουρούδη χθες μέσω σχετικής ανάρτησής σας στην προσωπική σας σελίδα στο facebook ανακοινώσατε ότι δεν θα είστε υποψήφιος στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Η ανακοίνωση αυτή συνίσταται και στην πλήρη αποχώρησή σας από τον Ποτάμι αλλά και την ενεργό πολιτική; Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;
Σ.Κ.:
Αυτό ακριβώς σημαίνει. Ούτως ή άλλως δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Μέχρι προσφάτως δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τα κόμματα, επομένως νομίζω ότι είναι λογικό το ότι δεν θα ψάξω να βρω άλλη πολιτική στέγη, από την στιγμή που αποχωρώ από το Ποτάμι. Δεν θεωρώ άλλωστε ότι θα είχε νόημα να πράξω κάτι τέτοιο, αφού πιστεύω ότι αν μπορώ κάτι να προσφέρω και σε κοινωνικό επίπεδο, μπορώ να το προσφέρω και από αυτό που γνωρίζω να κάνω καλά, μέσα δηλαδή από την επιχειρηματικότητα. Θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω πολλά περισσότερα μέσω της δουλειάς μου σε αυτές τις δύσκολες εποχές, παρά μέσα από κάποιο κόμμα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την απόφασή μου να αποχωρήσω από το Ποτάμι, αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι, όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν νομίζω ότι πλέον μπορώ να λειτουργήσω μέσα σε αυτόν τον χώρο όπως θέλω. Στην Κομοτηνή είχαμε δημιουργήσει μία εξαιρετική ομάδα παιδιών, που λειτουργούσε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, είχαμε μία από τις καλύτερες επαρχιακές οργανώσεις του κόμματος και από την στιγμή που ουσιαστικά μας παρέκαμψαν, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε μέσα σε αυτόν τον χώρο όπως πριν. Αυτό ήταν που με πείραξε περισσότερο και από την όλη διαδικασία που τελικά ακολουθήθηκε, το γεγονός ότι μας παρέκαμψαν, άφησαν εκτεθειμένα όλα αυτά τα παιδιά που συνιστούσαν την ομάδα της Κομοτηνής και επομένως δεν θεωρώ ότι έχω περιθώρια να κάνω κάτι άλλο. 

«Αναγνωρίζω πως η υποψηφιότητα του κ. Ιλχάν ήταν προσωπική επιλογή του κ. Θεοδωράκη, απλώς θεωρώ ότι πρόκειται για μία πολύ λανθασμένη επιλογή»

ΠτΘ: κ. Κουρούδη αντιλαμβάνομαι ότι όταν χρησιμοποιείται τον όρο σας «παρέπεμψαν» εννοείται ότι δεν ζητήθηκε η άποψή σας για την επιλογή τελικά του υποψηφίου που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος στη Ροδόπη…
Σ.Κ:
Για να πούμε τα πράγματα ως έχουν, οφείλω να πω πως εγώ βλέποντας την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία είναι σαφώς πάρα πολύ δύσκολη, είχα αποφασίσει πως δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές, καθότι έπρεπε να ρίξω το βάρος στη δουλειά μου. Η μη κάθοδός μου λοιπόν ήταν ειλημμένη απόφαση εδώ και καιρό. Ως υπεύθυνος όμως της περιοχής, θεωρούσα ότι ήταν μέσα στην υπευθυνότητά μου το ότι θα έπρεπε να δω και μία διάδοχη κατάσταση. Έτσι τουλάχιστον έναν μήνα πριν, έκανα τη δική μου πρόταση για τον πιθανό υποψήφιο από την Ροδόπη – πρόκειται για ένα άτομο πολύ καλό, με πολύ μεγάλη αναγνωρισιμότητα που πραγματικά πιστεύω ότι θα ήταν ένας πολύ καλός βουλευτής και εκπρόσωπος της περιοχής μας- κατέβηκα ειδικά για τον σκοπό αυτόν στην Αθήνα, ωστόσο δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση. Δεν υπήρξε ούτε ένα τηλεφώνημα και υπό αυτή την έννοια μου προκάλεσε πολύ δυσάρεστη και μεγάλη έκπληξη η ανακοίνωση από τον ίδιο τον Ιλχάν Αχμέτ ότι τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Ροδόπη, την ώρα μάλιστα που η απόφαση του κόμματος είναι ότι δεν ανακοινώνεται τίποτα και καμία υποψηφιότητα μέχρι την Πέμπτη. Προσωπικά μετέφρασα την εξέλιξη αυτή ως προσωπική επιλογή του κ. Θεοδωράκη, που φυσικά του αναγνωρίζω το δικαίωμα αυτό, απλώς θεωρώ ότι πρόκειται για μία πολύ λανθασμένη επιλογή. 

«Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες κατάλαβα όλα όσα λίγο πολύ διαισθανόμαστε όλοι για την πολιτική»

ΠτΘ: Παρόλα αυτά υπήρξατε ιδιαίτερα ενεργός κατά τους έξι αυτούς μήνες παρουσίας, αναλάβατε και μία ιδιαίτερα σημαντική θέση, αυτή του Συντονιστή Βιομηχανίας του Ποταμιού, με σημαντικές παρεμβάσεις. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ποια είναι τα συναισθήματα που σας άφησε η ενασχόλησή σας αυτή με την πολιτική; Υπάρχει η περίπτωση να ξαναδοκιμάσετε;
Σ.Κ.:
Όπως είπα και προηγουμένως εγώ δεν είμαι πολιτικός, μπήκα σε αυτή την διαδικασία για έξι μήνες, δοκίμασα την πολιτική και το έκανα με την καρδιά μου. Ωστόσο όπως και στην επιχειρηματικότητα, όταν κάτι δεν τραβάει, το κόβεις και αλλάζεις ρότα. Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες κατάλαβα όλα όσα λίγο πολύ διαισθανόμαστε όλοι για την πολιτική. Ήθελα να πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, ωστόσο δεν ήταν. Με τα δεδομένα αυτά φεύγω και ευτυχώς έχω την δουλειά μου. Από εκεί και έπειτα υπήρξα πάντα ενεργός πολίτης και έτσι θα παραμείνω, θα εξακολουθήσω να συμμετέχω στα κοινά και θα συνεχίσω να είμαι παρών.
Οφείλω να πω ότι η εμπειρία μου αυτή μου έφερε και πολλά θετικά. Επειδή ακριβώς είχα και μία θέση ευθύνης, είχα και μία συνέχεια και αυτό πρέπει να το πιστώσω στα καλά του Ποταμιού. Δεν είχα απλά την αίσθηση ότι το κάνω, αλλά όντως είχα την ευκαιρία να συνδιαμορφώσω κάποιες θέσεις σε ό,τι αφορούσε την οικονομική πολιτική του κόμματος. Επίσης γνώρισα πάρα πολύ καλό κόσμο και πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη. Αυτά ήταν τα καλά. Από κει και πέρα, το πιο αρνητικό ήταν ότι συνειδητοποίησα πως στην ελληνική πολιτική σκηνή και στα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν υπάρχει η έννοια του οράματος, η θέληση και η πίστη να φτάσουμε κάπου, αλλά κυριαρχεί ο τακτικισμός. Εγώ έχω μάθει διαφορετικά, δεν μπορείς να βλέπεις το βραχυπρόθεσμο και να μην βλέπεις το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα μιας κίνησης, μιας απόφασής σου. Αυτή ήταν και η πιο αρνητική μου εμπειρία.

«Έχουμε βγει εκτός θέματος και θα φτάσουμε στην καταστροφή χωρίς να το καταλάβουμε»

ΠτΘ: Το σχόλιό σας για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις; Πώς βλέπετε την έως τώρα στάση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε ό,τι αφορά τις προσεχείς εκλογές και πώς κρίνετε τα σενάρια που θέλουν το κόμμα να είναι το επικρατέστερο για μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία;
Σ.Κ.:
Πιστεύω ότι είμαστε και πάλι σε λάθος δρόμο. Όπως είπα και προηγουμένως θεωρώ τα πράγματα πάρα πολύ δύσκολα, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τραγική – ενδεχομένως να φτάσουμε να έχουμε ελλείψεις σε βασικά πράγματα το φθινόπωρο, ενδεχομένως να χρειαστεί να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό- και εμείς κουβεντιάζουμε αν θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αν θα γίνουν στις 20 ή στις 27 οι εκλογές, αν θα γίνει debate ή όχι και με ποιόν θα κάνει ο πρώτος των εκλογών συνεργασία. Για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και το ποια είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν γίνεται κουβέντα. Εμένα αυτό με πειράζει. Έχουμε βγει εκτός θέματος και θα φτάσουμε στην καταστροφή χωρίς να το καταλάβουμε.
Γιατί άλλες συζητήσεις από αυτές που γίνονται, στα πλαίσια αυτού του τακτικισμού που προανέφερα, οδηγούν πιο εύκολα στη συγκέντρωση κάποιων ψήφων, στο να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας, και υπερτερούν από την ανάγκη να τεθούν κάποιοι στόχοι. Η έλλειψη οράματος είναι εμφανέστερη από ποτέ. Αν είχαμε ένα νέο όραμα, πιστεύω ότι θα είχαμε μία εθνική συσπείρωση και αν υπήρχε αυτό θα μπορούσε τότε κάτι να γίνει. Δυστυχώς δεν υπάρχει, έχουμε ξεφύγει και φοβάμαι ότι θα χαθούμε. Με βάση αυτό είναι τελείως δευτερεύον το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με το ΠΟΤΑΜΙ ή με κάποιον άλλον ή αν η ΝΔ θα πράξει κάτι αντίστοιχο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.