Σκληρη (αυτο)κριτικη και καμπανακι αφυπνισης απο τον Δ. Χαριτου στο συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Δυστυχώς για εμάς, αλλού βρίσκεται η κοινωνία και αλλού βρισκόμαστε εμείς»

Κριτική άσκησε για τον δρόμο που έχει πάρει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα τελευταία διαμειβόμενα, ο πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ κ. Δημήτρης Χαρίτου, κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος. Ο κ. Χαρίτου, σε αυστηρό τόνο, δεν έκρυψε τα λόγια του και δεν προσπάθησε να «στρογγυλέψει» τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο κόμμα.

Ο ίδιος άλλωστε ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την παραδοχή πως «στο σημείο που σήμερα βρισκόμαστε, είναι η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους» για να συνεχίσει λέγοντας: «δυστυχώς για εμάς, αλλού βρίσκεται η κοινωνία και αλλού βρισκόμαστε  εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ! Μεγάλα τμήματα της, όπως οι αγρότες για παράδειγμα και οι νέοι μας που βρίσκονται σε κίνηση, παράγουν θετικά γεγονότα για τη ζωή τους, για τον τόπο. Εμείς δυστυχώς, παράγουμε αρνητικά γεγονότα σε διαρκείς κύκλους εσωστρέφειας».

Ο κ. Χαρίτου επεσήμανε πως το ερώτημα είναι αν μπορεί να αναταχθεί αυτή η κατάσταση συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ σπεύδοντας να καταθέσει την άποψη πως «με την υπάρχουσα σύνθεση των μελών, με αυτές τις δομές και τη συνολική λειτουργία του κόμματος. Με τις προσωπικές στρατηγικές και τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις στελεχών της ηγεσίας, ανεξάρτητου προθέσεων, κατά την γνώμη μου, δύσκολα μπορεί να αναταχθεί ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις  της κοινωνίας».

«Χρειάζεται ένα ισχυρό ευεργετικό σοκ»

Ο ίδιος επεσήμανε πως μόνο με ένα ισχυρό ευεργετικό σοκ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να βγει από αυτή την κατάσταση, αναγνωρίζοντας πως στοιχεία αυτού του αναγκαίου ευεργετικού σοκ είχε τόσο η ομιλία του προέδρου, αλλά και οι εύστοχες επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Αλλιώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε περισσότερη εσωστρέφεια, να απογοητεύονται  και να περιθωριοποιούνται αξιόλογοι άνθρωποι και να αναζητούνται Ιφιγένειες, όχι  μόνο στην κορυφή, αλλά σε όλη την κλίμακα του κόμματος» προειδοποίησε ο κ. Χαρίτου.

«Τι νόημα είχε η αχρείαστη και άκαιρη ρηγμάτωση που προκλήθηκε στο ταλαιπωρημένο σώμα του κόμματος μας, με αφορμή ένα ερωτηματολόγιο;» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε «Αξίζουν μια τέτοια μεταχείριση τα μέλη, ο κόσμος μας που πεισματικά μας ακολουθεί; Και ποιος πρόεδρος θα μπορούσε να σταθεί στον δημόσιο χώρο μετά από μια τέτοια ανοικτή αμφισβήτηση, αν δεν αναβαθμιστεί εκ νέου η θέση του από τα μέλη του κόμματος; Ένα ακόμη ερώτημα… Μόνο ο πρώην πρόεδρος Α. Τσίπρας έπρεπε να σηκώσει τον σταυρό του μαρτυρίου με την παραίτηση του για την βαριά ήττα που υποστήκαμε; Θα απαντηθεί με την πρόταση για εκλογή νέας ΚΕ κ ΠΓ».

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συνεχιστεί ο απαράδεκτος αποκλεισμός στις εκλογικές διαδικασίες»

Από την ομιλία του κ. Χαρίτου δεν έλειψε και η «μομφή» για τον τρόπο που αναδείχθηκαν οι σύνεδροι από τη Ροδόπη. «Στα λόγια όλοι ομνύουν για το κόμμα των μελών. Στη πράξη όμως τι γίνεται; Από πού και ως πού μπορεί η ΠΓ να απαγορεύσει όχι για λόγους αδυναμίας αλλά για πολιτικούς το ύψιστο δικαίωμα σε σχεδόν 1.000 μέλη στην οργάνωση της Ροδόπης να εκλέξουν  τα ίδια τους αντιπροσώπους τους στο Συνέδριο αντί των ελαχίστων διορισμένων που βρίσκονται εδώ; Ποιες είναι αυτές οι καταστατικές διατάξεις που επιτρέπουν σε κάποιους να πληγώνουν την αξιοπρέπεια, να ακυρώνουν τη διαδρομή και την ιστορία  τόσων συντρόφων μας; Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συνεχιστεί ο απαράδεκτος αποκλεισμός στις εκλογικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτου.

«Να μη χάσουμε το τρένο περιμένοντας στον σταθμό, γιατί η ιστορία είναι αμείλικτη»

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Χαρίτου παραδέχθηκε πως «η ομιλία του προέδρου τάραξε χθες τα λιμνάζοντα νερά στο κόμμα μας. Αναπτέρωσε ελπίδες  και τις μειούμενες διαρκώς προσδοκίες του κόσμου μας» και σημείωσε πως «ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ανοικτό, δημοκρατικό, ψηφιακό, προοδευτικό κόμμα που θα σηματοδοτεί συνολικά το χώρο της κεντροαριστεράς είναι σήμερα θέμα ζωτικής σημασίας». Προέτρεψε δε στον επίλογο  «να θελήσουμε και να τολμήσουμε να αποτελέσουμε τον εμβρυουλκό για να ανασυσταθεί η μεγάλη προοδευτική παράταξη, μέσω της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη. Οι κοινωνικές διεργασίες και οι ανακατατάξεις μέσα στην κοινωνία, ιδιαίτερα στον χώρο της νέας γενιάς, έχουν ήδη ξεκινήσει. Να μη χάσουμε το τρένο περιμένοντας στον σταθμό, γιατί η ιστορία είναι αμείλικτη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.