Σκληρη κριτικη Δ. Χαριτου στη Βουλη για το νομοσχεδιο του ΥΠΕΣ

«Η κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη διαφθορά, αλλά συνεχίζει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων»

«Συνεχίζετε να εμπαίζετε τους παλιννοστήσαντες»

«Η υποστελέχωση πλήττει τη λειτουργία των Δήμων στη Ροδόπη»

Σκληρή κριτική άσκησε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης 22 Μαρτίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κα».

«Δεν σας έπιασε ο πόνος για την διαφθορά. Στάχτη στα μάτια θέλετε να ρίξετε. Να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις για όσα έρχονται στην επιφάνεια για τον τρόπο που διαχειρίζεστε το δημόσιο χρήμα» τόνισε αρχικά ο βουλευτής για να αναφέρει παραδειγματικά πως «τη στιγμή που στο άρθρο 1 υποτίθεται ότι ενδιαφέρεστε για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο άρθρο 31 στο ίδιο νομοσχέδιο συνεχίζεται το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, των κλειστών διαγωνισμών που έφτασαν αισίως στα 7 δις, που αποτελούν άλλωστε και τη μήτρα της διαπλοκής της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος».

«Οι Δήμοι έχουν ανάγκη από προσλήψεις»

Ο κ. Χαρίτου έκανε ειδική αναφορά σε θέματα των Δήμων της Ροδόπης μιλώντας για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ. «Με τις ρυθμίσεις που εισάγετε για τους ΟΤΑ καμία ουσιαστική στήριξη δεν παρέχετε στην αυτοδιοίκηση. Αντίθετα ανακυκλώνετε τα σοβαρά προβλήματά της» σημείωσε ο βουλευτής για να κάνει ειδικά αναφορά στο σοβαρό θέμα των υπηρεσιών δόμησης. «Εσείς με την πρόβλεψη του άρθρου 20  για τρίμηνη παράταση για την σύσταση και λειτουργία υπηρεσιών δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να εμπαίζετε. Σταματήστε να ανακυκλώνετε  το πρόβλημα των Δήμων και κατ’ επέκταση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Από προσλήψεις, από στελέχωση έχουν ανάγκη οι Δήμοι. Οι τρεις από τους τέσσερεις Δήμους στη Ροδόπη δεν έχουν καν υπηρεσία δόμησης. Ενώ ο Δήμος Κομοτηνής με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, πασχίζει να καλύψει τις ανάγκες όλων των Δήμων. Προκηρύξατε όλο κι όλο μια θέση μηχανικού το 2021. Αφήστε λοιπόν τις τρίμηνες παρατάσεις και τις αναβολές και στελεχώστε τις υπηρεσίες. Εκτός αν ανομολόγητος στόχος σας είναι με την απαξίωσή τους να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση της παροχής αυτών των υπηρεσιών» τόνισε ο κ. Χαρίτου.

«Ασφυκτιά  η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τις Δασικές Υπηρεσίες κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης. «Επισκέφτηκα πρόσφατα την Διεύθυνση Δασών Ροδόπης, ασφυκτιά στην κυριολεξία λόγω έλλειψης προσωπικού» είπε ο κ. Χαρίτου για να προσθέσει: «μαζί με  την προστασία και ανασύσταση των δασικών οικοσυστημάτων, τη θήρα, έχουν τη σύνθετη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, τον έλεγχο μελετών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, που σαν  μανιτάρια φυτρώνουν στην οροσειρά της Ροδόπης, και όλα αυτά με ελάχιστο προσωπικό και μάλιστα γερασμένο.

Εσείς με τη διάταξη του άρθρου 36 στο νομοσχέδιο έρχεστε όχι να στηρίξετε αλλά να δημιουργήσετε επιπρόσθετα προβλήματα. Σας ρωτώ: γιατί αναθέτετε σε δασικούς υπαλλήλους αρμοδιότητες διαχείρισης προϋπολογισμών, ελέγχων, εκκαθάρισης, έκδοσης ενταλμάτων πληρωμής δαπανών; Όταν γνωρίζετε ότι δεν είναι το αντικείμενο τους και δεν διαθέτουν τις αναγκαίες γνώσεις.

Την ίδια στιγμή που εσείς ως κυβέρνηση κρύβεστε πίσω από το πόρισμα της επιτροπής, αφού με το άρθρο 51 που αφορά την μεταρρύθμιση του καθεστώτος επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής των επιδομάτων αυτών στους δασικούς υπαλλήλους».

«Αποκαθιστάτε αδικίες αλλά συνεχίζετε να εμπαίζετε τους παλιννοστήσαντες»

Τέλος ο βουλευτής δεν άφησε ασχολίαστη και την τροπολογία για την εθνική σύνταξη των παλιννοστησάντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τονίζοντας με έμφαση πως «με το άρθρο 60 δεν αποκαθιστάτε αδικίες αλλά συνεχίζετε να τους εμπαίζετε. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας πριν δεκαετίες και εγκαταστάθηκαν στην χώρα. Ένας μεγάλος αριθμός, σχεδόν 8.000 διαβιούν στη Θράκη. Έμειναν στην πραγματικότητα με ελάχιστη στήριξη για εύρεση εργασίας. Πρόβλημα που γιγαντώθηκε ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, αφού αναγκάστηκαν να γίνουν ξανά μετανάστες. Ενώ λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια για τα σπίτια τους απειλούνται με διαταγές πληρωμών από το τραπεζικό σύστημα.

Αφήστε λοιπόν την υποκρισία. Τρεις φορές στα τρία χρόνια ο πρωθυπουργός  μοίραζε υποσχέσεις για να έρθει σήμερα να απαιτεί 30 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα προκειμένου να λάβουν την πλήρη εθνική σύνταξη. Είστε υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζετε εδώ και 32 μήνες διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση της εθνικής σύνταξης. Γιατί αρνηθήκατε πρόταση- τροπολογία τον Φεβρουάριο του 2020 προκειμένου αυτή η ρύθμιση να καλύπτει όλους τους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, την οποία σας καταθέσαμε εκ νέου τώρα.  

Σας καλούμε να αφήσετε τα ημίμετρα και να αποδεχτείτε έστω και τώρα το χρονικό όριο της 15ετίας για την εθνική σύνταξη και ταυτόχρονα την χορήγηση επιτέλους ολόκληρου του επιδόματος στους υπερήλικες ανασφάλιστους ομογενείς όπως ζητούν και οι οργανώσεις τους. Σας καλούμε έστω και τώρα να ψηφίσετε την τροπολογία που καταθέσαμε αλλιώς θα είστε ανακόλουθοι και έκθετοι απέναντι στους ομογενείς μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.