Στ. Αραχωβιτης: «Ζουμε τη χειροτερη κυβερνηση απο τη μεταπολιτευση, στην πιο ακαταλληλη στιγμη»

Έμφαση στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων, και στην στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έδωσε ο πρώην ΥΠΑΑΤ

Στην Ροδόπη βρέθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ο Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και τον βουλευτή κ. Δημήτρη Χαρίτου, συναντήθηκε με παραγωγούς αλλά και στελέχη του μεταποιητικού τομέα, ακούγοντας αφενός τα προβλήματά τους, αλλά και παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα είναι η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν το φράγμα Κομψάτου, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα τόσο στο κόστος παραγωγής όσο και με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η νέα ΚΑΠ, για την οποία ανησυχεί πως η νυν κυβέρνηση θα στρέψει προς λάθος κατεύθυνση.

Επίσκεψη στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Απαραίτητη η άρδευση

Ο κ. Αραχωβίτης ξεκίνησε την περιοδεία του στην περιοχή μας από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Σταμάτη Κουρούδη καθώς και τον Ν. Κουρκούτα, γραμματέα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις προοπτικές ανάπτυξης της βαμβακοκαλλιέργειας στη Θράκη.

Εκεί ο κ. Κουρούδης μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία του βαμβακιού, με έμφαση στην πιστοποίηση και την ποιότητα, αλλά και την επανεκκίνηση της κλωστοϋφαντουργίας στην χώρα, μετά τις αλλαγές στην νομοθεσία για τις επιδοτήσεις στην ΕΕ, ώστε να από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν να μεταποιείται στην χώρα μας, και μετά να εξαχθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρκούτας σημείωσε πως τα δύο μεγάλα ζητήματα στην Ροδόπη είναι η έλλειψη ΤΟΕΒ, που κρατάει πίσω το θέμα της άρδευσης, και η παρουσία του Τουρκικού προξενείου, οι παρεμβάσεις του οποίου κρατούν πίσω πράγματα.

Τόνισε δε την ανάγκη της δημιουργίας του Φράγματος Κομψάτου, η ΜΠΕ του οποίου έχει «κολλήσει», με τον κ. Αραχωβίτη να εκφράζει την πεποίθηση πως μπορεί να βρεθεί ισορροπία στα περιβαλλοντικά, ώστε να προχωρήσει το έργο.

Στο Τυροκομείο Δουκίδη

«Κλειδί» η φέτα

Στη συνέχεια, ο κ. Αραχωβίτης συναντήθηκε με τον Ν. Δουκίδη και τους συνεργάτες του στη μονάδα μεταποίησης προϊόντων γάλακτος στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, που δραστηριοποιείται δυναμικά στην περιοχή.

Εκεί τόνισε πως η αναγκαιότητα στήριξης της ελληνικής φέτας, διασφαλίζοντας την ποιότητα και κατοχυρώνοντας την ονομασία προέλευσης,  αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ άμεση προτεραιότητα, που οφείλει να προστατεύσει η σημερινή Κυβέρνηση.

Μετάβαση σε νέες καλλιέργειες για τους καπνοπαραγωγούς

Ακολούθησε σειρά άλλων συναντήσεων, καταλήγοντας στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης, όπου ο Πρόεδρος κ. Εσάτ Χουσεΐν με υπόμνημά του τόνισε την καθυστέρηση στην αποζημίωση για τον κορωνοϊό, τις χαμηλές τιμές για τον καπνό σε σχέση με το υψηλό κόστος παραγωγής, και την ανάγκη στήριξης του καπνού τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ζητώντας να στηριχθεί με κάθε τρόπο

Ο κ. Αραχωβίτης χαρακτήρισε κοροϊδία την καθυστέρηση της αποζημίωσης, θυμίζοντας τις πληρωμές που είχε κάνει ως Υπουργός για το μωσαϊκό στα καπνά. Όσο όμως για την ίδια την καλλιέργεια, σημείωσε πως υπάρχει μια αντικαπνιστική εκστρατεία εδώ και δεκαετίες, και είναι εγκληματικό, ανέφερε, ότι δεν ακολουθήθηκαν πολιτικές προσαρμογής.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει ένταξη του καπνού στις συνδεδεμένες, και λόγω ΕΕ, όμως πιστεύει πως μπορεί να διαμορφωθεί ένα ειδικό καθεστώς μετάβασης σε νέες καλλιέργειες, ώστε να κατευθυνθούν οι καπνοπαραγωγοί προς νέες καλλιέργειες.

«Οι καπνοπαραγωγοί θα ήταν διατεθειμένοι, παρά την μεγάλη τεχνογνωσία, να αλλάξουν καλλιέργεια, κανένας όμως δεν τους είπε προς ποια κατεύθυνση να πάνε» σημείωσε, με στήριξη τόσο στα σχέδια βελτίωσης και τις επενδύσεις, όσο και την επιδότηση για την απώλεια μέχρι να προσαρμοστούν στη νέα καλλιέργεια.

Για αυτό και ζήτησε την συνδρομή των καπνοπαραγωγών στο εθνικό σχέδιο που διαμορφώνεται τώρα, για να καταθέσουν αυτές τους προτάσεις.

Αβοήθητοι οι παραγωγοί

Θέτοντας το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε την άποψη πως «ζούμε τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση, στην πιο ακατάλληλη στιγμή, με την χώρα να ταλανίζεται από τρείς μεγάλες κρίσεις: υγειονομική, ακρίβειας και κλιματική, με την κυβέρνηση να έχει αποτύχει και στις τρεις».

Όλοι όσοι συναντούν, σημείωσε, νιώθουν αβοήθητοι και περιμένουν από το ΣΥΡΙΖΑ, «που θα είναι η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας» όπως ανέφερε, τις λύσεις και τις προτάσεις.

Ειδικά για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση στήριξη των παραγωγών, με έκτακτο εισόδημα για τους κτηνοτρόφους για την αύξηση των ζωοτροφών, και την μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια αλλά και την καθολική επιστροφή του σε όλους τους αγρότες, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές για κάθε κλάδο.

Επίσκεψη στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Συγκεκριμένες κατευθύνσεις στη νέα ΚΑΠ

Για αυτό και η επίσκεψη πέρα από τη γνωριμία με τα προβλήματα, είχε στόχο να παρουσιάσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, ενόψει και της νέας ΚΑΠ.

Δυστυχώς, παρά τις προτάσεις που υπάρχουν τόσο από τους ίδιους όσο και τους αγρότες, η κυβέρνηση δεν έρχεται σε διάλογο, παρά τις αλλαγές που έρχονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ιδιαίτερα με την φιλοπεριβαλλοντική της στροφή.

Ο πρώην Υπουργός τόνισε πως η καλλιέργεια και η κτηνοτροφία στη Ροδόπη και τη Θράκη, δεν είναι ίδια με την υπόλοιπή Ελλάδα, και πως θα πρέπει να προσαρμοστεί η ΚΑΠ στις ανάγκες και τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και στο παραγωγικό μοντέλο.

Κεντρική ιδέα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, και πρέπει να συνεχιστεί, είναι να βγαίνει εισόδημα από το χωράφι, δίνοντάς αξία στο παραγόμενο προϊόν, όχι με επιδοματικές πολιτικές, με εθνικές στρατηγικές για τα προϊόντα, ενδυνάμωση των Διεπαγγελματικών, αλλά και των συνεργατικών σχημάτων, με έμφαση στους μικρομεσαίους παραγωγούς και τους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Όσο για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σημείωσε πως δεν θα πρέπει να μιλάμε για αλλαγή προσανατολισμού, όπως έχει γίνει για την σταφίδα ή την σηροτροφία, χωρίς να υπολογιστούν οι επιπτώσεις για την καλλιέργεια και την παραγωγή,

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.