Σφοδρη κριτικη Δημητρη Χαριτου στο νομοσχεδιο για τα ΑΕΙ

«Το όραμα σας για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι να μεταλλαχθεί από δημόσιο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας σε ιδιωτικό χώρο»

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση τοποθετήθηκε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου. Κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής σημείωσε πως «καλλιεργείτε μια στρεβλή εικόνα, για το δημόσιο πανεπιστήμιο προκειμένου να παρέμβετε  αυταρχικά».

Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει πως «για εσάς δεν ευθύνεται το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και δεν αξιοποιεί το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό, αλλά ευθύνονται τα πανεπιστήμια που είναι δήθεν μακριά από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Για να δικαιολογήσετε με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις που στοχεύουν στη μετάλλαξη του δημοσίου πανεπιστημίου και τη μετατροπή του σε προέκταση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

«Κρατάτε σε υποχρηματοδότηση τα πανεπιστήμια»

«Για εσάς» συνέχισε «τα προγράμματα σπουδών ευθύνονται για το σοβαρό πρόβλημα της  επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων επιστημόνων, αποκρύπτοντας πως με αυτούς τους τίτλους σπουδών διαπρέπουν στο εξωτερικό οι απόφοιτοί τους».  «Πώς αλλιώς» διερωτήθηκε «θα δικαιολογήσετε τις ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που στοχεύουν στην πολυδιάσπαση των προγραμμάτων σπουδών σε πτυχία πολλών ταχυτήτων, την επαναφορά των ΤΕΙ ως τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών με συνέπεια την υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών, τη μεγαλύτερη απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων;».

Ο βουλευτής Ροδόπης απευθυνόμενος στη υπουργό τόνισε «τα ωραία λόγια για την ποιοτική αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης ως πρώτο μάλιστα στόχο δεν έχουν καμία απολύτως αξία, όταν κρατάτε σε υποχρηματοδότηση τα πανεπιστήμια, που ασφυκτιούν οικονομικά» και θύμισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ οι πόροι για τα πανεπιστήμια είχαν αυξηθεί κατά 1,2 δις για να τονίσει πως «σήμερα με τη φιλοσοφία που διαπερνά το νομοσχέδιο ουσιαστικά τα ωθείτε να αναζητούν πόρους, από χορηγούς επιχειρηματικών συμφερόντων, προκειμένου να επιβιώσουν».

«Τρία χρόνια τώρα δεν υλοποιείτε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ίδρυση και λειτουργία των έξι νέων τμημάτων στο ΔΠΘ»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής σημείωσε «οι πραγματικές προθέσεις σας  για το δημόσιο Πανεπιστήμιο έγιναν εξ αρχής γνωστές» και εξήγησε πως «αναγνωρίσατε τους τίτλους σπουδών αμφίβολης ποιότητας ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμα με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Ενώ με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής προκαλέσατε μία διαρκή αιμορραγία φοιτητών σε βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων  όπως του ΔΠΘ και σε όφελος των ιδιωτικών κολεγίων που τόσο αγαπάτε».

Ο ίδιος επέμεινε στην αναφορά του στο ΔΠΘ θυμίζοντας πως «τρία χρόνια τώρα δεν υλοποιείτε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ίδρυση και λειτουργία των έξι νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, που αναμένουν οι τοπικές κοινωνίες» και υπογράμμισε πως  «η ρύθμιση στο νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου να καταργεί πανεπιστημιακά τμήματα, επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα περιφερειακά πανεπιστήμια». «Οφείλετε να γνωρίζετε» ξεκαθάρισε
«ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το ΔΠΘ, αποτελούν για τις τοπικές κοινωνίες πυλώνες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης».

«Ευνοείτε τις διαδικασίες της αδιαφάνειας και των συναλλαγών»

Λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας του ο βουλευτής προέτρεψε την υπουργού αφού δεν ακούει την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αφουγκραστεί τουλάχιστον τι λένε τα ίδια τα πανεπιστήμια επισημαίνοντας πως «19 Σύγκλητοι σας ασκούν έντονη αλλά τεκμηριωμένη κριτική για το νομοσχέδιο, ενώ οι περισσότερες σας ζητούν να το αποσύρετε».  Ο ίδιος τόνισε πως «με τις ρυθμίσεις εκεί στοχεύετε, να σπάσετε τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής διοίκησης των πανεπιστημίων. Να καταργήσετε την εκλογή των οργάνων διοίκησής τους. Να εγκαθιδρύσετε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, με υπερεξουσίες στον πρύτανη και το συμβούλιο διοίκησης, χωρίς τη δημοκρατική εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη λήψη των αποφάσεων, χωρίς καμία λογοδοσία, χωρίς δημοκρατικά αντίβαρα. Όπως σας λένε οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί ευνοείτε τις διαδικασίες της αδιαφάνειας και των συναλλαγών με τις επιλογές του νέου μοντέλου διοίκησης. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον ορισμό μάνατζερ στα Πανεπιστήμια οι διοικήσεις τους θα προσομοιάζουν περισσότερο με διοικητικά συμβούλια ανώνυμων εταιρειών».

«Αυτό είναι το όραμα σας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, να μεταλλαχθεί από δημόσιο ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας σε ιδιωτικό χώρο όπου τμήματά του θα εκχωρούνται για ιδιωτικοποίηση;» διερωτήθηκε και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «κανένας νόμος – πλαίσιο, ακόμη και αν ψηφιστεί, δεν έχει καμία απολύτως τύχη αν δεν έχει την συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Να σας θυμίσω τον Ν.815 ή τα άλλα δήθεν μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα στην ανώτατη εκπαίδευση, όλα έμειναν στα χαρτιά. Άλλωστε πολύ σύντομα μία νέα προοδευτική κυβέρνηση θα οδηγήσει και αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στα σκουπίδια της ιστορίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.