Σε Ιασμο και Σαπες ο Υπουργος Προστασιας του Πολιτη Γιαννης Οικονομου

Έρχεται ενίσχυση της Συνοριοφυλακής με προσωπικό, και υλικά και τεχνολογικά μέσα στη Ροδόπη

«Είναι μια ολιστική υπόθεση για την ΕΛΑΣ η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού»

Στη Ροδόπη βρέθηκε τη Δευτέρα 28 Αυγούστου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου, όπου επισκέφτηκε τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου και Σαπών, καθώς και το Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, επικεντρωνόμενος στα θέματα αντιμετώπισης της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών.

Ο κ. Οικονόμου βρέθηκε στην περιοχή μας ως μέρος του κλιμακίου της Κυβέρνησης που επισκέφτηκε τον Έβρο, και μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, αποσπάστηκε από αυτό για μια σύντομη επίσκεψη στις δύο δομές, πριν επιστρέψει στον Έβρο.

Κατά την επίσκεψή του δεσμεύτηκε για την άμεση ενίσχυση σε προσωπικό, μέσω του διαγωνισμού για 100 συνοριοφύλακες, αλλά και σε τεχνικά μέσα, από οχήματα μέχρι τεχνολογικά μέτρα επιτήρησης περασμάτων και άλλων σημείων, ενώ μίλησε και για προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στο μεταναστευτικό.

Ο κ. Οικονόμου συνοδευόταν στην επίσκεψή του από τον Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς και στελέχη της αστυνομίας από την περιφερειακή διεύθυνση και τη διεύθυνση Ροδόπης.

Αντιμετώπιση της διακίνησης

Όπως τόνισε ο Υπουργός, η επίσκεψή του στη Ροδόπη και στις υπηρεσίες Ιάσμου και Σαπών έγινε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διακίνησης μεταναστών, με τον ίδιο να τονίζει πως το Ελληνικό κράτος και η πολιτεία οφείλει να θωρακίσει την περιοχή μας, αλλά και να βελτιώνεται συνεχώς, να προσαρμόζεται στην ευρηματικότητα των εγκληματικών δικτύων, όπως τα χαρακτήρισε, που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, διευκολύνουν την παράνομη είσοδο ανθρώπων στην χώρα μας, και δημιουργούν προβλήματα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Όλα αυτά, επισήμανε, θα γίνουν οργανωμένα, συντεταγμένα, και μετέφερε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων της Ροδόπης με 100 επιπλέον άτομα, με τα κονδύλια να έχουν εξασφαλιστεί ήδη για τέσσερα χρόνια, ενώ θα γίνει ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να είναι το συντομότερο δυνατό στο πεδίο.

Παράλληλα προωθείται η ενίσχυση με τεχνολογικά μέσα επιτήρησης, τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα, που θα πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες όσων επιχειρούν στην περιοχή.

«Δεν μπορεί να είναι παντού οι δυνάμεις, η τεχνολογία όμως μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε επικίνδυνα σημεία και περάσματα, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί γίνεται» ανέφερε, καθώς και οχήματα και άλλα μέσα για την καταστολή των παράνομων και εγκληματικών δικτύων.

«Είναι μια ολιστική υπόθεση για την ΕΛΑΣ η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού» σημείωσε, που ξεκινά έξω από τα σύνορα της Θράκης, με τις προληπτικές ακινητοποιήσεις και τον εντοπισμό οχημάτων που έρχονται στην περιοχή για αυτό το διάστημα, συνεχίζεται με συνεχείς ελέγχους και επιτηρήσεις για την αντιμετώπιση της κίνησης ανάποδα στην Εγνατία το τελευταίο διάστημα και στον ορεινό όγκο.

«Παντού, για τον εντοπισμό των λαθροδιακινητών, πάντα με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων, και πάντα με την πεποίθηση πως θα πρέπει να θωρακίσουμε την χώρα μας απέναντι σε αυτού του είδους τις απειλές, για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Θράκης και της Ροδόπης, που φυλάττουν Θερμοπύλες» ανέφερε.

Σημείωσε δε πως μετά από τις επαφές με τα στελέχη της αστυνομίας, αποφασίστηκε πως θα βρίσκεται συχνά στην περιοχή, για να επιβλέπει τις αλλαγές στο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας που είναι αναγκαίες για να αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται γύρω από το μεταναστευτικό.

Δεν παρέλειψε τέλος να αναδείξει την συνδρομή των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών, τη συνδρομή στις εκκενώσεις, στην περιφρούρηση σημείων που πρέπει να εκκενωθούν, στην γιγάντια προσπάθεια που συνεχίζεται σε Ροδόπη και Έβρο.

Πολλαπλές δεσμεύσεις από τον Υπουργό

Ο κ. Στυλιανίδης από την πλευρά του σημείωσε πως ο κ. Οικονόμου είναι ένας παλιός γνώριμος, και χαρακτηρίζεται από την αποτελεσματικότητά του. Για αυτό και τον ευχαρίστησε από καρδιάς που διαχωρίστηκε από το κεντρικό κλιμάκιο που επισκεπτόταν τον Έβρο, για να επισκεφτεί τον Ίασμο και τις Σάπες, εκεί που δίνεται η μάχη για τη σύλληψη διακινητών.

Ο βουλευτής Ροδόπης στάθηκε στην διαβεβαίωση της επιτάχυνσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιτάχυνση της πρόσληψης 100 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη με κριτήρια εντοπιότητας, αλλά και την επίσπευση της προμήθειας οχημάτων 4×4 στις δύο υπηρεσίες, και για την πληρέστερη στελέχωση και την διάθεση του απαιτούμενου υλικού για να μπορέσουν να δράσουν αποτελεσματικά τα τμήματα, ελπίζοντας πως στην επόμενη επίσκεψή του θα τα δουν όλα αυτά σε ανάπτυξη.

Δέσμευση για τα κατασχεμένα οχήματα προς τους Δήμους

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος τόνισε πως ο κ. Οικονόμου φάνηκε πως είναι ένας άνθρωπος της πράξης και όχι της θεωρίας, και σε αυτό ευελπιστούν, ώστε να προχωρήσει το κτιριακό, όπως και η στελέχωση και τα μέτρα για την κίνηση των διακινητών στην Εγνατία Οδό.

Σημείωσε δε πως οι Δήμοι θα έχουν πρώτη προτεραιότητα για τα κατασχεμένα οχήματα, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.