Σειρα μετρων για την ανακουφιση του λαου

Προτείνει η τομεακή επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ

Tις δικές της θέσης για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική κοινωνία κατέθεσε χθες στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου και η τομεακή επιτροπή ν. Ροδόπης του ΚΚΕ. Η Τ.Ε αφού περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία τονίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή αντίδρασης και διεκδίκησης μιας σειράς από μέτρων που μπορούν να ανακουφίσουν τον λαό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την επιδείνωση της κατάστασης που βιώνει ο λαός μας.
 
Η επιβολή περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές θα επιδεινώσει ραγδαία τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, που θα δουν περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος για κατανάλωση, αδυναμία αγοράς βασικών ειδών, όπως φάρμακα που υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο, μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη μισθών και συντάξεων, ενώ οι περιορισμοί σε είδη πρώτης ανάγκης είναι ήδη ορατοί στον ορίζοντα.
 
Συγχρόνως, οι περιορισμοί οδηγούν σε δραστικές απώλειες για αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις, που εκτός απ’ τις περικοπές στον τζίρο θα αντιμετωπίσουν και δυσκολίες στο να παραμείνουν φερέγγυοι.
 
Απ’ την άλλη, αυτοί οι περιορισμοί πλήττουν αναλογικά πολύ λιγότερο το μεγάλο κεφάλαιο, που διαθέτει δυνατότητες πληρωμών μέσα από τράπεζες του εξωτερικού, ενώ η σχετική επιτροπή έγκρισης θα διευκολύνει τις μεταβιβάσεις που κρίνει ως απαραίτητες για το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, η διάταξη περιέχει “παραθυράκι” που επιτρέπει ουσιαστικά τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, με πρόστιμο για την τράπεζα μόλις 10% της συναλλαγής.
 
Τώρα πρέπει να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε μέτρα που μπορεί να ανακουφίσουν το λαό:
 
• Διασφάλιση της είσπραξης του συνόλου μισθών και συντάξεων
• Διασφάλιση είσπραξης επιδόματος ανεργίας
• Εξασφάλιση της δυνατότητας ανάληψης από μικροκαταθέτες
• Πάγωμα των δόσεων προς την εφορία για τους φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων και τα χαράτσια
• Πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες που αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια
• Πάγωμα της καταβολής λογαριασμών για φως, νερό και τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων
• Κατάργηση των διοδίων
• Κατάργηση των εισιτηρίων στα ΜΜΜ
• Καμιά συμμετοχή σε ιατρικές εξετάσεις και στην προμήθεια φαρμάκων»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.