Σφοδρη κριτικη στην κυβερνηση απο τον Οζ. Φερχατ στη συζητηση επι του Προυπολογισμου

«Στο πρόγραμμα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απουσιάζουν οι ουσιαστικές αναπτυξιακές πολιτικές»

«Δεν υπάρχει μια πραγματική αναπτυξιακή πολιτική για τη Θράκη και τους Θρακιώτες»

Με τις ψήφους της συμπολίτευσης κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός του κράτους για το οικονομικό έτος 2024, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες

Νωρίτερα στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος  άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στην κατάσταση που βιώνει η κοινωνία με την ακρίβεια. Στην ομιλία του βουλευτή δεν έλειψαν και οι εκτενείς αναφορές στην περιοχή μας, τόσο για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων ή τη διαμαρτυρία των αγροτών, όσο και για την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού.

«Με το δημόσιο χρέος στα ουράνια και με τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους να οδηγεί εκατομμύρια ΑΦΜ στα πρόθυρα μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, το καράβι γέρνει επικίνδυνα. Όμως, ο δεξιός καπετάνιος του ελληνικού “Τιτανικού”, όπως προεκλογικά εξαπάτησε τους πολίτες χωρίς να αναφέρει τίποτα για τη φορολογική τους επιβάρυνση, έτσι και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 εξαπατά και επιχαίρει για την επίτευξη  δημοσιονομικών στόχων» τόνισε αρχικά ο κ. Φερχάτ, ξεκαθαρίζοντας πως συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν νοείται χωρίς να γίνει συζήτηση για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, «στο πρόγραμμα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ανύπαρκτο και απουσιάζουν οι ουσιαστικές αναπτυξιακές πολιτικές».

Ο βουλευτής Ροδόπης σημείωσε πως το διαθέσιμο εισόδημα εξανεμίζεται, ο πολίτης βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, ενώ είναι απροστάτευτος στις φωτιές, στις πλημμύρες, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δουλεύει περισσότερο από όλους στην Ευρώπη και πληρώνεται με τον χαμηλότερο μισθό σχεδόν από όλη την Ευρώπη.

«Καμία αναπτυξιακή πολιτική για τη Θράκη»

Σκιαγράφησε δε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Ροδόπη κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη. Αρχής γενομένης από τις πυρκαγιές του Αυγούστου ο κ. Φερχάτ υπογράμμισε πως τέσσερις μήνες μετά και οι κάτοικοι των οικισμών που έχασαν σπίτια, αποθήκες, μαντριά, αγροτικό εξοπλισμό, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, χιλιάδες ελαιόδεντρα, κερασιές, καρυδιές, αμπέλια και δεκάδες μελισσοσμήνη συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους, με τις χειμωνιάτικες δυσμενείς καιρικές συνθήκες να τους επιφυλάσσουν νέα προβλήματα. «Καμία αποζημίωση, καμία ενέργεια για την προστασία των πληγέντων περιοχών από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα,  κανένα μέτρο αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος» ξεκαθάρισε ο βουλευτής

«Για ποια ανάπτυξη και ποιον θετικό προϋπολογισμό μιλάτε; και σε ποιους απευθύνεστε;» διερωτήθηκε ο ίδιος και συνέχισε στον ίδιο αυστηρό τόνο, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει «κανένας σοβαρός σχεδιασμός, καμία αναπτυξιακή πολιτική για τη Ροδόπη και τη Θράκη γενικότερα».

Ο κ. Φερχάτ έκανε ειδική αναφορά και στην μειονότητα τονίζοντας απευθυνόμενος προς τις θέσεις των υπουργός πως «δεν έχετε τηρήσει καμία από τις δεσμεύσεις σας, ούτε τις θεσμικές, ούτε τις κοινωνικές αλλά ούτε και τις αναπτυξιακές. Όλη η δήθεν αγωνία, η ενσυναίσθηση και η πολιτική παρέμβαση σας, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα προεκλογικό πυροτέχνημα που εξαντλήθηκε στα όρια του διχασμού και της τοξικότητας που προκαλέσατε βλάπτοντας σοβαρά τη δημοκρατία, την πολυπολιτισμικότητα, την κοινωνική συνοχή και εντέλει τη θετική εικόνα της περιοχής στο πανελλήνιο και όχι μόνο».  

«Σε τι να ελπίζουμε για ενίσχυση των εισοδημάτων μας και τόνωση της οικονομίας μας πέρα από τον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που δεν υπάρχει μια πραγματική αναπτυξιακή πολιτική για τη Θράκη και τους Θρακιώτες;» επανέλαβε ο ίδιος για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «απέναντι στην υλοποίηση πολιτικών που αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, που πλήττουν ευθέως τα λαϊκά στρώματα, τον κόσμο της εργασίας και της αγροτιάς,  αλλά και τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, κρυφακούγοντας πολιτικούς, στρατιωτικούς,  δημοσιογράφους, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, υποτάσσοντας την επιστημονική έρευνα κάτω από την κηδεμονία Υπουργείου (!), εμείς ως Νέα Αριστερά και με τη συμπόρευση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων θα παλέψουμε για να ξανανθίσει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου και των πολιτών του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.