Σφοδρη κριτικη Δ. Χαριτου στο Νομοσχεδιο του υπουργειου Περιβαλλοντος και Ενεργειας

«Η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το νερό, όπως έκανε και στην ενέργεια»

«Το άρθρο 160, ακυρώνει την αδειοδότηση της 2ης μονάδας της ΔΕΗ στη Κομοτηνή και οδηγεί στο κλείσιμο της υπάρχουσας μονάδας»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τις ενστάσεις για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού που έχουν εκφραστεί.

Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην χρονική και κοινωνική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει το νομοσχέδιο. Είπε συγκεκριμένα πως «τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια του σοκ των Τεμπών, που εσείς συνεχίζετε να την προκαλείτε, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, χαρακτηρίζοντας το έγκλημα ως θυσία ή και ως ευκαιρία κατά τον κύριο Γεωργιάδη, τη στιγμή που η κοινωνία ασφυκτιά και εσείς εμπαίζετε τους εργαζόμενους με την ισχνή αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει ήδη εξαερωθεί από τα κύματα της ακρίβειας. Εσείς αυτή την στιγμή επιλέγετε να ψηφίσετε νομοσχέδιο που θέλει, υποτίθεται, να ρυθμίσει την διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων ενώ στην πραγματικότητα η στόχευσή του είναι να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου, κοινωνικού αγαθού όπως το νερό, αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ο κ. Χαρίτου απέρριψε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού πως δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, διερωτώμενος «τότε γιατί την ευθύνη διαχείρισης του νερού από το δημόσιο την εκχωρείτε σε μία ρυθμιστική αρχή διευρύνοντας τις αρμοδιότητες της σημερινής ΡΑΕ;».

Παράλληλα εξήγησε πως προορισμός των Ρυθμιστικών Αρχών είναι να ρυθμίζουν προβλήματα όπου υπάρχει αγορά και θέματα ανταγωνισμού ενώ κατηγόρησε τον υπουργό πως αποκρύπτει ότι βάσει Νόμου η Ρυθμιστική Αρχή είναι ανεξέλεγκτη, ότι δηλαδή οι πράξεις της είναι εκτελεστές χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο από το κράτος.

Ο βουλευτής περιέγραψε ως υπόθεση ότι «ανομολόγητο επόμενο βήμα σας είναι να προχωρήσετε σε συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, να τις ωθήσετε να εκχωρούν σε ιδιωτικά συμφέροντα τις υποδομές ύδρευσης, τα δίκτυα, κάτω από το βάρος των χρεών που με ευθύνη σας έχουν συσσωρεύσει λόγω του ενεργειακού κόστους» και  υπογράμμισε πως «οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μαζί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις εισπρακτικές εταιρείες, θα φουσκώνουν και οι λογαριασμοί της ύδρευσης και θα φυτρώνουν σιγά σιγά και στην διαχείριση του νερού ανάλογες εισπρακτικές εταιρείες».

«Με το άρθρο 160 ενταφιάζετε οριστικά το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή»

Ο κ. Χαρίτου έκανε ειδική αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 160 του νομοσχεδίου που ακυρώνουν την δεύτερη άδεια εργοστασίου της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής  υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για κατάφορη αδικία σε βάρος της Ροδόπης, αφού σε λίγα χρόνια οδηγείται σε κλείσιμο το υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ. Εξήγησε συγκεκριμένα ο βουλευτής: «Η ΡΑΕ στις αρχές του 2021 ενέκρινε την αδειοδότηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα. Εσείς κύριε υπουργέ απαντώντας σε ερώτησή μου για την επίσπευση της υλοποίησης αυτού του σχεδίου αποκρύψατε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, όχι προφανώς εν αγνοία σας, είχε άλλους σχεδιασμούς. Προχώρησε σε επένδυση όχι στο δικό της εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, που ήταν και η πιο συμφέρουσα λύση λόγω της ύπαρξης υποδομών, αλλά επέλεξε να επενδύσει  σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ιδιωτικών συμφερόντων στην Αλεξανδρούπολη.

Το αποκρύψατε τότε σκόπιμα, όπως αποκρύψατε τότε στην απάντησή σας ότι στο προσχέδιο της μελέτης επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, έως το 2035, που προφανώς και αυτό το γνωρίζατε, το υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής θα τεθεί εκτός λειτουργίας, εφόσον δεν προχωρήσει η δεύτερη μονάδα νέας γενιάς.

Εσάς  το ενδιαφέρον σας δεν ήταν ποτέ η ΔΕΗ, αλλά για η κατασκευή της μονάδας  ιδιωτικών συμφερόντων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής απέναντι ακριβώς από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Ήταν τα deal του κυρίου Μητσοτάκη πριν την ενεργειακή κρίση με τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας.

Με το άρθρο 160 ενταφιάζετε οριστικά το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, αφού όπως προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου οι υφιστάμενες άδειες παραγωγής που χορήγησε η ΡΑΕ, για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ παύουν αυτοδικαίως με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Ο βουλευτής Ροδόπης κατέληξε στην ομιλία του καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη συμπληρώνοντας σε αυτήν ότι «εξαιρούνται οι αδειοδοτημένες από τη ΡΑΕ μονάδες για τις οποίες υπάρχει ενεργή σύνδεση με τον ΑΔΜΗΕ της μονάδας που θα αντικαταστήσει».

«Σε διαφορετική περίπτωση θα είστε υπόλογοι και έκθετοι απέναντι στην κοινωνία της Ροδόπης» υπογράμμισε για να σημειώσει με νόημα κλείνοντας, «έχει ενδιαφέρον αν θα ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής μια τέτοια ρύθμιση που αδικεί και πλήττει καίρια τη Ροδόπη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.