Σολομωντειος λυση για τα τελη κοινοχρηστων χωρων στο Δημο Κομοτηνης

Μείωση κατά 20%, αντί του 40% που ζητούσαν οι καταστηματάρχες, με παράλληλη μείωση στο μισό των τελών για τα καταστήματα που δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα

Σε μια σολομώντειο λύση κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής για το θέμα των τελών για τη χρήση κοινοχρήστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ένα θέμα για το οποίο είχαν εκφραστεί ενστάσεις το προηγούμενο διάστημα τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους επαγγελματίες της πόλης.

Η διαφωνία αφορούσε στην πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας, που έκανε δεκτή η Οικονομική Επιτροπή, να παραμείνουν τα τέλη κοινόχρηστων χώρων στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές, χωρίς την πρόβλεψη για έκπτωση 40% που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στους κοινόχρηστους χώρους για το 2021 και το 2022.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Δημοτικού Συμβούλου και μέλους της οικονομικής επιτροπής κ. Ανέστη Βαφειάδη, ο οποίος είχε καταγγείλει αύξηση των συγκεκριμένων δημοτικών τελών και είχε καταψηφίσει την πρόταση στην οικονομική επιτροπή.

Τον τελικό λόγο για τα τέλη έχει βέβαια το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, με καθυστέρηση περίπου μιας εβδομάδας, συζήτησε το θέμα των δημοτικών τελών συνολικά την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, παρουσία και εκπροσώπων των επαγγελματιών που θίγονται από τη συγκεκριμένη μεταβολή.

Λόγω ειδικών συνθηκών η έκπτωση του 40%

Παίρνοντας τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης εξήγησε πως μέχρι το 2018, η δημοτική αρχή μείωσε κατά 35% τα συγκεκριμένα τέλη, ενώ όταν χτύπησε η πανδημία, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την μείωση κατά 40% το 2021 και στη συνέχεια το 2022, για να στηρίξει τη χειμαζόμενη εστίαση.

Οι αποφάσεις αυτές λαμβανόταν κατά περίπτωση την κάθε χρονιά, και φέτος, όταν αποφασίζονταν τα τέλη για το 2023, η οικονομική υπηρεσία εισηγήθηκε να μην υπάρξει αναπροσαρμογή στα τέλη, αφενός γιατί δόθηκαν παραπάνω χώροι στα καταστήματα, και εξέλιπαν οι λόγοι που είχε επιβληθεί η συγκεκριμένη μείωση.

«Το ενδιαφέρον μας και την αγωνία μας για την αγορά την έχουμε δείξει έμπρακτα, όμως πρέπει να βλέπουμε το γενικό σύνολο, η ενεργειακή κρίση ταλαιπωρεί όλους μας, να διαχειριζόμαστε σωστά το δημόσιο χρήμα και να είμαστε σωστοί προς όλες τις ομάδες» σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης, που τόνισε πως για φέτος τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος ανέρχονται σε 52.000 ευρώ.

Από την πλευρά της οικονομικής υπηρεσίας ο κ. Δημήτρης Μάγγας υπενθύμισε πως λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού είχαν αυξηθεί οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων το 2021, και με αυτό το σκεπτικό δόθηκε ο παραπάνω χώρος. Όμως πλέον από τα μέσα του 2021 ενώ δίνεται ο διπλάσιος χώρος, έχουν σταματήσει οι περιορισμοί των αποστάσεων, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να έχουν κανονικό αριθμό τραπεζοκαθισμάτων στον αρχικό χώρο, συν αυτά στον επιπλέον (για τον οποίο δεν πληρώνουν τέλος).

Υπενθύμισε δε πως υπάρχουν επαγγελματίες που δεν έχουν βγάλει άδειες, και λειτουργούν με αθέμιτο τρόπο απέναντι στους συναδέρφους τους, με τον Δήμο να έχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων λόγω έλλειψης ελέγχων.

Αφού σημείωσε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του τζίρου στην εστίαση το 2021 είναι μόνο 14% σε σχέση με το 2019, τόνισε πως υπάρχει η ανάγκη της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, και της ισόρροπης επιβάρυνσης όλων των δημοτών.

Ζητούν συνέχιση της έκπτωσης οι επαγγελματίες

Εκ μέρος των επαγγελματιών τοποθετήθηκαν ο κ. Σπύρος Θυμικιώτης από τον Σύλλογο Καφεποτοπολών και ο κ. Αντώνης Καμπουρίδης από το Σύλλογο Ζυθεστιατόρων, που ζήτησαν να παραμείνει η μείωση του 40% για τουλάχιστον ακόμα μια χρονιά.

Μάλιστα ο κ. Θυμικιώτης επισήμανε πως ο Δήμος θα έπρεπε να έχουν καλέσει, πριν ληφθεί αυτή η απόφαση από την οικονομική επιτροπή, τα Σωματεία που θίγονται, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις, ώστε να συζητήσουν το θέμα και να δουν αν και που υπάρχουν τα περιθώρια για τα συγκεκριμένα τέλη.

Από την πλευρά του ο κ. Καμπουρίδης επισήμανε πως η ενεργειακή κρίση είναι ακόμα πιο δύσκολη από την πανδημία, και η διατήρηση του 40% θα αποτελούσε μια βοήθεια για τα καταστήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης  κ. Ανέστης Βαφειάδης και κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου, που ως επαγγελματίες του τομέα και οι ίδιοι, αναφέρθηκαν στο δύσκολο χειμώνα που αναμένουν για τον κλάδο, και πως θα πρέπει ο Δήμος να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των νοικοκυριών.

Αντιπρόταση από το Δήμαρχο Κομοτηνής

Σε εκείνο το σημείο ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης αντιπρότεινε πως αντί της μείωσης σε όσους έβγαλαν αυξημένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων και ωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές διατάξεις της περιόδου της πανδημίας, να βοηθήσουν αυτούς που έμειναν πίσω και είτε δεν μπορούσαν να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα, είτε δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν τον αυξημένο χώρο που προβλεπόταν από το κράτος (όπως για παράδειγμα στη Βενιζέλου).

Θεωρώντας πως υπάρχει ανισότητα σε αυτό τον τομέα, που πιστεύει πως θα συνεχιστεί γιατί εκτιμά πως το μέτρο του επιπλέον χώρου θα επεκταθεί, λόγω προεκλογικής περιόδου, και μέσα στο 2023, κατέθεσε πρόταση να υπάρξει μείωση των τελών κατά 50% για τα καταστήματα που δεν κατάφεραν να βγάλουν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα.

«Για όλους είναι δύσκολοι οι καιροί, προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλους τους συμπολίτες αναλογικά» ανέφερε.

Η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης και η σολομώντειος λύση

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης σημείωσε πως η ενεργειακή κρίση έχει χειρότερες συνέπειες για την επιχειρηματικότητα, που έχει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την πίεση στο εισόδημα των καταναλωτών.

Επισήμανε δε πως ενώ στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει αύξηση του τζίρου λόγω τουρισμού, η Κομοτηνή, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, είναι εκτός αυτής της αύξησης. Κατηγόρησε δε τον κ. Γκαράνη πως με την πρότασή του, η οποία δεν κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή, επιχειρεί να βάλει τις επιχειρήσεις σε κόντρα μεταξύ τους, κατηγορώντας τες μάλιστα άδικα ότι δεν τηρούσαν τα μέτρα.

Παραδέχτηκε βέβαια πως υπήρχαν επιχειρήσεις που αδικήθηκαν, στις οποίες πρέπει να δοθεί επιπλέον βάρος, μην παραλείποντας όμως να κατηγορήσει τη διοίκηση πως ευθύνεται για το γεγονός ότι οι παράνομοι, για τους οποίους έγινε αναφορά νωρίτερα όσο αφορά τις άδειες, δεν τιμωρούνται ποτέ.

Πρότεινε δε να καλυφθεί το όποιο κενό στα έσοδα θα δημιουργηθεί, από άλλους κωδικούς, όπως αυτούς της προβολής, μιας και δεν χρησιμοποιούνται για να προβληθεί η πόλη, αλλά η ίδια η δημοτική αρχή.

Τελικά πρότεινε να υπάρξει η μείωση που πρότεινε ο Δήμαρχος 50% σε όσους δεν έβγαλαν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα, και στους υπόλοιπους να μειωθεί στο 20%, αντί για 40%.

Από την πλευρά της Πολη-τικής Ανατροπής η κ. Ελένη Λαφτσή σημείωσε πως το θέμα δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο αντιπαράθεσης, σημειώνοντας πως οι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται εδώ για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, που δεν περιλαμβάνει μόνο το συμφέρον του Δήμου.

Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, σημείωσε, αποτελούν κατά κάποιο τρόπο την βαριά βιομηχανία της περιοχής, απασχολούν προσωπικό, και θα πρέπει να μεριμνήσουμε να είναι βιώσιμες, και να μην τις επιβαρύνουμε με περαιτέρω έξοδα, ανέφερε, τασσόμενη και αυτή με την πρόταση που διατύπωσε ο κ. Γραβάνης.

Σταθερά τα υπόλοιπα τέλη

Με την πρόταση αυτή του κ.Γραβάνη τελικά συμφώνησε και η Δημοτική Αρχή. Να σημειωθεί πως όλα τα υπόλοιπα δημοτικά τέλη, καθαριότητας και φωτισμού, στάθμευσης, διαφήμισης, κοιμητηρίων παρεπιδημούντων και άλλα παραμένουν σταθερά, και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο.

Να σημειωθεί πως η απαλλαγή από δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2023 ειδικών κατηγοριών ακινήτων και ειδικών κατηγοριών κατοίκων του Δήμου Κομοτηνής παραμένει, με τον Δήμο να αυξάνει τα εισοδηματικά όρια ώστε να μπορέσουν να κάνουν χρήση της πρόβλεψης περισσότεροι συνδημότες μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.