Σε υψηλους τονους η «μαχη» των πολιτικων αρχηγων για τις παρακολουθησεις στη Βουλη

Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη» η απάντηση Τσίπρα

Αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να προσκομιστεί εκεί ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης με όλα τα στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε αναμενόταν, διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εργαλειοποιούν ένα πραγματικό θέμα για να στήσουν ένα δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας πως «όταν πληροφορήθηκα την νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχτώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την ΓΓ του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην επιτροπή διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

Ωστόσο όπως τόνισε «καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο, που επιτελεί η ΕΥΠ» σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020».

«Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μία σημαντική κρατική δομή» τονίζοντας πως «πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μυστικές υπηρεσίες δρουν σε μία λεπτή γραμμή Σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά από αυτά έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα όπως πληροφορήθηκα».

Ο ίδιος μάλιστα τάχθηκε υπέρ της ισορροπίας «ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια» αναφέροντας μάλιστα πως και ο ίδιος ήταν θύμα συνακροάσεων όπως και η σύζυγος αι η κόρη του όταν ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός «με τον κ.Τσίπρα πρωθυπουργό».

«Υπάρχει νομικό κενό για την υπόθεση Ανδρουλάκη»

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών».

«Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε στην πρόσφατη συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου βουλευτές σας μετέδιδαν ζωντανά τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζοντας πως

 «έχω ήδη ανακοινώσει 4 πεδία που η κυβέρνηση θα επιφέρει αλλαγές, πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις, χωρίς όμως να υπονομεύεται το έργο της. Με την ΠΝΠ κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που δεν γίνονταν στο παρελθόν. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων».

«Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη, εξ ου και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τελικώς ψηφίζεις Τσίπρα»

 «Να μας πείτε εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά που υπήγαγε την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως το έκανα και εγώ. Φαίνεται πως ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη, εξ ου και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τελικώς ψηφίζεις Τσίπρα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός συστήνοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αυτοσυγκράτηση».

Μάλιστα στον επίλογο της δευτερολογίας του ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης τονίζοντας πως «αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος».

«Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση» κατέληξε.

Αλέξης Τσίπρας: «Παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η καθεστωτική παραμονή και κινήσεις πανικού»

Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –  ΠΣ κ.Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος σε «διαβολικές συμπτώσεις αλλά και ανόητα επιχειρήματα» εκ μέρους της κυβέρνησης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

 «Δεν καταλαβαίνετε ότι όσο επικαλείστε αυτά τα ανόητα αυτά όμως τα επιχειρήματα της εθνικής ασφάλειας και του εθνικού απορρήτου τάχα δεν μπορεί να μας το πείτε. Με αυτό τον τρόπο αφήνετε να σέρνεται μια τέτοιου είδους υποψία για κάποιο εθνικό κίνδυνο η εθνική μειοδοσία που προσβάλλει ένα ολόκληρο λαό και τον πρόεδρό του το καταλαβαίνετε;» διερωτήθηκε ο ίδιος καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει σχετικά με τους λόγους παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

 «Κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας μέσα στον πανικό σας να κρύψετε αυτήν την πρωτοφανή εγκληματική πράξη» ανέφερε για να σημειώσει πως «μέσα στον πανικό σας όμως τις πρώτες μέρες της αποκάλυψης του σκανδάλου εκθέσατε όλα τα φιλικά σας μέσα ενημέρωσης αλλά και μια σοβαρή εφημερίδα του χώρου σας. Εμπλέξατε στην υπόθεση αυτή τρίτες χώρες και δεν διστάσατε ακόμη και να αναζητήσετε κάποιο άλλοθι διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της χώρας με τρίτες χώρες και διακινδυνεύοντας την εξωτερική μας πολιτική. Τη μία μιλήσατε για την Κίνα, την Αρμενία, την τρίτη μιλήσατε για την Ουκρανία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη κατηγορώντας τον πως «χρησιμοποιήσατε άθλιες μεθόδους με στόχο όπως είπα την εδραίωση τη δικής σας στην εξουσία».

 «Είστε αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασης του Συντάγματος και οφείλεται να απολογηθείτε» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «ακόμη αυτό που είναι ίσως το πιο κρίσιμο αυτό που θα έλεγα σήμερα απασχολεί τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο και καταργεί το αναγκαίο αίσθημα στοιχειώδους ασφάλειας: ο μέσος πολίτης σήμερα, ο κάθε μικρός επιχειρηματίας ξέρετε τι σκέφτεται; Όταν παρακολουθείτε ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία ενός κόμματος και ένας δημοσιογράφος που ερευνά οικονομικά σκάνδαλα τότε ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν συμβαίνει στον ίδιο. Ο νέος διοικητής όταν ρωτήθηκε ο στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι απάντησε a priori κανείς δεν εξαιρείται και σήμερα ήρθατε εδώ και το επιβεβαιώσατε υψώνοντας και τόνο».

«Σκάνδαλο επιτελικού κράτους ή παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, πέταξε το μπαλάκι στους βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας τονίζοντας πως «με τη στάση σας κύριοι βουλευτές και βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του Μητσοτάκη προσωπικά ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας της παράταξης σας». «Δική σας θα είναι η απάντηση δική σας είναι η απόφαση».

«Η ψήφος του λαού μοναδική διέξοδος για όλους»

Επίσης, έκανε λόγο για «εκτροπή» και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει με όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του. «Έχετε δύο επιλογές: ή παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η καθεστωτική παραμονή και κινήσεις πανικού. Σας ενθαρρύνω λοιπόν με όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει μείνει να παραιτηθείτε και να μη βυθίσετε άλλο τη χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Σε ό,τι μας αφορά, πιστεύουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανυπεράσπιστο θεσμικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη, για να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος του ψέματος. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ψήφος του λαού μας, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όλους», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ ξεκίνησε την δευτερολογία του απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη».

Μιχάλης Κατρίνης: Να ειπωθεί δημόσια ο λόγος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη

Να ειπωθεί δημόσια ο λόγος της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και παράλληλα να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος της ΕΥΠ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ζήτησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας παράλληλα πως ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν είναι βολικός εταίρος» και κάλεσε την κυβέρνηση να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Ο κύριος Μητσοτάκης έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δε διαθέτει αξιοπιστία. Έχει θέσει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τη χώρα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Συνιστά πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον» ανέφερε ο ίδιος για να επισημάνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της αλήθειας και των ενόχων στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ανέφερε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αφού το 2022 αναβιώνει η περίοδος 1990-1993 και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα για το «ποιοι άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημόσιου βίου παρακολουθούνται»;

Ο κ.Κατρίνης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι , ούτε πολύ ούτε λίγο , υποστηρίζει ότι η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί νομίμως – εντός εισαγωγικών – το σύνολο σχεδόν του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει στο απυρόβλητο την εταιρεία που εμπορεύεται το συγκεκριμένο λογισμικό, δεν ελέγχει ούτε τη ροή του χρήματος, ούτε τα ψηφιακά ίχνη που σίγουρα υπάρχουν, γιατί τότε θα αποκαλυφθεί ποιος έχει και χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα.

 «Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες. Απέναντι στο επιτελικό παρακράτος που αναδύθηκε με αυτές τις νοσηρές πρακτικές. Απέναντι στις αντιθεσμικές πρακτικές που βιώσαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έδωσε δείγματα ακραίου καθεστωτισμού, με προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης , με την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατική λειτουργία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί προοδευτική προσέγγιση. Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός. Δεν τρομοκρατείται, δεν πιέζεται, δεν ποδηγετείται» κατέληξε.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα ξεφύγετε για το σκάνδαλο των υποκλοπών

«Αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφύγετε για το σκάνδαλο των υποκλοπών είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είστε βαθιά γελασμένος αν νομίζετε ότι με υποκριτικές συγγνώμες, τις παραιτήσεις συνεργατών σας και έωλα επιχειρήματα περί επιχειρησιακής αστοχίας θα απαλλαγείτε από τις προσωπικές σας ευθύνες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και διερωτήθηκε «Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός που έχει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ μπορεί τόσο εύκολα να λέει ‘δεν ήξερα, δεν άκουσα’».

«Πόσο ακόμη θα γελοιοποιείστε με το να λέτε κάτι τη μια μέρα και να το αναιρείτε την επόμενη;» συνέχισε, προσθέτοντας πως «δεν αποτελεί επιμέρους επιχειρησιακή αστοχία αυτό το πλαίσιο που στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά των λαϊκών δικαιωμάτων».

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «πλαίσιο που δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων» σημειώνοντας πως «όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του».

Παρατήρησε ακόμη πως έναν μήνα τώρα «όχι μόνο δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για αυτό το σάπιο αντιθεσμικό πλαίσιο, αλλά όλοι σας καταβάλλετε προσπάθειες για να το αφήσετε στο απυρόβλητο. Καμία αναφορά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στα ΣΥΡΙΖΑ, που άρπαξε την ευκαιρία για να στήσει το σκηνικό μιας κάλπικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ.».

Γιάνης Βαρουφάκης: Η πρωθυπουργία Μητσοτάκη τελείωσε

«Η πρωθυπουργίας σας τελείωσε», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα Βουλής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για μία πρωθυπουργία «φούσκα που έσκασε».

«Κάθε μνημόνιο ξεπαστρεύει και έναν πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: η αποκαθήλωση είναι απαραίτητη για να αναβιώσει η ελπίδα για δημοκρατία στη χώρα. Ο ίδιος αναφερόμενος στα χειροκροτήματα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια ομιλίας του πρωθυπουργού έκανε λόγο για «αποχαιρετιστήρια» χειροκροτήματα, που έρχονται από την αποκαθήλωση ενός πρωθυπουργού.

Ο γραμματέας του ΜέΡα25 υποστήριξε μάλιστα ότι το τηλέφωνο του παρακολουθούνταν από το 2015, ενώ ξεκαθάρισε ποτέ δεν είπε ότι τον παρακολουθούσε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αποκαλύπτοντας ιδιωτική του συνομιλία με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη αποτέλεσε θύμα παρακολούθησης και από την NSA. «Τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα θα σας δώσω τη δικογραφία των ισπανικών δικαστηρίων όπου η NSA με παρακολουθεί», είπε και προσέθεσε ότι εγκάλεσε τον Γ. Ρουμπάτη για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ό,τι αφορά ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Κυριάκος Βελόπουλος: «Η ΕΥΠ έχει γίνει κομματικό εργαλείο “συμμοριών”»

«Η ΕΥΠ έχει γίνει κομματικό εργαλείο, εργαλείο “συμμοριών” για να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους» τόνισε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ.Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος στην συνέχεια αναφέρθηκε στην παρακολούθηση του ίδιου, επισημαίνοντας τις συνακροάσεις που προκύπτουν από την παρακολούθηση του κάθε τηλεφώνου.

Ο κ. Βελόπουλος σημείωσε πως οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις υποκλοπές. Ενδιαφέρονται για την ακρίβεια, τις αυξήσεις στο ρεύμα και το αν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.