Στα ορια της η Υπηρεσια Δομησης του Δημου Κομοτηνης

Με δυσκολία συνεχίζει η λειτουργία της, λόγω έλλειψης μηχανικών, γραμματειακής υποστήριξης αλλά και υλικοτεχνικής υποστήριξης

Στα όριά της βρίσκεται η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κομοτηνής, τα στελέχη της οποίας συμμετείχαν στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, καθώς και στην αποχή από το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies αλλά και τις συνεδριάσεις συμβουλίων από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, που προκήρυξαν οι Ομοσπονδίες (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.).

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία της Κομοτηνής αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι υπηρεσίες στη χώρα. Όμως ο βαθμός της αποψίλωσης σε προσωπικό της υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής, που εξυπηρετεί όλους τους Δήμους της Ροδόπης, είναι πολύ μεγάλος, με κρίσιμες ελλείψεις σε μηχανικούς, αλλά ακόμα και στη γραμματειακή υποστήριξη, μιας και δεν υπήρξε καμία μέριμνα για να αντικατασταθούν οι συνταξιοδοτούμενοι υπάλληλοι.

Όλο αυτό, δημιουργεί προκόμματα στην ομαλή λειτουργία της, δυσχεραίνοντας και δημιουργώντας καθυστερήσεις και για τους πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν από αυτή.

Για το θέμα μίλησαν την ημέρα της κινητοποίησης η Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης κ.  Τάνια Βεζυριαννίδου, ο Πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Δημήτρης Μάγγας και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της ΥΔΟΜ Κομοτηνής κ. Ελένη Αμαξοπούλου.

Τ. Βεζυριαννίδου: Τα προβλήματα λειτουργίας των ΥΔΟΜ συνεχώς διογκώνονται

Η απεργία – αποχή προκηρύχτηκε γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τόνισε η Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης κ.  Τάνια Βεζυριαννίδου, μιας και 13 χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη τα προβλήματα λειτουργίας των ΥΔΟΜ συνεχώς διογκώνονται, με κυριότερα την υποστελέχωση και την έλλειψη βασικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού και πόρων.

Δίπλα στο δίκαιο αγώνα των υπαλλήλων των ΥΔΟΜ, σημείωσε, βρίσκεται σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος. Συγκεκριμένα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) εκφράζουν τη συμπαράστασή τους καθώς κατανοούν ότι η καλή λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι υποχρέωση και προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του Κράτους και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για την οικονομία και την χώρα μας. Ταυτόχρονα και η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) μιλάει για την ανάγκη στελέχωσης των ΥΔΟΜ.

Η κ. Βεζυριαννίδου σχολίασε αρνητικά τις προσπάθειες των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών να αποτρέψουν την απεργία δια τις δικαστικής οδού, που όμως απορρίφθηκαν.

«Είμαστε μπροστά σε μία τεράστια απαξίωση των ΥΔΟΜ από το ίδιο το κράτος. Γι’ αυτό το λόγο και η 20ήμερη απεργία-αποχή των ΥΔΟΜ και η σημερινή στάση» σημείωσε.

Δ. Μάγγας: Η πολιτεία στοχεύει σε «έμμεσες» ιδιωτικοποιήσεις

Το πρόβλημα ξεκινά από την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, που έφερε τις παλιές πολεοδομίες στην αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού, χωρίς όμως να υπάρξει καμία μέριμνα από τις ακόλουθες κυβερνήσεις για την στελέχωσή τους, τόνισε ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Δημήτρης Μάγγας. Έτσι αυτές οι κρίσιμες υπηρεσίες, που θα έπρεπε να εξυπηρετούν τον πολίτη και να λειτουργούν ως αναπτυξιακός μοχλός, αφήνεται χωρίς υπαλλήλους και υλικοτεχνική υποδομή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει η κινητοποίηση, χωρίς όμως αποτέλεσμα, με τον κ. Μάγγα να εκφράζει την ανησυχία πως η πολιτεία στοχεύει σε «έμμεσες» ιδιωτικοποιήσεις, με τις αρμοδιότητες να δίνονται σε εξωτερικούς συνεργάτες και εταιρείες. Η στελέχωση των υπηρεσιών, σημείωσε, δεν είναι συντεχνιακό θέμα, αλλά προαπαιτούμενο για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν, καταλογίζοντας ολιγωρία στην κυβέρνηση, και αδιαφορία στην ΚΕΔΕ, που δεν θεωρεί πως άσκησε τις πιέσεις που έπρεπε.

Ε. Αμαξοπούλου: Μόλις δύο άτομα για όλη τη Ροδόπη

Τέλος η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της ΥΔΟΜ Κομοτηνής κ. Ελένη Αμαξοπούλου, σημείωσε πως από το 2015, που ξεκίνησε στην υπηρεσία, μέχρι σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 4 άτομα σε μηχανικούς που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετατάχθηκαν, και ένα διοικητικό υπάλληλο που συνταξιοδοτήθηκε, χωρίς καμία ενίσχυση.

Ως η μοναδική ΥΔΟΜ στη Ροδόπη, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, αλλά τα άτομα μόλις δύο, έναν Αρχιτέκτονα για να εξετάζει τις άδειες, και μία Πολιτικό Μηχανικό, την ίδια.  «Υπάρχουν καθυστερήσεις, που έχουν αντίκτυπο στους πολίτες, τις ιδιοκτησίες τους, τις βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ που θέλουν να βγάλουν άδεια» σημείωσε, και παρά το γεγονός ότι κάνουν ό,τι μπορούν από την πλευρά τους, αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται κατανοητή από το κοινό, αλλά και δεν εκτιμάται από τις διοικήσεις.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν υπάλληλοι για να συγκροτήσουν επιτροπές για μια σειρά από θέματα, όπως τα ετοιμόρροπα κτίρια, ενώ και η υλικοτεχνική τους υποδομή είναι ελλιπής. Η κ. Αμαξοπούλου έθιξε και το θέμα της νομικής στήριξης, που δεν υπάρχει παρόλο που πολλές φορές καλούνται να είναι μάρτυρές στα δικαστήρια, χωρίς όμως αυτή την υποστήριξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.