Σε Ιασμο και Κομοτηνη ο προεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Γιωργος Παπανδρεου (+Gallery)

Ως «αντιμεταρρύθμιση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την παιδεία που προωθεί η νυν κυβέρνηση και ευχήθηκε ωρίμανση της πολιτικής ελίτ της χώρας

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το απόγευμα του  Σαββάτου, 16 Μαΐου, στα πλαίσια περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κ.Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή ξεκίνησε την περιοδεία του από την Καβάλα, όπου είχε συνάντηση με τους υποψηφίους Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στους Νομούς Καβάλας και Δράμας καθώς και στελέχη των Ομάδων Αυτοοργάνωσης.

Το Σάββατο το πρωί επισκέφθηκε το Δήμο Τοπείρου αλλά και τα Θερμοκήπια του Γεωθερμικού Πεδίου Ερασμίου, τα οποία αξιοποιούν το γεωθερμικό δυναμικό της περιοχής, επισκέφθηκε τα Γραφεία της Δημοτικής Ομάδας Πρωτοβουλίας Ξάνθης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  όπου συναντήθηκε με υποψήφιους Βουλευτές, μέλη και φίλους του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ενώ ακολούθως μετέβη στα Κιμμέρια Ξάνθης, όπου συναντήθηκε με πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις του στο νομό Ροδόπης, αυτές ξεκίνησαν από τον Ίασμο, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ.Καδή Ισμέτ, μέλη και φίλους του Κινήματος, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο Δημαρχείο Κομοτηνής, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, κ.κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος και Κλεοπάτρα Στογιαννίδου. Παρόντες επίσης ο πρώην δήμαρχος Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας  και η υποψήφια βουλευτής Ροδόπης κ. Νικολέτα Πετκίδου αλλά και ο κ. Γιώργος Πεταλωτής εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ που τον συνόδευε σε όλη την περιοδεία του.

Γιώργος Πετρίδης
«Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ένας πολιτικός ο οποίος ακούει την κοινωνία, γνωρίζει και προσπαθεί πάντα να έχει την καλύτερη οπτική και προοπτική των πραγμάτων»

«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω σήμερα έναν παλιό και καλό φίλο της Θράκης και της Κομοτηνής, έναν άνθρωπο με τον οποίο συμπορευτήκαμε για πολλά χρόνια, ακολουθώντας το όραμά του για τη χώρα μας» τόνισε στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης ο δήμαρχος Κομοτηνής κ Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για τα ζητήματα της περιοχής, την κρίση αλλά και τα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ τέλος υπογράμμισε πως «είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ένας πολιτικός ο οποίος ακούει την κοινωνία ακούει τα ζητήματα, γνωρίζει και προσπαθεί πάντα να έχει την καλύτερη οπτική των πραγμάτων και την καλύτερη προοπτική, τις λύσεις που πρέπει για να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Γιώργος Παπανδρέου
«Να φτιάξουμε επιτέλους μία λειτουργική δημοκρατία»

Η συζήτηση μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Πετρίδη επικεντρώθηκε στον θεσμό του Καλλικράτη, εν όψει και της κατάργησης και  αντικατάστασής  του με νέο θεσμικό πλαίσιο που προανήγγειλε ο Νίκος Βούτσης, με  τον πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ να κάνει λόγο για ένα «βασικό εργαλείο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας» που αποτέλεσε ένα «μεγάλο βήμα» για την αντιμετώπιση του υπερβολικά συγκεντρωτικού κεντρικού κράτους και των ασθενειών του, αλλά και ένα εργαλείου που «θα πρέπει να στηριχθεί, να προωθηθεί, να βελτιωθεί ώστε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που έχει ο τόπος».

 

 «Το νομοσχέδιο για την παιδεία της τωρινής κυβέρνησης μας πάει στα παλιά, την ώρα που θα πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά»

 
 
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ικανό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Θράκη και το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί, να απελευθερωθεί από τις αβελτηρίες και τις γραφειοκρατικές αντιλήψεις του κεντρικού κράτους, για να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου, ενώ έκανε ειδική μνεία και στη συνεργασία μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της τοπική αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως πρόκειται για μία συνεργασία που «έχει να δώσει πολλά». «Η αποκέντρωση έχει σχέση και με την αποκέντρωση στη παιδεία» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη διασύνδεσης Πανεπιστημίου και παραγωγικών δυνάμεων κάθε τόπου, τονίζοντας πως «το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι  σύμβουλος και συνεργάτης με την αυτοδιοίκηση, με τον επαγγελματία, με τον αγροτικό συνεταιρισμό, με το νέο άνθρωπο που ψάχνει δουλειά, ούτως ώστε να αποκεντρωθεί και το ίδιο από την περίπλοκη και ασφυκτική γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους». «Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για μία ανάπτυξη που αξιοποιεί το δυναμικό, την έρευνα, την πληροφόρηση, τη γνώση, μία ανάπτυξη που μπορεί να ανταγωνιστεί σε ένα διεθνές επίπεδο» συνέχισε κάνοντας λόγο για μία «αντιμεταρρύθμιση» που προωθεί η νυν κυβέρνηση, η οποία όπως υπογράμμισε «μας πάει στα παλιά, την ώρα που θα πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά».

 «Ο  πολυπολιτισμός της Θράκης  μας δίνει δύναμη»

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος ειδικότερα στη Θράκη επεσήμανε πως «διαπιστώνω εδώ στη Θράκη για ακόμα μία φορά τη πολύ μεγάλη σημασία της συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων, ένας πολυπολιτισμός που μας δίνει δύναμη» τονίζοντας πως πρόκειται για «μία δυνατότητα να συμβιώνουμε παραγωγικά και δημιουργικά,  να ανοίγουμε στον κόσμο, να δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας και να προσελκύουμε επενδύσεις αρκεί βέβαια αυτά να συνδυαστούν με τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν ώστε πραγματικά η χώρα μας να έχει ένα  δημοκρατικό και λειτουργικό κράτος».

 
«Ας ωριμάσουμε ως πολιτική ελίτ αυτής της χώρας  και ας φτιάξουμε τη χώρα όπως πρέπει σε σύγκρουση με τα κακώς κείμενα»

«Εάν δεν κάνουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας θα είμαστε συνεχώς στην ανάγκη βοήθειας από κάποιους ξένους, εταίρους, ΔΝΤ» συνέχισε τονίζοντας πως
«επιτέλους θα πρέπει να φτιάξουμε τη χώρα μας, να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα, να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις που ξέρουμε ότι μας έχουν  υπονομεύσεις». «Ας ωριμάσουμε ως πολιτική ελίτ αυτής της χώρας, να δούμε ότι είναι άλλα τα προβλήματα του τόπου, να μην ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα και να φτιάξουμε την χώρα όπως πρέπει. Είναι μία ευκαιρία» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ εξέφρασε την πεποίθηση πως το σημερινό αδιέξοδο μεταξύ εταίρων και  κυβέρνησης μπορεί να αρθεί, κάνοντας λόγο για ένα «έντιμο συμβιβασμό», με μία προσπάθεια σοβαρής προσέγγισης του ζητήματος και από τις δύο πλευρές, με σεβασμό στις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός, «ένα πρώτο βήμα» όπως το χαρακτήρισε που «θα δώσει σιγουριά και ασφάλεια προς τον έλληνα αλλά και προς τον επενδυτή που θέλει να έρθει να επενδύσει στη χώρα μας».

«Η σταθερότητα δεν αρκεί» υπογράμμισε «γι’ αυτό και είχαμε μιλήσει για ένα ελληνικό σχέδιο για τις δικές μας αλλαγές». «Δεν χρειάζεται τις αλλαγές που εμείς χρειαζόμαστε ως χώρα να μας τις υπαγορεύσει κανείς. Ξέρουμε εμείς τα προβλήματά μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό εντός και εκτός Ελλάδας για να φτιάξουμε μία χώρα επιτέλους μία λειτουργική δημοκρατία. Πρέπει επιτέλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πούμε εμείς θα φτιάξουμε τα του οίκου μας. Μόνο όταν το αποφασίσουμε και δεν ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα ένθεν και ένθεν, μόνο τότε θα σταθούμε στα δικά μας πόδια και δεν θα έχουμε ανάγκη από κανέναν» επεσήμανε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.