Σημερα η ομιλια Ζελενσκι στη Βουλη

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στην Ολομέλεια αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10-15 λεπτά

Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί διαδικτυακά στη Βουλή.

Η ομιλία Ζελένσκι είχε αποφασιστεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την 25η Μαρτίου και το κάλεσμα του Ελληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Ουκρανίας να τοποθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10-15 λεπτά, όπως και στις υπόλοιπες τοποθετήσεις του σε κοινοβούλια. 

 Τρία «ναι», δύο «όχι» και ένα «ναι μεν, αλλά» 

Οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες για τη διαδικτυακή φιλοξενία του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική Βουλή ολοκληρώθηκαν κατά την τελευταία  Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, αναδεικνύοντας ωστόσο τις -από την πρώτη στιγμή- διαφωνίες και ενστάσεις από τα μικρότερα κόμματα. Η απόφαση για την παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή έγινε δεκτή από τα κόμματα με τρία «ναι» (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), δύο «όχι» (ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ.) και μία κωλοτούμπα «ναι μεν, αλλά» (ΜέΡΑ25). Οπως προέκυψε από διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, εκτός της ΝΔ, θετικοί στην πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου για την ομιλία της επόμενης Πέμπτης εμφανίστηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ. 

 Η Όλγα Γεροβασίλη συμφώνησε με την πρόσκληση, καταδίκασε την εισβολή και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον ουκρανικό λαό ως δείγμα αλληλεγγύης. Ωστόσο, ζήτησε «να μείνει η χώρα μας ενεργό μέλος της διεθνούς διπλωματίας, προκειμένου να σταματήσουμε την επίθεση στην Ουκρανία και τα πλήγματα στον ουκρανικό λαό». Ωστόσο, πέραν του ΚΚΕ, αρνητική στη συμμετοχή της στη διαδικασία ήταν και η Ελληνική Λύση, η οποία επικαλέστηκε -ως αφορμή- άρθρο του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο την πρόσκληση θα έπρεπε να είχε απευθύνει ο κ. Τασούλας και όχι ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να απάντησε πως οι συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικές προκειμένου να απευθυνθεί ο ίδιος στην ουκρανική πλευρά και ότι ήταν ευτυχές γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο. «Πρόκειται για έναν αχρείαστο σχολαστικισμό» είπε λίγη ώρα αργότερα ο κ. Τασούλας, μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

 Από την πλευρά του, πάντως, το κόμμα του κ. Βελόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τη διαδικασία και επισημαίνει: «Η ΕΛΛΥΣΗ εκφράζει την αντίθεσή της στο διάγγελμα του κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας». Με «δημιουργική ασάφεια» τοποθετήθηκε στο ζήτημα ο Γιάννης Βαρουφάκης, διατυπώνοντας ενστάσεις κυρίως για τη διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης που θα φιλοξενήσει τον Ουκρανό πρόεδρο και ενημερώνοντας ωστόσο τον πρόεδρο της Βουλής με επιστολή που του έστειλε ότι τελικά το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί στην τοποθέτηση του κ. Ζελένσκι, συμβολικά, με έναν βουλευτή. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πάντως κάνει λόγο για «διάγγελμα» Ζελένσκι και μετατροπή της Βουλής σε «χώρο μονολόγου» και τους βουλευτές σε «παθητικούς ακροατές», ενώ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι επιχειρεί «να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες». Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην ομιλία Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης, κατά την οποία θα απευθυνθεί στο Σώμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης, θα παραστούν ο πρεσβευτής της Γαλλίας, λόγω της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας και ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος.

Επί της διαδικασίας πάντως, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει το μεσημέρι (12:00) σήμερα με τον πρόεδρο κ. Τασούλα να προσφωνεί τον Ουκρανό πρόεδρο και τον τελευταίο να τοποθετείται για 10-15 λεπτά της ώρας μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα θεωρεία δεν θα ανοίξουν ούτε θα δοθούν προσκλήσεις, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βουλή τον μήνα Μάρτιο ήταν ιδιαίτερα αυξημένος (150). Στο πλαίσιο αυτό, ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που αναμένεται να παραβρεθούν υπολογίζεται σε περισσότερους από 200.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.