«Σημαντικη επιτυχια ολων εκεινων των δυναμεων που αγωνιστηκαν και συνεχιζουν να αγωνιζονται»

Την απόρριψη αιτήματος για εξόρυξη χρυσού στις Σάπες χαιρέτισε ο Δημήτρης Χαρίτου

Την πρόσφατη απόφαση απόρριψης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε για την εξόρυξη χρυσού στον ευρύτερο χώρο των Σαπών στην Ροδόπη χαιρέτισε με δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Θυμίζουμε πως πρόκειται για αίτημα που είχε υποβάλει η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε., θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold  και στο παρελθόν είχε βρει αντίθετο τόσο το δημοτικό συμβούλιο όσο και τις περιφερειακές υπηρεσίες λόγω της επικινδυνότητάς του για το περιβάλλον.

Η εκ νέου απόρριψη, λοιπόν, αποτελεί «μια σημαντική επιτυχία όλων εκείνων των δυνάμεων που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για την περιοχή. Μια ανάπτυξη που αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και σέβεται τους φυσικούς της πόρους», όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτου.

Το εγκεκριμένο πριν λίγες ημέρες, Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, δίνει, χωρίς καμία αμφιβολία, ένα οριστικό τέλος στα σχέδια εξόρυξης του χρυσού στη περιοχή, σημείωσε. Με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσει τις τοπικές κοινωνίες από την «ομηρία» πολλών χρόνων και από τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα, που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.

Μιλώντας σχετικά με το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που είχε προηγηθεί, ο κ. Χαρίτου σχολίασε πως ο σχεδιασμός του και οι προτεραιότητες του, απέκλειαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια δραστηριότητα για να καταλήξει «ισχυρό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος πρωθυπουργός, όταν από το βήμα του Συνεδρίου ,σε διάλογο με το ακροατήριο για τα Χρυσωρυχεία, απευθυνόμενος σε αυτοδιοικητικούς, είπε “εσείς ξεμπλέξατε  νωρίς” επιβεβαιώνοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.