Στα 780 ευρω ο κατωτατος μισθος απο 1η Απριλιου

Κ. Μητσοτάκης: «Η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, σίγουρα όμως προσφέρει μια πολύ σημαντική ανακούφιση»

Στα 780 ευρώ ορίζεται ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού φτάνει στο 9,4%.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Είπε επίσης ότι «το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι όμως στις αντοχές των επιχειρήσεων».

Όπως τόνισε, πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1η Απριλίου θα φτάσει τα 780 ευρώ, από τα 650 που ήταν το 2019» σημείωσε και πρόσθεσε: «Από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων».

«Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, σίγουρα όμως προσφέρει μια πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε.

Ανέφερε επιπλέον ότι η εθνική οικονομία παραμένει σε μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα να στηριχτούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Αύξηση σε 19 επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι συνολικά αυξάνονται 19 επιδόματα. Ως προς το επίδομα ανεργίας, σημείωσε ότι το 2019 ανερχόταν σε 399 ευρώ και πλέον φτάνει τα 479 ευρώ.

Είπε επιπλέον ότι το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 34,84 ευρώ.

Όπως τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια, με τους περίπου 600.000 εργαζομένους που αμείβονται με το καθεστώς αυτό να κερδίζουν έως και τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σύγκριση με το 2019.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αύξηση «που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.