Στα δικαστηρια πηγαινει το Δημοτικο Συμβουλιο Ιασμου τον Δημαρχο

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης εναντίον του απόντα Οντέρ Μουμίν

Πρόταση Αμούτζα για συλλογική διοίκηση του Δήμου μέχρι το τέλος της θητείας

Τα πυρά όλης της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου της Δευτέρας 6 Μαρτίου, στο οποίο δεν παρέστη, παρόλο που όπως τονίστηκε από Δημοτικούς Συμβούλους, περίμεναν να ακούσουν τι είχε να πει για τα θέματα που εισάχθηκαν, με πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που περιλάμβαναν την διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου, και την υποβολή έγκλησης κατά του Δημάρχου για παράβαση καθήκοντος, με αφορμή τις πειθαρχικές κατηγορίες και τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

Ζητείται οικονομικός έλεγχος από την ΑΑΔΕ

Για το θέμα του οικονομικού ελέγχου, που εγκρίθηκε με την ψήφο των συμβούλων της αντιπολίτευσης, στην εισήγηση που υπερψηφίστηκε τονίζεται πως μετά την αντιπαράθεση του Δημάρχου με τους εργαζόμενους, οι υπηρεσίες διαλύθηκαν, η οικονομική και κοινωνική λειτουργία του Δήμου σταμάτησε παντελώς και, ταυτόχρονα, έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης το ταμείο ενός Δήμου, με ευθύνη του κ. Μουμίν που φέρεται, κατά την εισήγηση, να έχει θεαθεί να εισπράττει παράνομα τέλη ύδρευσής από τους δημότες χωρίς αποδείξεις.

Επίσης αναφέρονται σε πληροφορίες ότι ο Δήμος έχει μεταβληθεί σε επιχείρηση ιδιωτικών εξυπηρετήσεων, όπως υλοποίηση τεχνικών έργων χωρίς τη γνώση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ύποπτες καθυστερήσεις πληρωμής χρηματικών ενταλμάτων, περίεργες χορηγίες προμηθευτών του Δήμου σε δημοτική επιχείρηση, μεταφορές αμμοχάλικου αγορασμένου από το Δήμο σε ιδιωτικές αυλές, αναζήτηση από προϊσταμένους υπηρεσιών να γίνουν χορηγοί των εκδηλώσεών του μέσω του επιδόματος ευθύνης κλπ.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της αντιπολίτευσης, προς το Δήμο και τις υπηρεσίες για στοιχεία όσο αφορά τις κινήσεις αυτές, δεν υπήρξε απάντηση, με την αντιπολίτευση μάλιστα να καταγγέλλει ότι οι υπάλληλοι απειλούνταν παράνομα από το Δήμο, με πειθαρχικές διώξεις για παράβασή του καθήκοντος της εχεμύθειας καθώς και άλλες κατασκευασμένες κατηγορίες.

Με τον κ. Μουμίν να φαίνεται αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλεί την ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθώς και κάθε άλλη συναφή Υπηρεσία να διενεργήσουν δια των υπηρεσιών τους έκτακτο οικονομικό – διαχειριστικό έλεγχο τόσο στο Δήμο όσο και στις δημοτικές επιχειρήσεις του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πηγαίνει το Δήμαρχο στα δικαστήρια

Όσο για το θέμα της υποβολής έγκλησης κατά του δημάρχου για παράβαση καθήκοντος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η προσφυγή στη δικαιοσύνη, για τα όσα έχουν συμβεί με τους εργαζόμενους. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «πογκρόμ» πειθαρχικών κατηγοριών σε βάρος υπαλλήλων, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και χωρίς την τήρησή της νομιμότητας, με τον δήμαρχο, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, να επικαλείται πάντοτε αορίστως λόγους δήθεν επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος ή ακόμη και λόγους εθνικής ασφάλειας χωρίς καμία περαιτέρω ανάλυση, που συντάσσονται πάντοτε κατά κατάχρηση τής πειθαρχικής εξουσίας του δημάρχου και έχουν ως στόχο να βλάψουν ηθικά και υλικά όχι μόνο τους υπαλλήλους αλλά και τον ίδιο το Δήμο και τις Υπηρεσίες του.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι υπηρεσίες έχουν διαλυθεί, ο δήμαρχος αναθέτει καθήκοντα όποια ο ίδιος θελήσει σε όποιον ο ίδιος θελήσει, κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου. Ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από προσφυγές υπαλλήλων έχει ανατρέψει με αποφάσεις της, τα παράλληλα καθήκοντα που ασυμβίβαστα με τις ιδιότητες των υπαλλήλων ανέθεσε στο παρελθόν, την παράνομη μεταφορά της έδρας κεντρικών Υπηρεσιών από τον Ιασμο στους οικισμούς του Σώστη και των Αμαξάδων, την απόλυση των ΙΔΟΧ του Δήμου, την αφαίρεση καθηκόντων προϊσταμένου από υπαλλήλους του Δήμου, την ανάκληση αδειών κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την κίνηση της προσφυγής στη δικαιοσύνη για το θέμα των εργαζομένων, διαφώνησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Παναγιώτης Σπορίκης, σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι πολιτικό και θα πρέπει να λυθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους του κ. Μουμίν, ενώ το δικαστικό θα καθυστερήσει και σίγουρα θα υπερβεί την θητεία της τρέχουσας Δημοτικής Αρχής.

Πρόταση Αμούτζα για συλλογική διοίκηση του Δήμου μέχρι το τέλος της θητείας

Την απουσία του Δημάρχου για πάνω από 10 συνεδριάσεις καυτηρίασε ο Επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Αμούτζας, τονίζοντας πως πρακτικά απαξιώνει το συμβούλιο (ο Δήμαρχος δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται, είθισται όμως να δίνει το παρών εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις).

Μάλιστα ο κ. Αμούτζας τόνισε πως ενώ είχαν λάβει δέσμευση από τον κ. Μουμίν πως θα δώσει το παρών στο συγκεκριμένο συμβούλιο, για να δώσει απαντήσεις, και πάλι δεν ήταν εκεί.

Ειδικά για το θέμα της παράβασης καθήκοντος, σημείωσε πως περίπου οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτός και δεν μπορούν να προσέλθουν στην υπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλέψει ο Δήμος.

Όσο για τον διαχειριστικό έλεγχο, ανέφερε πως γίνονται «τρομακτικές», όπως τις χαρακτήρισε, ατασθαλίες, και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να τα φέρει στην επιφάνεια, αναφέροντας και το θέμα της χορηγίας που δόθηκε από εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε φεστιβάλ που διοργάνωνε ο Δήμος.

«Κωφεύει η αποκεντρωμένη, κωφεύει η Ελληνική πολιτεία; Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους δημότες μας να βγάλουμε στην επιφάνεια ό,τι μπορούμε να βγάλουμε» ανέφερε.

Κατέθεσε δε την πρόταση, μιας και μεγάλο μέρος της παράταξης του κ. Μουμίν έχει αποχωρήσει ή παραιτηθεί, να αφήσουν στην αντιπολίτευση, που έχει την εμπειρία, να πάρει αποφάσεις, χωρίς να αναλάβουν θέσεις και αντιμισθίες, και να βοηθήσουν την διοίκηση του Δήμου, μέχρι το τέλος της θητείας, για να μπορέσουν να γίνουν τουλάχιστον τα βασικά.

Μαζί με τους υπαλλήλους ο Ισμέτ Καδή

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συνεργασίας κ. Ισμέτ Καδή τόνισε πως το επίπεδο λειτουργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσαν. Για αυτό στήριξαν την έγκληση, υπενθυμίζοντας πως είχε δηλώσει και προσωπικά στον Δήμαρχο πως οι κινήσεις και η συμπεριφορά του δεν ήταν σωστή, και δυσφήμισε τον Δήμο Ιάσμου τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. «Είμαστε μαζί με τους υπαλλήλους, γιατί ξέρουμε πως έχουμε άξιους υπαλλήλους. Έχω συνεργαστεί με αυτούς όλα τα προηγούμενα χρόνια καταφέρνοντας πάρα πολλά για τον τόπο» ανέφερε.

Την αδράνεια της κεντρικής διοίκησης στηλίτευσε ο Παναγιώτης Σπορίκης

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Παναγιώτης Σπορίκης σημείωσε πως το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι πως δεν λειτουργεί ο Δήμος και δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες των δημοτών, με στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν, ανέφερε, πως έξω υπήρχε ήλιος και τα σχολεία ήταν κλειστά για δύο μέρες, για να μην κάψουν πετρέλαιο, ενώ το προηγούμενο διάστημα για δέκα ημέρες δεν μαζεύονταν τα σκουπίδια, και τώρα δεν έχουν μαζευτεί για πάνω από δύο εβδομάδες στη Διαλαμπή.

Και ενώ μία από τις αιτίες είναι η υποστελέχωση που υπάρχει σε όλους τους Δήμους της χώρας, στο Δήμο Ιάσμου έχουν και τις ιδιοτροπίες και τις παραξενιές του Δημάρχου, που «ανακάτεψε» και κυνήγησε τους υπαλλήλους. Όμως ενώ η κοινωνία είναι οργισμένη, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται, παρά τις οχλήσεις.

Δέσμευση για αλλαγή από τον Τζανέρ Ιμάμ

Τέλος ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τζανέρ Ιμάμ, που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το δημαρχιακό θώκο στις επερχόμενες εκλογές, σημείωσε πως ενώ μέχρι το 2019 δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τους υπαλλήλους του Δήμου, με την εκλογή του κ. Μουμίν ξεκίνησαν τα ζητήματα, με τον «απερχόμενο Δήμαρχο» να λειτουργεί ως «μονάρχης» της περιοχής.

Γι’ αυτό και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή, δεσμευόμενος ότι αν εκλεγεί, παλιοί και νέοι σύμβουλοι θα διοικήσουν την περιοχή με δημοκρατικό τρόπο, με διαφάνεια και ενημέρωση για όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.