Σεναρια και επεξηγησεις την επομενη ημερα της επιστολης Αμοιριδη

Ενιαία παράταξη και πολιτικές με επικεφαλής τον Χρήστο Μέτιο προτείνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης

«Κανένας λόγος συμπόρευσης» η απάντηση του Χριστόδουλου Τοψίδη

«Ώριμες οι συνθήκες για ενότητα»  το σχόλιο του Χρήστου Μέτιου

Αναταράξεις δημιούργησε η πρόταση που δημοσιοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης με την «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Μιχάλης Αμοιρίδης για την συνεργασία – συγχώνευση της παράταξης στην οποία ανήκει με αυτήν της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» του Χρήστου Μέτιου.

Η πρόταση του κ. Αμοιρίδη όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» απηχεί στην ανάγκη που έχει εκφραστεί από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019, από πολίτες – ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας – που αποτελεί πολιτικό «σπίτι» της πλειοψηφίας των Περιφερειακών Συμβούλων των δύο παρατάξεων- για συνεργασία αλλά και κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές αφήνοντας στην άκρη διχόνοιες του παρελθόντος.

«Η πρότασή μου απηχεί στην επιθυμία των ανθρώπων και ψηφοφόρων του χώρου να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε με μια ενιαία φωνή και σχεδιασμό»

Επεξηγώντας την πρότασή του ο ίδιος δήλωσε πως «ο χώρος στον οποίο ανήκω και οι άνθρωποι του χώρου αυτού επιθυμούν να τεθούν στην άκρη παλιά προβλήματα, παλιές διχόνοιες, και ασυμφωνίες, και όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου, με μια ενιαία φωνή, και έναν ενιαίο σχεδιασμό, σύμφωνα και με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση που ανήκει στον δικό μας χώρο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του  πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη» για να εξηγήσει πως η βασική στόχευση, όπως αυτή αναλύεται και στο κείμενο που γνωστοποίησε δεν είναι άλλη από το «να μπουν στην άκρη διχόνοιες κα προβλήματα του παρελθόντος, εγωισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες και να ενωθούμε ως μια παράταξη και τώρα, αλλά και αργότερα στις επόμενες εκλογές».

Σύμφωνα με τον ίδιο η σκέψη αυτή δεν απηχεί μόνο στον ίδιο αλλά «στο μυαλό πολλών» όπως τόνισε από αμφότερες τις παρατάξεις ωστόσο η δυσκολία υλοποίησής της ανάμεσα σε «αδελφοκτόνες» όπως τις χαρακτήρισε παρατάξεις οδήγησε στο να μην εκφραστεί έως σήμερα αυτή τη πρωτοβουλία. «Το είχε πει την επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Περιφερειάρχης, ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας. Ο χώρος και η ωρίμανση για αυτή τη συνεργασία μετά από μια εκλογική διαδικασία, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί την αμέσως επόμενη μέρα, ανάμεσα σε δυο παρατάξεις όπως ήμασταν εμείς, οι οποίες ήταν «αδελφοκτόνες». Συνεπώς θα έπρεπε κάποια πράγματα να ωριμάσουν, να περάσει ο χρόνος. Από τη στιγμή που είδα ότι δεν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία, αλλά υπήρχε αυτή η σκέψη και σε πολλούς ακόμα, έπρεπε κάποιος να πει αυτά που σκέφτεται και τα είπα δυνατά εγώ. Είναι μια σκέψη η οποία νομίζω ότι είναι στο μυαλό πολλών. Και από τη μια παράταξη και από την άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οξύμωρο και πλέον άχρηστο, να κάνουμε αντιπολίτευση σε ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουμε και συμπλέουμε πολιτικά»

Άλλωστε όπως έκανε σαφές η «Περιφερειακή Σύνθεση» είναι μια παράταξη η βάση της οποίας ήταν μέσα από τον κορμό της «Περιφερειακής Αναγέννησης» και επομένως αφορά σε «στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με μια κεντρική πολιτική φιλοσοφία και ιδεολογία που πρεσβεύει το κυβερνών κόμμα, και απόψεις θετικές για την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλουμε να υποστηρίξουμε». «Για τον λόγο αυτόν λοιπόν είναι οξύμωρο και πλέον άχρηστο, να κάνουμε αντιπολίτευση σε ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουμε και συμπλέουμε ουσιαστικά πολιτικά» ανέφερε τονίζοντας πως «η διαφωνία και η διαφοροποίηση είναι στα πρόσωπα».

«Τα πρόσωπα είναι το ελάχιστο της υπόθεσης, με βάση και τα αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Μέτιος είναι Περιφερειάρχης, είναι διοίκηση, εμείς είμαστε αντιπολίτευση, συνεπώς πρέπει να συμπράξουμε. Η ηγεσία αυτή τη στιγμή είναι από τον Περιφερειάρχη τον κ. Μέτιο, και όλοι μαζί πλέον να βάλουμε τις ιδέες μας, να βάλουμε την προσπάθειά μας, να βάλουμε την εργασία μας, και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι, να αφήσουμε πίσω κάτι για αυτόν τον τόπο, ο καθένας από τη δικιά του πλευρά» συνέχισε.

Ερωτηθείς ως προς το σχόλιο – απάντηση που εξέδωσε η «Περιφερειακή Σύνθεση» ο κ. Αμοιρίδης έκανε λόγο για μία άποψη που «θέλει διόρθωση» για να επισημάνει επίσης πως «οι αντιδράσεις του κόσμου, των απλών φίλων, ψηφοφόρων αλλά και στελεχών που έχουν επικοινωνήσει μαζί μου είναι όλων θετικές».

«Ζήτησα αρκετοί άνθρωποι να σκεφτούν την έως σήμερα πορεία, και το τι πρέπει να γίνει για το αύριο»

Ερωτηθείς ως προς τα επόμενα βήματά του και το αν η θέση του αυτή συνεπάγεται και την αποχώρησή του από την «Περιφερειακή Σύνθεση» ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «όλα είναι ανοιχτά» τονίζοντας πως «όπως γίνεται σαφές και από την δήλωσή μου, από δω και πέρα θα λειτουργήσω και εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου με γνώμονα την συνεργασία και την πορεία προς μία παράταξη». «Δεν περιμένω μέσα σε 24 ώρες να γίνουν εύκολα αποδεκτά κάποια πράγματα. Αυτό ωστόσο το οποίο ζήτησα είναι αρκετοί άνθρωποι να σκεφτούν την  έως σήμερα πορεία, και το τι πρέπει να γίνει για το αύριο. Όχι των παρατάξεων ή των προσώπων, αλλά για το αύριο αυτού του τόπου. Ανήκουμε σε ένα κόμμα, σε ένα σχηματισμό το οποίο έχει συγκεκριμένες πολιτικές τις οποίες τις υποστηρίζουμε και δεν μπορούμε να διαφοροποιούμαστε σε κάποια σημεία. Διαφωνίες, κουβέντες, λάθη του παρελθόντος, πρέπει να πάνε στο περιθώριο, να ξεχαστούν» δήλωσε.

Κλείνοντας ερωτηθείς σχετικά με τον επικεφαλής της ενιαίας αυτής παράταξης αν και εφόσον η πρότασή του εισακουστεί ο κ. Αμοιρίδης ξεκαθάρισε ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο Χρήστος Μέτιος. «Δεν μιλάω για τρίτα πρόσωπα. Ούτε μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο Χρήστος Μέτιος κέρδισε τις εκλογές, είναι ο περιφερειάρχης και επομένως αν γίνει συμπόρευση των παρατάξεων αυτός θα ηγείται. Είναι δύσκολο για τον Χριστόδουλο Τοψίδη, πιο δύσκολα από όλους τους υπόλοιπους, αλλά η πρότασή μου είναι αυτή» κατέληξε.

Χριστόδουλος Τοψίδης

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος συμπόρευσης πολύ περισσότερο όταν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Περιφερειάρχη τελευταίο και βλέποντας όλη αυτή την ανικανότητα που τον διέπει»

 «Ο κ. Αμοιρίδης είναι στέλεχος της παράταξης μας και παραμένει σε αυτή μέχρι να αποφασίσει ο ίδιος»  ανέφερε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του κ.Αμοιρίδη ο επικεφαλής της παράταξης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως στην παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» συμμετέχουν στελέχη από όλα τα κόμματα, γεγονός άλλωστε που οδήγησε στον σχηματισμό μιας ανεξάρτητης παράταξης με πρόγραμμα και συγκεκριμένες θέσεις, που θέτει σε προτεραιότητα την τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι ουδέποτε ο ίδιος απέκρυψε το γεγονός ότι ανήκει στον χώρο της ΝΔ.

Ερωτηθείς ως προς τους λόγους που ενδεχομένως οδήγησαν τον κ. Αμοιρίδη στην απόφαση να γνωστοποιήσει την πρότασή του ο ίδιος έριξε το «μπαλάκι στον ίδιο» εξηγώντας ωστόσο πως η ανακοίνωση της παράταξης εξεδώθει απηχώντας την διαφωνία των υπολοίπων 12 Περιφερειακών Συμβούλων όπως αυτή αποτυπώθηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Εξηγώντας δε τους λόγους ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη, τονίζοντας πως είχε την δυνατότητα αναζήτησης συνεργασιών από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, δίχως ωστόσο ποτέ να πράξει προς αυτήν την κατεύθυνση, ακόμα και σε σημαντικά για την περιοχή μας ζητήματα. «Καθ’ όλη την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, ο κ. Μέτιος είχε την δυνατότητα εφόσον επιθυμεί την συνεργασία να καλέσει έστω τον επικεφαλής της παράταξης. Για θέματα που συζητούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι μόνο, όπως η Διακομματική Επιτροπή, ώστε να συνομιλήσουμε και να φτιάξουμε προτάσεις. Αντίστοιχα και στην περίπτωση του κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κ. Μέτιος δεν μας κάλεσε ποτέ μα ποτέ, είτε ως παράταξη είτε εμένα προσωπικά ως επικεφαλής» εξήγησε για να υπογραμμίσει πως «δεν βρίσκω κάποιον λόγο για να συμπορευτούν οι παρατάξεις, πολύ περισσότερο όταν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Περιφερειάρχη τελευταίο και βλέποντας όλη αυτή την ανικανότητα που τον διέπει και έχουμε αναδείξει πολλάκις και με δελτία τύπου και στα περιφερειακά συμβούλια κ.ο.κ. Πέραν αυτών όμως δεν υπάρχει κανένα όφελος για την ίδια την κοινωνία».

Αναφερόμενος και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση επαναλαμβάνοντας την ανεξάρτητη κάθοδο του ο κ. Τοψίδης θέλησε να απαντήσει και σε όσους κάνουν λόγο για αποδυνάμωση της παράταξης μετά και τις πρόσφατες αποχωρήσεις. «Αυτοί που φεύγουν και δεν μιλάω για τον κ. Αμοιρίδη ο οποίος παραμένει στην παράταξή μας, πρώτον εκθέτουν τους εαυτούς τους γιατί κανένας από όσους αποχώρησαν δεν έφυγαν έχοντας πριν ένα διάστημα ενός για παράδειγμα μηνός εκφράσει τις διαφωνίες τους με τις προτάσεις και την πορεία μας. Φύγανε για προσωπικά τους οφέλη. Η κοινωνίας μας το έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι όσοι φεύγουν για προσωπικά οφέλη τους απομονώνει. Είναι οι λεγόμενοι συμφεροντολόγοι, αυτοί που προσπαθούν να “μεγαλώσουν” πολιτικά μέσα σε μια διοίκηση. Αυτοί που δεν έχουν την υπομονή και το σθένος να κάνουν την αντιπολίτευση, γιατί θα έρθει η ώρα που θα γίνουν διοίκηση, και τους οποίους θα τιμωρήσει ο κόσμος ο ίδιος».

«Ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς και θα γίνουμε δυνατοί» ανέφερε ο ίδιος εξιστορώντας και τα πρώτα βήματα της παράταξης. «Όταν ξεκίνησα την παράταξη δεν υπήρχαν στελέχη. Βγήκε ο Τοψίδης με μία ιδεολογία ότι πρέπει να δουλέψουμε για την Περιφέρειά μας και μαζεύτηκαν, κάνοντας τον πρώτο συνδυασμό που κατέθεσε ψηφοδέλτιο και τον πρώτο που είχε στελέχη από όλους τους τομείς και κλάδους. Και σήμερα έτσι θα γίνει, απλά θα δουλέψουμε λίγο περισσότερο για να βρούμε τα καλά στελέχη. Το γεγονός ότι αποχώρησαν δύο ή τρία άτομα για τους λόγους που έφυγαν και τους οποίους δεν εξήγησαν ποτέ, δεν πάει να πει ότι αποδυναμώνεται η παράταξη» ανέφερε για να εξηγήσει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των ανθρώπων και των θέσεων της παράταξης για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Χρήστος Μέτιος

«Οι συνθήκες για να επιτευχθεί η ενότητα έχουν ωριμάσει»

Τη δική του θέση επί του «καλέσματος» σύμπραξης – συνεργασίας στελεχών ή ακόμα και παρατάξεων του χώρου της Νέας Δημοκρατίας που εξέφρασε ο κ. Αμοιρίδης, έδωσε και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μέτιος τονίζει πως «η εκπροσώπηση του μεγάλου πολιτικού μας χώρου από μία μόνο παράταξη είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που ανήκουν σε αυτόν» υπογραμμίζοντας πως «ο ουσιαστικός και θαρραλέος τρόπος με τον οποίο ο Μιχάλης Αμοιρίδης αντιμετωπίζει το θέμα τον τιμά».

Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

«Στις περιφερειακές εκλογές του 2019, η ενότητα του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί η “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” δοκιμάστηκε.

Η επιλογή που έκαναν συγκεκριμένα στελέχη της παράταξης και του ευρύτερου χώρου της, να είναι υποψήφιοι με ένα άλλο σχήμα, δίχασε.

Από τότε όμως, χάρη στην υπεύθυνη και συστηματική προσπάθεια που κάνουμε, η ενότητα στη βάση της παράταξης αποκαθίσταται και ο δρόμος της επιστροφής και της ουσιαστικής επανένταξης στελεχών που είχαν αποχωρήσει, είναι πλέον ανοικτός.

Η εκπροσώπηση του μεγάλου πολιτικού μας χώρου από μία μόνο παράταξη είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που ανήκουν σε αυτόν.

Άλλωστε, οι συνθήκες για να επιτευχθεί η ενότητα έχουν ωριμάσει.

Για όσους εμμένουν σε διχαστικές επιλογές, πρέπει να αναλογιστούν ότι η κοινωνία απαιτεί συνεργασία και αποτέλεσμα. Δεν μπορούν να ανατρέψουν την πορεία των πραγμάτων. 

Η δήλωση του Μιχάλη Αμοιρίδη έρχεται να αποτυπώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη νέα πραγματικότητα. Ο ουσιαστικός και θαρραλέος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα τον τιμά.

Χαιρετίζουμε την πρότασή του για την ενότητα του χώρου και την επιλογή του να συμβάλει έμπρακτα σε αυτήν.

Κατά το παρελθόν λάθη έγιναν από όλους μας. Έχει έρθει όμως η ώρα να τα ξεπεράσουμε.

Μαζί με την ενότητα, εργαζόμαστε το ίδιο για να εμπλουτίσουμε την παράταξή μας με νέες και διαφορετικές ιδέες. Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους. Δημιουργούμε συνθέσεις και συναινέσεις που πηγαίνουν τον τόπο μας μπροστά.

Η “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” είναι ανοικτή και έτοιμη να υποδεχθεί όποιον επιθυμεί πραγματικά να ενταχθεί στους κόλπους της και μέσα από τις πράξεις του να συμμετάσχει στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Περιφέρειας και των πολιτών μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.