Σφοδρη κριτικη απο τους βουλευτες Ροδοπης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τον νεο Αναπτυξιακο

Δ. Χαρίτου: «Μας γυρίζετε πίσω στο παρελθόν, στο καθεστώς της αδιαφάνειας της διαπλοκής»

Ι. Αχμέτ: «Αναπτυξιακός Νόμος, χωρίς την Θράκη πρωταγωνίστρια και ατμομηχανή της ανάπτυξης δεν νοείται»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε οι βουλευτές Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου και κ. Ιλχάν Αχμέτ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη». Και οι δύο άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καθώς όπως εκτιμούν, υποβαθμίζει την περιφερειακή ανάπτυξη, όπως επίσης αποκλείει την μικρή επιχειρηματικότητα.

Δημήτρης Χαρίτου: «Αποκλείονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις»

Περισσότερο συγκεκριμένα ο κ. Δημήτρης Χαρίτου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζεται ο υπουργός, ουσιαστικά αποκλείονται. Άλλωστε δεν τους το κρύψατε, βαρίδια της οικονομίας τους ανεβάζετε, ζόμπι τους κατεβάζετε. Η στόχευση είναι απολύτως σαφής να αξιοποιούν τους πόρους κυρίως οι μεγάλοι όμιλοι, οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, αφού άλλωστε είναι ο μοναδικός που ενισχύετε από 2 εκ των 13 καθεστώτων ενίσχυσης».

Παράλληλα έσπευσε να υπογραμμίσει πως «η πιο χαμένη από τις ρυθμίσεις σας θα είναι η ελληνική περιφέρεια» εξηγώντας πως «μειώνετε από 3 εκ. σε 1 εκ. την αρμοδιότητα των Περιφερειών να εγκρίνουν επενδυτικά σχέδια. Αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι οι επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται εκτός των περιφερειακών σχεδίων, δαπάνες όπως για έρευνα και ανάπτυξη, για καινοτομία, για προστασία του περιβάλλοντος, αυτές θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις στην Αττική. Και ξέρετε γιατί, γιατί δεν βάζετε για την χορήγηση τους κριτήρια διαφοροποίησης ανάλογα με το επίπεδο κάθε Περιφέρειας. Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος των επιχειρήσεων. Ο κίνδυνος είναι ορατός ένα μεγάλο μέρος από το σύνολο των ενισχύσεων του αναπτυξιακού να χορηγηθεί μέσω αυτής της κατηγορίας των επιλέξιμων δαπανών».

«Θα διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες»

Κάτι τέτοιο εκτίμησε ο βουλευτής θα αποτελέσει τη ταφόπλακα της περιφερειακής ανάπτυξης και θα οδηγήσει στη διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων για να αναφερθεί και στο Πόρισμα της Διακομματικής επισημαίνοντας πως «δυστυχώς οι οποίες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν για την ανάπτυξη της Θράκης μέσω του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής θα μείνουν κούφια λόγια, θα είναι κενό γράμμα».

Κλείνοντας ο κ. Χαρίτου άσκησε οξεία κριτική στο νομοσχέδιο τονίζοντας πως «έχετε βάλει δικλείδες ασφαλείας για να υπηρετηθούν οι στόχοι σας. Όλη η εξουσία διαχείρισης των επενδυτικών σχεδίων συγκεντρώνεται στο υπουργείο και προσωπικά στον υπουργό Ανάπτυξης. Μας γυρίζετε πίσω στο παρελθόν, στο καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, που οδήγησε σε ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που δεν άντεξε και κατέρρευσε μέσα στην κρίση. Όχι μόνο δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όπως ισχυρίζεστε όχι μόνο δεν θα ανακοπεί το braindrain, αλλά δυστυχώς θα διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες».

Ιλχάν Αχμέτ: «Η Θράκη κατασυκοφαντήθηκε ότι αποτέλεσε το EL DORADO για απατεώνες και καταχραστές του δημοσίου χρήματος»

Από την πλευρά του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και επεσήμανε πως στον Αναπτυξιακό Νόμο απουσιάζουν οι τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να χαράξουν έναν νέο συγκεκριμένο προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου η χώρα να αλλάξει παραγωγικό παράδειγμα, που είναι και το ζητούμενο μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, που αποκάλυψε τις διαχρονικές παθογένειες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ο Βουλευτής Ροδόπης επικεντρώθηκε κατά την ομιλία του στην ανάπτυξη της Θράκης, σημειώνοντας πως η Θράκη κατασυκοφαντήθηκε σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη ότι αποτέλεσε το EL DORADO για απατεώνες και καταχραστές του δημοσίου χρήματος.

«Ως Θρακιώτης καταγγέλλω αυτούς τους χαρακτηρισμούς που αποτέλεσαν το όχημα για την αναπτυξιακή απαξίωση της Θράκης και της αποβιομηχάνισης των τελευταίων 20 χρόνων μετατρέποντας τις Βιομηχανικές μας Περιοχές σε φαντάσματα και τους εργαζόμενους σε ανέργους και μετανάστες», τόνισε.

Να γίνει πράξη το πόρισμα της Διακομματικής για την Ανάπτυξη της Θράκης

Ο Ιλχάν Αχμέτ υποστήριξε πως τα δομικά προβλήματα του κράτους και οι ατελέσφορες πολιτικές οδήγησαν στην καταβολή ενισχύσεων σε αεριτζήδες και αετονύχηδες, απομονώνοντας τους τοπικούς επιχειρηματίες που ήθελαν πραγματικά να επενδύσουν στη Θράκη, προκειμένου να δώσουν ανάσα επιχειρηματικότητας σε μια κατεξοχήν αγροτική και απομονωμένη περιοχή της χώρας μας.          

Κλείνοντας, ζήτησε επιτακτικά από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τα όσα προβλέπει για την Θράκη το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ενώ παράλληλα κατέθεσε μερικές  από τις προτάσεις του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για τον συζητούμενο Αναπτυξιακό νόμο.

«Αναπτυξιακός Νόμος, όμως, χωρίς την Θράκη πρωταγωνίστρια και ατμομηχανή της ανάπτυξης δεν νοείται. Γι’ αυτό και σας καλώ να αποδώσετε στην Θράκη όλα εκείνα που της στερήθηκαν ΑΔΙΚΑ τα τελευταία 20 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.