Στα ορια λειτουργιας της η Υπηρεσια Δομησης Κομοτηνης

Η υποστελέχωση και η πολυνομία τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι

Την ανησυχία τους πως η δραματική υποστελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) Κομοτηνής, όπως και των ανάλογων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, οδηγεί στην απαξίωσή της και στην de facto ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων της, εκφράζουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, για αυτό και συμμετέχουν στην απεργία – αποχή που πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 24 Μαρτίου

Έτσι οι εργαζόμενη στην υπηρεσία δεν θα κάνουν καταχωρήσεις στο πληροφοριακό σύστημα του e-Άδειες και θα απέχουν από άλλες αρμοδιότητες (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, έκδοση προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.).

Επίσης δεν θα πραγματοποιείται σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων-τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας-οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κ.λπ., ενώ τα μέλη τους δεν θα συμμετέχουν στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.

Την κινητοποίηση στηρίζουν το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, αλλά και η ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή.

Ελάχιστοι οι εναπομείναντες υπάλληλοι στην ΥΔΟΜ Κομοτηνής

Την δραματική κατάσταση στην υπηρεσία Δόμησης περιέγραψε η προϊσταμένη της κ. Ελένη Αμαξοπούλου, σημειώνοντας πως οι 10 συνολικά υπάλληλοι της υπηρεσίας, πρέπει να εξυπηρετήσουν όλους τους Δήμους της Ροδόπης, όταν το 2010, ήταν τουλάχιστον 20.

Την ίδια ώρα πρέπει να παλέψουν με την πολυνομία, που δημιουργεί καθυστερήσεις αλλά και τους αφήνει εκτεθειμένους, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Οι υπηρεσίες Δόμησης μεταφέρθηκαν στους Δήμους με την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, όμως μέχρι τώρα η υπηρεσία εξυπηρετούσε όλους τους Δήμους της Ροδόπης, παρότι στο μεταξύ προβλέφθηκε η ίδρυση ανάλογων υπηρεσιών από αυτούς, και η παύση της διοικητικής υποστήριξης από το Δήμο Κομοτηνής.

Η ημερομηνίας της παύσης αυτής πήρε αρκετές παρατάσεις, με την τελευταία να λήγει στις 1 Μαρτίου, και οι υπάλληλοι της ΥΔΟΜ Κομοτηνής δεν γνωρίζουν τι να κάνουν, μιας και δεν είναι αρμόδιοι να διεκπεραιώσουν καταγγελίες που συνεχίζονται να έρχονται στην υπηρεσία για τις άλλες περιοχές.

Ελάχιστοι μηχανικοί, ελάχιστες προσλήψεις

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης κ. Τάνια Βεζυργιαννίδου, αναφέρθηκε στην κατάσταση τα τελευταία 12 χρόνια στις υπηρεσίες δόμησης, σημειώνοντας πως η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες στους Δήμους με τον Καλλικράτη, απέτυχε, γιατί ακόμα και σήμερα οι ΥΔΟΜ υποστηρίζουν διοικητικά όμορους Δήμους.

Αρχικά δεν προβλεπόταν ΥΔΟΜ και στους άλλους Δήμους, στη συνέχεια, το 2018, με το πρόγραμμα Κλεισθένης, απαιτούνταν ο διαχωρισμός των ΥΔΟΜ από άλλες υπηρεσίες, και τελικά το 2020 προβλέφθηκαν ΥΔΟΜ σε κάθε δήμο, στελεχωμένες με συγκεκριμένες ειδικότητες, με κατά ελάχιστο ένα Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό, έναν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, έναν Χωροτάκτη-Πολεοδόμο Μηχανικό, έναν Πολιτικό Μηχανικό και έναν Μηχανολόγο ή Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, ειδικότητες που δεν υπάρχουν όλες καν στην υπηρεσία της Κομοτηνής, που λείπει ο Χωροτάκτης.

Το πρόβλημα εκτείνεται σε όλη τη χώρα, με μόλις το 51% των Δήμων να έχουν ΥΔΟΜ, και από αυτούς, οι λιγότεροι από τους μισούς πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το 2021 βγήκε προκήρυξη για προσλήψεις 613 μηχανικών, από τους οποίους 29 στη Θράκη, 8 στην Περιφέρεια και 21 στους Δήμους, οι 11 στη Ροδόπη (από 3 στους Δήμους Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών και 2 στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών), και μόνο 1 μηχανικός στην ΥΔΟΜ Κομοτηνής.

Από αυτό, σημείωσε η κ. Βεζυργιαννίδου, φαίνεται πως γίνονται προσλήψεις, αλλά αυτές δεν συνεκτιμούν τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε δήμο, και σε ειδικότητες και προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ανάγκες.

«Η απεργία-αποχή δείχνει την αγανάκτηση, ότι προσπαθούμε να δουλέψουμε, αλλά δεν έχουμε τα μέσα» ανέφερε κλείνοντας η κ. Βεζυργιαννίδου , μεταφέροντας την ανησυχία πως πρόκειται για χρόνια στόχευση ώστε να περάσουν οι αρμοδιότητες σε ιδιώτες.

Απαραίτητη η στήριξη και από τις διοικήσεις των Δήμων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Δημήτρης Μάγγας που τόνισε πως ο Οργανισμός του Δήμου Κομοτηνής προβλέπει σε όλες τις υπηρεσίες του, 14 θέσεις Πολιτικών Μηχανικών, 8 θέσεις Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 4 Μηχανολόγων Μηχανικών, 3 θέσεις Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, 7 θέσεις Τοπογράφων και 2 Μηχανικούς Χωροταξίας, και σήμερα έχει ελάχιστους σε κάθε ειδικότητα, εκτός από τους Χωροτάκτες που δεν έχει κανένα.

Αυτό δείχνει πως χρειάζεται άμεση ενίσχυση, διαφορετικά οδηγούνται σε de facto ιδιωτικοποίηση, με τα πρώτα βήματα να έχουν γίνει μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών, όπου οι προσλήψεις δεν γίνονται με την αυστηρότητα του ΑΣΕΠ.

Η αποχή αυτή είναι το ελάχιστο, τόνισε, και κάλεσε να τη στηρίξουν και οι διοικήσεις των Δήμων, πιέζοντας για πολύ περισσότερες προσλήψεις, και σαν ΔΣ στηρίζουν την απεργία και είναι έτοιμοι για κλιμάκωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.