Σφοδρη κριτικη Δ. Χαριτου στο νομοσχεδιο για το δημοσιο σχολειο

«Ανομολόγητη επιδίωξη σας να κάνετε ακόμη πιο ιδιωτική την εκπαίδευση»

«Σας κατηγορούμε ανοικτά ότι στέλνετε τους νέους που σφαγιάζετε από τα πανεπιστήμια ως σίγουρη πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο της ΝΔ για το δημόσιο σχολείο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικές εκδικητικές απέναντι στα νέα παιδιά, αποκλεισμό 25.000 νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και προώθησή τους στα ιδιωτικά κολέγια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που βιώνει δύο χρόνια εγκατάλειψης και απραξίας με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα σχολεία. Στην ομιλία του ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικές εκδικητικές απέναντι στα νέα παιδιά, αποκλεισμό 25.000 νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και προώθησή τους στα ιδιωτικά κολέγια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που βιώνει δύο χρόνια εγκατάλειψης και απραξίας με την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Επιδίωξή σας να μετατρέψετε τη μόρφωση από δικαίωμα όλων σε προνόμιο των λίγων»

«Με το νομοσχέδιο, ούτε την αναβάθμιση του σχολείου, ούτε την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών προωθείτε, όπως παραπλανητικά αναγράφεται στον τίτλο» ξεκαθάρισε ο βουλευτής ευθύς εξαρχής για να συμπληρώσει πως «με τις ρυθμίσεις σας στοχεύετε κατευθείαν στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, στην επιστροφή στο παρελθόν, σε ένα αυταρχικού τύπου σχολείο, που θα είναι πιο αποκρουστικό για όσους ακόμη μοχθούν σε αυτό».

Παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε ότι «όσες περίτεχνες εκφράσεις κι αν χρησιμοποιήσετε δε μπορεί να κρυφτεί η ανομολόγητη επιδίωξή σας να κάνετε ακόμη πιο ιδιωτική την εκπαίδευση, δηλαδή για όσους έχουν χρήμα. Να μετατρέψετε τη μόρφωση από δικαίωμα όλων σε προνόμιο των λίγων με το πορτοφόλι, των εκλεκτών σας. Τι διαφορετικό από αυτό εννοούσε ο κος Μητσοτάκης όταν πρόσφατα έλεγε, δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι κατ’ ανάγκη στα πανεπιστήμια. Βέβαια, τι δουλειά έχουν εκεί τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ή των αγροτών ή από την ορεινή Ροδόπη; Εσείς αντί να τους δώσετε ευκαιρίες να προχωρήσουν έρχεστε με τις ρυθμίσεις να υψώσετε νέους φραγμούς και να γυρίσετε την παιδεία  50 χρόνια πίσω».

«Με την ΕΒΕ κλέψατε τα όνειρα και τις προσδοκίες πάνω από 25.000 νέων ανθρώπων»

Ο βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στην ψήφιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής λέγοντας: «Εσείς δεν διστάσατε αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία, παρά τις αντιδράσεις μας, με την ψήφιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, να κλέψετε τα όνειρα και τις προσδοκίες πάνω από 25.000 νέων ανθρώπων, αφήνοντάς τους εκτός πανεπιστημίων.

Την ίδια στιγμή που κάνετε δήθεν έκκληση να στραφούν στα δημόσια ΙΕΚ, ως ξεκάρφωμα, έχετε αναγνωρίσει τα τριετή πτυχία ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμα με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.

Σας κατηγορούμε ανοικτά ότι στέλνετε τους νέους που σφαγιάζετε από τα πανεπιστήμια ως σίγουρη πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια».

«Η αξιολόγηση που προτείνετε θα είναι τιμωρητική»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής τόνισε πως στην ίδια λογική της οπισθοδρόμησης είναι και οι ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο. Είπε αναλυτικά: «Οικοδομείτε ένα σχολείο που δεν θα προάγει τη γνώση, το διάλογο, τη συλλογική προσπάθεια, την αξιολόγηση, αλλά ένα αυταρχικό σχολείο, με τον διευθυντή-αφέντη ελέω και προέκταση του κομματικού σας κράτους.

Επαναφέρετε τον επιθεωρητισμό, που θα αναπαράγει αποκλεισμούς και εντάσεις, γεγονός που θα αποθαρρύνει μάχιμους εκπαιδευτικούς από την προσπάθεια που σήμερα κάνουν.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση που προτείνετε θα είναι τιμωρητική».

«Στηρίξτε το ακριτικό πανεπιστήμιο της Θράκης»

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του κάνοντας ειδική αναφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Δύο χρόνια απραξίας και εγκατάλειψης για το ΔΠΘ. Αποφάσεις με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια για την ίδρυση και λειτουργία 8 νέων τμημάτων τις βάλατε στο ράφι.

Θα έπρεπε από φέτος να λειτουργούν στην Κομοτηνή τα τμήματα της ψυχολογίας και της διατροφολογίας. Το πρώτο το πήγατε στο Διδυμότειχο σε μία τράμπα με τη Νοσηλευτική με κριτήρια που μόνο ακαδημαϊκά δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Ενώ το δεύτερο μεταθέσατε την ίδρυσή της από του χρόνου και βλέπουμε.

Αφήστε τις ανέξοδες υποσχέσεις, ενισχύστε, στηρίξετε το ακριτικό πανεπιστήμιο της Θράκης. Αποτελεί από την ίδρυσή του τον βασικό μοχλό, πνεύμονα ανάπτυξης της περιοχής, που συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της περιοχής».

«Καταψηφίζω το νομοσχέδιο με τη βεβαιότητα ότι μία νέα προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει αυτές τις ρυθμίσεις και θα διαμορφώσει ένα νέο σχολείο ανοιχτό, δημοκρατικό, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλα τα παιδιά» τόνισε ο βουλευτής κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.