Σε προμηθεια σκηνων και κουβερτων για εκτακτη αναγκη θα προβει η ΠΑΜΘ

Αντίδραση Ταπατζά για το γεγονός ότι έχει να ελεγχθεί από το 2014 το υφιστάμενο υλικό, αλλά και για την διαθεσιμότητα των μηχανημάτων έργου

Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις από την διοίκηση της ΠΑΜΘ, για την ετοιμότητα στην Ροδόπη τόσο σε υλικό, όσο και σε μηχανήματα έργου, που θα είναι διαθέσιμα σε περίπτωση σεισμού, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μανώλη Ταπατζά.

Ο κ. Ταπατζάς, εκπροσωπώντας την παράταξή του, εισήγαγε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς και καταστροφές σε άλλες περιοχές της χώρας, ζητώντας να μάθει πότε έγινε η τελευταία προμήθεια υλικών (κουβέρτες – σκηνές), και ο τελευταίος έλεγχός τους, αλλά και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μηχανήματα της ΠΕ Ροδόπης για τον σκοπό του σχεδίου για τους σεισμούς, και αν είναι όλα ενεργά.

Σύντομα προμήθεια νέου υλικού

Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο πως η προμήθεια των υλικών γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και η φύλαξη σε δέκα αποθηκευτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ένας από τους οποίους στην ΑΜΘ.

Η ΠΑΜΘ έχει προχωρήσει στη διαδικασία ανανέωσης του υλικού μέσω του Interreg, διαθέτοντας 200.000 ευρώ για αγορά σκηνών, και 300.000 ευρώ για κουβέρτες μέσω του Ετησίου Προγράμματος Δράσης.

Όσο για τη στέγαση, σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια η προσωρινή στέγαση γίνεται σε ξενοδοχεία, όπως έγινε και με την πανδημία.

Ο τελευταίος έλεγχος στον αποθηκευτικό χώρο της Περιφέρειας, ανέφερε, έγινε το 2014, με 105 σκηνές τεσσάρων ατόμων, 275 σκηνές έξι ατόμων, 900 φανοί θυέλλης, 1390 κουβέρτες, 20 φορεία στρατιωτικού τύπου, καθώς και άλλα υλικά.

Όσο για το σχέδιο Ιόλαος, τα μηχανήματα της ΠΕ Ροδόπης ήταν, την τελευταία φορά που αυτό επικαιροποιήθηκε προ μερικών μηνών, όλα σε λειτουργία, όμως ως ενεργά μηχανήματα, παθαίνουν κατά καιρούς βλάβες, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος.

Απογοήτευση από Ταπατζά

Από την πλευρά του ο κ. Ταπατζάς χαρακτήρισε λυπηρό ότι ο τελευταίος έλεγχος έγινε το 2014, θυμίζοντας πως κατά καιρούς σε άλλες περιφέρειες όταν ανοίχτηκαν για να διατεθούν τα υλικά, ήταν κατεστραμμένα.

«Κανείς δεν εγγυάται μετά από 7 χρόνια, πως θα είναι σε καλή κατάσταση κουβέρτες και σκηνές» ανέφερε, για αυτό και ζήτησε από τον κ. Γαλανόπουλο να γίνονται πιο τακτικά οι έλεγχοι.

Όσο για τα μηχανήματα έργου, ανέφερε πως στο σχέδιο Ιόλαος του 2020, αναφέρεται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων σύνολο 15 μηχανημάτων, εκ των οποίων το 1 σε επισκευή και 1 σε ακινησία. Με νεότερο έγγραφό της η διεύθυνση, έχει δώσει προς χρήση 9 μηχανήματα στο σύνολο προς χρήση.

Προτεραιότητά τα ξενοδοχεία

Ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε από την πλευρά του, πως σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο τέτοιο συμβάν, είναι διαθέσιμα τα μηχανήματα όλης της Περιφέρειας, όχι μόνο μιας ΠΕ, ενώ στις αρχές του 2021, θα προχωρήσει η Περιφέρεια σε ανανέωση του υλικού μέσω του προγράμματος Interreg, όπως ανέφερε ο κ. Γαλανόπουλος.

Σημείωσε πάντως πως όσες φορές χρειάστηκε, τόσο κατά την πανδημία όσο και σε πλημμύρες στο Καλαμόκαστρο, μίσθωσαν ξενοδοχεία και δεν χρειάστηκαν σκηνές, και πρώτη επιλογή παραμένει αυτό, σε περίπτωση συμβάντος η μίσθωση ξενοδοχείων, σε άλλα σημεία, φυσικά, της περιφέρειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.